Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Neexistuje něco jako nespravedlnost; vím, že žijeme naše životy, abychom se učili a bavili. Přitahujeme si k sobě problémy, abychom si na nich zkoušeli své síly… Kdybych neměl tyto problémy, měl bych jiné, které by představovaly stejnou výzvu.
(Richard Bach)

Brokoláky

Mirek
23. 3. 2008
BrokolákyPři vaření se nevyhýbám experimentování. Někdy je to spíše z nouze ctnost, protože je vlastně potřeba zužitkovat zásoby, které by již brzy nemusely být poživatelné nebo prostě nic jiného do příštího nákupu již doma není, což jsou situace, které asi znáte. Výsledek je však někdy více než uspokojivý a tak mě napadlo se o jeden takový zde podělit.

Protože se však v tomto případě jedná skutečně o první pokus, omlouvám se především, že nedokážu dost přesně vjádřit množství všech přísad. Takže zde je jejich soupis a více popíšu dále:

brokolice
tvrdý sýr
vejce
hrubá mouka
mléko

Jak vidno, rád přípouštím, nejde o nic světoborného. Rozhodně si to můžete podle svých ambicí a chutí pozměnit nebo vylepšit, třeba nějakým kořením.

Původně jsem chtěl prostě zapéct brokolici se sýrem, jako již dříve vícekrát. Otázka však byla co k tomu a protože časová tíseň nepřála škrabání brambor, napadlo mě integrovat přílohu ve formě mouky (ten časový aspekt je však podmíněn použitím techniky). No a jakmile tam je dost mouky, musíte tam dát kapalinu, aby vzniklo těsto. Moje představa byla, že mouka zasytí a brokolice se sýrem poskytnou chuť a další nutrienty, přičemž brokolici považuji za jednu z nejzdravějších zelenin.

Brokolice se běžně prodává v baleních o hmnotnosti 500 g, to jsem použil i já. Tvrdého sýra jsem měl po ruce 150 g, původně koupeno jako čtyři plátky sýra na smažení. Brokolici jsem omyl, odřízl jsem v minimální tloušťce konce hlavních kmenů a odtrhl z nich povadlé listy. Prostě z brokolice se snažím využít co nejvíce hmoty. Jak brokolici tak sýr jsem nakrájel na kousky, které se daly dobře dále zpracovat. Cílem dalšího zpracování je obě složky co nejvíce rozmělnit. Použil jsem funkci sekání masa u kuchyňského robotu, takže obecně se to něčím ostrým co nejvíce naseká.

Další krok je míchání těsta. I na to jsem použil kuchyňský robot, ale mělo by to jít i třeba vařečkou. Výsledek je však velmi hutný, takže ručně to může být docela dřina. Jak lze již snadno tušit, všechny uvedené složky se co nejlépe smíchají. Podle zpětného vážení výsledku si myslím, že jsem použil přibližně 750 g mouky, ale domnívám se, že menší množství, tak půl kila, vede k chutnějšímu výsledku. Mléka odhaduji, že jsem přidal tak dva decilitry; na půl kila mouky bych zkusil 150 ml. Vejce jsem tam dal dvě, ale i jedno by mělo splnit svoji funkci. Poměr mouky a mléka je lepší doladit a každý může mít jinou představu a žádoucí konzistenci. Ani jsem to nesolil, protože mi stačí sůl v sýru, ale přichucení nemusím zřejmě radit.

Výsledné těsto jsem smažil na oleji tak, že jsem na začátku nabíral kusy těsta a z každého kusu jsem na pánvi vytvořil placku o výšce přibližně jeden centimetr (smažením mírně nabobtná) a po osmažení na jedné straně jsem vzniklé placky obrátil a smažil z druhé strany. S tvarem ani velikostí jsem si nedělal moc starosti. Mně většinou vychází čas smažení z druhé strany jako polovina času smažení z první strany. Ve skutečnosti jsem použil smažící funkci mikrovlné trouby, který je založena na tom, že velká část energie vyzářených mikrovln se přemění na teplo v tělese speciální pánve, která je z nějaké hliníkové slitiny (s teflonovým povrchem). To znamená, že druhá část enrgie mikrovln se přemění na teplo přimo uvnitř potraviny, takže rozhodně není potřeba brokolici předem vařit, ale myslím si, že smažení na běžné pánvi bude mít podobný účinek. Lepší bude určitě hlubší pánev, ideálně s poklicí.

Napadlo mě také, že by se těsto dalo i vařit, třeba ve tvaru koulí nebo šišek, a vzniknou vlastně knedlíky. Jinými slovy, můžete takto vytvořit spíše přílohu, třeba k masitému pokrmu, nebo to jíst samotné, asi jako bramorák. Já jsem si na jeden kousek dal kečup.



Vyzkoušejte, vylepšete a podělte se o zkušenosti. Dobrou chuť…
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 757 dnů v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 08.12.2021 a svátek má Květoslava