Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Jakmile je lidská mysl otřesena, má sklon věřit pověrám.
(Tacitus)

Celiakie: když obyčejná mouka škodí

Venušanka
25. 12. 2021
Celiakie: když obyčejná mouka škodíDám si chleba nebo raději rohlík? Takhle přemýšlí většina z nás, když se ráno probudí a přemýšlí, co si dá k snídani. Člověk, který trpí celiakií, si však chutné pečivo z bílé mouky musí odepřít. Obilí totiž obsahuje lepek a právě lepek lidem, kteří trpí celiakií, vadí. Jediným lékem na tuto nemoc je bezlepková dieta.

Co to vlastně celiakie je? Je to celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek mění povrch sliznice tenkého střeva, jehož povrch se snižuje a tím se i zmenšuje schopnost trávení a vstřebávání živin. K typickým příznakům patří zejména průjem, plynatost, křeče, ale i pokles hmotnosti nebo celková únava organismu.
Tato porucha se může projevit kdykoli, tedy v dětském věku, ale i v dospělosti.

Nesnášenlivost lepku je trvalá a zatím se nedá vyléčit. Jediné, co nemocným pomáhá, je dodržování bezlepkové diety. To znamená vyhýbat se všem potravinám, které lepek obsahují. Organismus reaguje na bezlepkovou dietu příznivě a obvykle velmi rychle, neboť sliznice ve střevě se rychle zregeneruje. Bohužel, bezlepkovou dietu musí pacient dodržovat až do konce života.

Při bezlepkové dietě se nesmí jíst potraviny, které obsahují pšenici, žito, ječmen a oves, a to v jakékoli jejich podobě, ať už jde například o mouku, vločky, krupici. Obsahují lepek.
Základem bezlepkové diety jsou především brambory, rýže, jáhly, luštěniny, kukuřice a pohanka.

Pokud máte potíže s lepkem, nezoufejte! I s touto nemocí lze prožít plnohodnotný život, ovšem za podmínky, že se zdržíte některých potravin. „V restauraci si objednávám jídla, která neobsahují lepek, ale pro jistotu se na to personálu ještě zeptám, abych měla jistotu,“ řekla sedmadvacetiletá Jitka. I její sourozenci musí dodržovat bezlepkovou dietu. „Máma už vařit umí, ale v hospodě je to horší, tam se o to musím starat a zajímat sama,“ dodává Jitka. „Když jedu někam ven, co ciziny, tak mám v angličtině nebo ve španělštině a italštině napsané, že nesmím jíst lepek, a vyjmenované potraviny, které ho obsahují, abych se domluvila i v tamních restauracích,“ prozradila Jitka.

Mezinárodní den celiakie připadl na 10. května a dnes, 20. května, se v Kulturním domě v Praze-Ládví koná Fórum celiaků. Jeho cílem je vyměnit si názory, jak se lidem s celiakií u nás žije a co lze v jejich životě ještě vylepšit.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 621 den v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 20.04.2024 a svátek má Marcela