Domácí housky
Annamarie
13. 6. 2012
13. 6. 2012
Potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 menší lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 120 ml mléka
- 250 ml vlažné vody
- lžička máku na posypání
olej na potření plechu
100 ml vody
Postup:
Mouku promícháme s droždím, přidáme sůl, olej, mléko a vodu a vytvoříme těsto. Když je hladké, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout necelou hodinu.
Potom těsto znovu prohněteme. Vál pomoučíme, těsto opatrně vyklopíme a opět prohněteme. Vytvarujeme váleček a ten rozkrájíme na deset až dvanáct kusů. Z každého kousku odebereme třetinu těsta. Z většího kousku vytvaruje cca 30 cm dlouhý váleček, z menšího zhruba poloviční.
Delší váleček přehneme tak, aby měl tvar podkovy, mezi něj vložíme kratší a společně jej upleteme do copánku. Konce válečků pevně přitiskneme k sobě a vytvoříme tak housku. Plech potřeme olejem, na plech položíme housky a necháme vykynout dalších 15 minut.
Vložíme do trouby, kterou předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Housky potřeme vodou a posypeme mákem. Pečeme zhruba 30 minut.
Dobrou chuť!
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 menší lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 120 ml mléka
- 250 ml vlažné vody
- lžička máku na posypání
olej na potření plechu
100 ml vody
Postup:
Mouku promícháme s droždím, přidáme sůl, olej, mléko a vodu a vytvoříme těsto. Když je hladké, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout necelou hodinu.
Potom těsto znovu prohněteme. Vál pomoučíme, těsto opatrně vyklopíme a opět prohněteme. Vytvarujeme váleček a ten rozkrájíme na deset až dvanáct kusů. Z každého kousku odebereme třetinu těsta. Z většího kousku vytvaruje cca 30 cm dlouhý váleček, z menšího zhruba poloviční.
Delší váleček přehneme tak, aby měl tvar podkovy, mezi něj vložíme kratší a společně jej upleteme do copánku. Konce válečků pevně přitiskneme k sobě a vytvoříme tak housku. Plech potřeme olejem, na plech položíme housky a necháme vykynout dalších 15 minut.
Vložíme do trouby, kterou předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Housky potřeme vodou a posypeme mákem. Pečeme zhruba 30 minut.
Dobrou chuť!
Tweet |