Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.
(Albert Einstein)

Chléb ze tří druhů mouky

Mirek
23. 8. 2012
Chléb ze tří druhů moukyNejvětší půvab používání domácí pekárny spatřuji v možnosti experimentovat s různými recepty a při troše odvahy zkoušet nové kombinace přísad.

Možná by se daly domácí pekárny označit za módu a v České republice se tento trh asi docela slušně rozvíjí. Je to vidět i na vzrůstající nabídce chlebové mouky. Nejsem si sice zdaleka jistý, zda „chlebové mouky“ v našich supermarketech se zásadně liší od obyčejné, většinou levnější, mouky, ale chlebová mouka by měla být poměrně bohatá na lepek a měla by obsahovat látky, které podporují jeho pružnost a tak schopnost udržet v sobě bubliny vzniklé kvašením. Typ mouky, který mě v poslední době pro domácí výrobu chleba zaujal nejvíce, je pšeničná mouka se zvýšeným obsahem vlákniny. Následující recept však bude o něčem jiném.

Podle mých zkušeností se těsto z žitné mouky velmi špatně míchá, proto může být pro standardní programy domácí pekárny vhodnější, pokud tedy vůbec stojíte o žito, mouku kombinovat s vyšším podílem mouky pšeničné. Hlavní výhodou žitného chleba je patrně vyšší trvanlivost.

Z nutričního hlediska je však daleko významnější rozdíl mezi moukou bílou a celozrnnou než mezi pšeničnou a žitnou. Při zpracování je pro celozrnnou mouku potřeba delší čas kynutí, ale to už jistě nosím dříví do lesa a u pekárny jde stejně jen o to vybrat správný program.

Před samotným receptem ještě jeden obecný návod. Týká se chuťové části chleba. V některých receptech na chléb figuruje chlebové koření. Na webu jsou obchody, které jej nabízejí, ale tam, kam chodím běžně nakupovat, jsem na něj nenarazil. Nicméně se ve skutečnosti jedná o směs tří druhů koření, které jsou velmi běžně k sehnání. V poměru přibližně 2:1:1 to je kmín, koriandr a fenykl, vše v mleté podobě.

Takže můj dnešní návod na chléb, který může zpestřit váš rejstřík domácích výtvorů:

400 ml vody
2 polévkové lžíce (28 ml) octa
200 g bílé hladké žitné mouky
250 g celozrnné jemně mleté pšeničné mouky
250 g bílé hladké pšeničné mouky
1 čajovou ličku (4 ml) cukru
2 čajové lžičky (8 ml) soli
1 polévkovou lžíci (14 ml) mletého kmínu
1 čajovou lžičku (4 ml) mletého koriandru
1 čajovou lčičku (4 ml) sušených kvasnic
5 g čerstvého droždí

Jak obvykle do formy dát nejprve vodu a ocet, pak mouku a nakonec ten zbytek; nejlépe cukr a sůl na protilehlé strany a kvasnice doprosřed. Program na pekárně zvolit raději pro celozrnný chléb, podle typu pekárny nastavit příslušnou váhu (odhadem 1,2 kg; u mé pekárny „větší“ bochník) a kůrku podle libosti; já dávám většinou středně tmavou.

Doporučuji tento chléb vyzkoušet. Osvědčil se mi zejména k nějaké polévce nebo třeba ke guláši.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 001 den v provozu
• 4 936 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 09.08.2022 a svátek má Roman