Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Chytrý pochybuje, i když má pravdu, hloupý si je jistý, i když se mýlí.
(Jirka Bolech)

Bílý chléb

Mirek
6. 6. 2008
Bílý chlébMůžete si dovolit ten přepych dávat si k snědku něco, co není tak úplně v souladu s nedostatkem pohybu, kterým naše civilizace dosti trpí, prostě abyste si pochutnali? Tento recept je tak trochu ve stylu Magdaleny Dobromily Rettigové. To je patrné již ze soupisu ingrediencí. Místo vody mléko a na další přilepšenou máslo a vejce. Takže:

1 vejce
250 ml mléka
30 g másla
500 g bílé hladké pšeničné mouky
2 lžičky kuchyňské soli
1 lžička cukru
1 lžička sušených kvasnic

Složky by se měly přidávat ve výše uvedeném pořadí, sůl na jednu stranu, cukr na druhou a kvasnice doprostřed. Program na bílý chléb (French), velikost do 1 kg, kůrka světlá (u mě 3:45 hodin).

Podle mých zkušeností je dobré si poměr předvším kapaliny (v tomto případě mléka) a mouky odladit; velikost vejce může mít také vliv na výslednou rovnováhu. Při prvním pečení sledovat konzistenci těsta při prvním hnětení a případně přidat malinko jednoho nebo druhého (podle osobních zkušeností, představ a poažadavků) a hlavně to odměřovat a množství zaznamenat pro příště.

Tento chléb je skvělý k letním zeleninovým salátům středomořského typu a lze jej po vhodném nakrájení také použít na zapékané sendviče.

Dobrou chuť…
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 715 dnů v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 27.10.2021 a svátek má Šarlota