Šmakoun - nechte si šmakovat :-)
Jana Kučerová
27. 11. 2021
27. 11. 2021
Šmakuje vám šmakoun? Neříkejte, že nevíte, co to je: určitě už i každé malé dítě ví, že šmakoun je vlastně tenký plátek bílkovinné hmoty. Vypadá trochu umělohmotně, ale je velice dobrý a zdravý. Pro úplnost dodejme, že šmakoun je vyroben speciální technologií z vaječných bílků.
Tato náhražka masa už si proklestila cestu z jídelen zdravého životního stylu a racionálních restaurací do našich domácností. „Dám si šmakoun s oblohou,“ když jsem to zaslechla poprvé v naší báječné restauraci, kam chodím na obědy, tak jsem trochu nevěřícně kroutila hlavou a čekala jsem, co dostane paní na talíř. Vypadalo to sice trochu bezbarvě, ale paní to slupla jako malinu. Příště bylo rozhodnuto, šla jsem, koupila jsem, snědla jsem a přežila jsem :-)
Od té doby, když si vzpomenu, tak kromě mého milovaného kuskusu kupuji i šmakoun. Nespecializuji se na zdravou stravu, takže právě proto občas nějakou tu zdravější potravinu do jídelníčku přidám, abych si nemusela vyčítat, že se stravujeme vyloženě nezdravě.
Zkoušeli jste uzený šmakoun? Je výborný k jakékoli příloze. Ocení zejména ti, kdo si potrpí na výraznější chuť. Pokuď nechcete přejít rovnou z masa na šmakouna, doporučuji nejprve kombinovat maso se šmakounem, postupně maso nahradit a u šmakouna případně už zůstat  Takže do guláše dáte pár kostiček šmakouna, nebo ho namelete do směsi a tu pak upravíte, jak jste zvyklí.
Zatímco dříve jsme se pro šmakoun museli trmácet do prodejen zdravé výživy, dnes už na něj běžně narazíte v obchodech, kde běžně nakupujete potraviny. Jen musíte vědět, kde ho hledat.
Pokud vám dělá starosti štíhlá linie, šmakoun vám přijde vhod, neboť neobsahuje téměř žádný tuk. Zrovna tak ani sacharidy. Zato je doslova nabitý bílkovinami. Je tedy naprosto ideální surovinou v případě, že chcete snížit příjem kalorií a nevíte, jak na to (jinými slovy, chcete zhubnout).
Na závěr ještě jedna zajímavost: kdo má rád obložené mísy nebo talíře, může klidně po šmakounu také sáhnout. Může se jíst syrový, takže vedle nakrájeného sýra, šunky a zeleniny můžete sáhnout po šmakounu. Nechte si šmakovat!
Tato náhražka masa už si proklestila cestu z jídelen zdravého životního stylu a racionálních restaurací do našich domácností. „Dám si šmakoun s oblohou,“ když jsem to zaslechla poprvé v naší báječné restauraci, kam chodím na obědy, tak jsem trochu nevěřícně kroutila hlavou a čekala jsem, co dostane paní na talíř. Vypadalo to sice trochu bezbarvě, ale paní to slupla jako malinu. Příště bylo rozhodnuto, šla jsem, koupila jsem, snědla jsem a přežila jsem :-)
Od té doby, když si vzpomenu, tak kromě mého milovaného kuskusu kupuji i šmakoun. Nespecializuji se na zdravou stravu, takže právě proto občas nějakou tu zdravější potravinu do jídelníčku přidám, abych si nemusela vyčítat, že se stravujeme vyloženě nezdravě.
Zkoušeli jste uzený šmakoun? Je výborný k jakékoli příloze. Ocení zejména ti, kdo si potrpí na výraznější chuť. Pokuď nechcete přejít rovnou z masa na šmakouna, doporučuji nejprve kombinovat maso se šmakounem, postupně maso nahradit a u šmakouna případně už zůstat  Takže do guláše dáte pár kostiček šmakouna, nebo ho namelete do směsi a tu pak upravíte, jak jste zvyklí.
Zatímco dříve jsme se pro šmakoun museli trmácet do prodejen zdravé výživy, dnes už na něj běžně narazíte v obchodech, kde běžně nakupujete potraviny. Jen musíte vědět, kde ho hledat.
Pokud vám dělá starosti štíhlá linie, šmakoun vám přijde vhod, neboť neobsahuje téměř žádný tuk. Zrovna tak ani sacharidy. Zato je doslova nabitý bílkovinami. Je tedy naprosto ideální surovinou v případě, že chcete snížit příjem kalorií a nevíte, jak na to (jinými slovy, chcete zhubnout).
Na závěr ještě jedna zajímavost: kdo má rád obložené mísy nebo talíře, může klidně po šmakounu také sáhnout. Může se jíst syrový, takže vedle nakrájeného sýra, šunky a zeleniny můžete sáhnout po šmakounu. Nechte si šmakovat!
Tweet |