Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Jediná skutečná objevná cesta se neskládá z hledání nových území, ale z nového pohledu na věc.
(Marcel Proust)

Lilek po taliánsku

Vendy
23. 6. 2010
Lilek po taliánskuPochoutka, po které se jenom zapráší! Je to rychlý recept, bezpracný, jídlo je zdravé, prostě jedním slovem vynikající zpestření jídelníčku!

Potřebujeme:
  • Lilek (někdo zná jako baklažán)
  • česnek
  • oregano
  • sůl
  • olivový olej
  • rajčata
  • sýr Niva nebo balkánský sýr
  • olivy
Lilek omyjeme, odstraníme stopku a podélně rozřízneme. Do každé poloviny lilku uděláme ostrým nožem opatrně několik zářezů tak, abychom nepoškodili slupku. Oloupeme stroužek česneku a nakrájíme na tenké plátky.Do těchto tenkých zářezů v lilku pak vložíme tento nakrájený česnek. Doporučujeme minimálně 1 stroužek česneku na polovinu baklažánu. Chuť česneku téměř nepocítíte.

Dáme do pekáčku (na dno dáme trochu oleje, aby se lilek nepřipekl), slupkou dolů. Dužinu lilku posolíme a posypeme oreganem. Zakápneme olivovým olejem a dáme zapéci při 200°C. Po chvíli podlejeme vodou. Cca po 20 minutách poklademe na lilek na plátky nakrájená rajčata, olivy, a nahoru dáme vrstvičku ostřejšího sýra, výborně se hodí Niva nebo balkánský sýr, který předtím nastouháme. Necháme chvilku zapéci a podáváme s bramborem uvařeným ve slupce. Spláchneme dobře vychlazeným pivínkem :-)

Lilek po taliánsku

Doporučení: když je baklažán velký, stačí pro dospělého polovina, u menších lilků počítejte s jedním kusem pro jednoho strávníka.

Pochutnejte si!

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 757 dnů v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 08.12.2021 a svátek má Květoslava