Nekonečné variace na téma Bramborák
Martina
5. 1. 2022
5. 1. 2022
Blíží se sychravější a chladnější podzimní dny, kdy křupavý bramborák, který si připravíme po návratu z procházky, dvojnásob chutná! Nabízím vám základní variantu bramboráku plus jeho případné vylepšení.
Potřebujeme:
1 kg brambor, dle potřeby hladkou mouku a mléko, 2 vejce, olej, česnek, sůl, majoránku
Syrové brambory oškrabeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu, kterou pustí, částečně slijeme (lze dělat průběžně i po zahuštění), přidáme 2 vejce, osolíme, přidáme pepř a majoránku. Přilijeme dle oka mléko a zahustíme hladkou moukou tak, aby těsto nebylo tuhé.
Na pánvi rozpálíme tuk a na něj klademe těsto, které rozetřeme rovnoměrně do podoby placky. Smažíme dozlatova po obou stranách.
Tipy na vylepšení či změnu chuti:
1. do základního těsta lze přidat zelí a uzeninu, například nadrobno nakrájenou anglickou slaninu či uzené, výborné jsou i s houbami
2. chcete-li, aby byl bramborák křupavější, nahraďte mléko bílým neslazeným jogurtem
3. nemáte-li neslazený bílý jogurt, lze použít pro změnu kefír či zakysanou smetanu
4. místo hladké mouky lze připravit směs složenou z hladké mouky a strouhanky v poměru půl na půl
5. nedělá-li vám česnek dobře (to znají zejména žlučníkáři), můžete braborák ochutit nadrobno nakrájenou pažitkou
6. brambory lze smíchat se stejným množstvím hrubé mouky místo hladké, přilít 250 ml vody místo mléka, nedávat vejce, ale přidat na kostičky nakrájenou slaninu nebo uzené, vmíchat olej a ochutit několika stroužky česneku, přidat koření (pepř, sůl, majoránku)
Pokud si potrpíte na křupavé okraje, dělejte menší placičky :-)
Znáte nějaké další fígle, jak vylepšit chuť bramboráků?
Nabídněte!
Potřebujeme:
1 kg brambor, dle potřeby hladkou mouku a mléko, 2 vejce, olej, česnek, sůl, majoránku
Syrové brambory oškrabeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu, kterou pustí, částečně slijeme (lze dělat průběžně i po zahuštění), přidáme 2 vejce, osolíme, přidáme pepř a majoránku. Přilijeme dle oka mléko a zahustíme hladkou moukou tak, aby těsto nebylo tuhé.
Na pánvi rozpálíme tuk a na něj klademe těsto, které rozetřeme rovnoměrně do podoby placky. Smažíme dozlatova po obou stranách.
Tipy na vylepšení či změnu chuti:
1. do základního těsta lze přidat zelí a uzeninu, například nadrobno nakrájenou anglickou slaninu či uzené, výborné jsou i s houbami
2. chcete-li, aby byl bramborák křupavější, nahraďte mléko bílým neslazeným jogurtem
3. nemáte-li neslazený bílý jogurt, lze použít pro změnu kefír či zakysanou smetanu
4. místo hladké mouky lze připravit směs složenou z hladké mouky a strouhanky v poměru půl na půl
5. nedělá-li vám česnek dobře (to znají zejména žlučníkáři), můžete braborák ochutit nadrobno nakrájenou pažitkou
6. brambory lze smíchat se stejným množstvím hrubé mouky místo hladké, přilít 250 ml vody místo mléka, nedávat vejce, ale přidat na kostičky nakrájenou slaninu nebo uzené, vmíchat olej a ochutit několika stroužky česneku, přidat koření (pepř, sůl, majoránku)
Pokud si potrpíte na křupavé okraje, dělejte menší placičky :-)
Znáte nějaké další fígle, jak vylepšit chuť bramboráků?
Nabídněte!
Tweet |