Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Říká se, že nemám úroveň. Naštěstí jsou lidi s úrovní většinou ochotni tento nedostatek přehlédnout, protože jsem hodně bohatý. Úroveň se nedá koupit, ale tolerance pro její absenci ano.
(Aristoteles Onassis)

Chléb ze tří druhů mouky

Mirek
23. 8. 2012
Chléb ze tří druhů moukyNejvětší půvab používání domácí pekárny spatřuji v možnosti experimentovat s různými recepty a při troše odvahy zkoušet nové kombinace přísad.

Možná by se daly domácí pekárny označit za módu a v České republice se tento trh asi docela slušně rozvíjí. Je to vidět i na vzrůstající nabídce chlebové mouky. Nejsem si sice zdaleka jistý, zda „chlebové mouky“ v našich supermarketech se zásadně liší od obyčejné, většinou levnější, mouky, ale chlebová mouka by měla být poměrně bohatá na lepek a měla by obsahovat látky, které podporují jeho pružnost a tak schopnost udržet v sobě bubliny vzniklé kvašením. Typ mouky, který mě v poslední době pro domácí výrobu chleba zaujal nejvíce, je pšeničná mouka se zvýšeným obsahem vlákniny. Následující recept však bude o něčem jiném.

Podle mých zkušeností se těsto z žitné mouky velmi špatně míchá, proto může být pro standardní programy domácí pekárny vhodnější, pokud tedy vůbec stojíte o žito, mouku kombinovat s vyšším podílem mouky pšeničné. Hlavní výhodou žitného chleba je patrně vyšší trvanlivost.

Z nutričního hlediska je však daleko významnější rozdíl mezi moukou bílou a celozrnnou než mezi pšeničnou a žitnou. Při zpracování je pro celozrnnou mouku potřeba delší čas kynutí, ale to už jistě nosím dříví do lesa a u pekárny jde stejně jen o to vybrat správný program.

Před samotným receptem ještě jeden obecný návod. Týká se chuťové části chleba. V některých receptech na chléb figuruje chlebové koření. Na webu jsou obchody, které jej nabízejí, ale tam, kam chodím běžně nakupovat, jsem na něj nenarazil. Nicméně se ve skutečnosti jedná o směs tří druhů koření, které jsou velmi běžně k sehnání. V poměru přibližně 2:1:1 to je kmín, koriandr a fenykl, vše v mleté podobě.

Takže můj dnešní návod na chléb, který může zpestřit váš rejstřík domácích výtvorů:

400 ml vody
2 polévkové lžíce (28 ml) octa
200 g bílé hladké žitné mouky
250 g celozrnné jemně mleté pšeničné mouky
250 g bílé hladké pšeničné mouky
1 čajovou ličku (4 ml) cukru
2 čajové lžičky (8 ml) soli
1 polévkovou lžíci (14 ml) mletého kmínu
1 čajovou lžičku (4 ml) mletého koriandru
1 čajovou lčičku (4 ml) sušených kvasnic
5 g čerstvého droždí

Jak obvykle do formy dát nejprve vodu a ocet, pak mouku a nakonec ten zbytek; nejlépe cukr a sůl na protilehlé strany a kvasnice doprosřed. Program na pekárně zvolit raději pro celozrnný chléb, podle typu pekárny nastavit příslušnou váhu (odhadem 1,2 kg; u mé pekárny „větší“ bochník) a kůrku podle libosti; já dávám většinou středně tmavou.

Doporučuji tento chléb vyzkoušet. Osvědčil se mi zejména k nějaké polévce nebo třeba ke guláši.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 715 dnů v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 27.10.2021 a svátek má Šarlota