Zelné placky à la bramborák
Šmudlinka
15. 3. 2022
Chcete něco, co úžasně voní, chutná jako bramborák, ale navíc vyniká báječnou pikantně kyselejší chutí?
Nabízím jednoduchý recept…
Potřebujeme:
- kysané zelí
- vajíčko
- ovesné vločky či mouka na spojení
- majoránka, česnek, sůl, pepř, případně mletý kmín
- trošku mléka
Množství záměrně neuvádím, protože každý podle svého gusta. Kysané zelí překrájíme a potom zpracujeme úplně stejně jako těsto na bramborák. Pokud je řídké, nebojíme se přidat hladkou mouku, jinak se placičky při smažení trhají.
Smažíme malé placičky a opatrně je obracíme, jsou o něco křehčí než bramboráky…
Ale chutnají báječně :-)
A kysané zelí nám navíc hodně prospívá:
V minulosti díky svému obsahu vitamínu C zachraňovalo námořníky před kurdějemi, a obohacovalo chudý jídelníček horalů v Krkonoších. V dobách našich babiček tam nesměl v žádné chalupě chybět pořádně napěchovaný zelák.
Dále obsahuje vitamíny skupiny B, A, K, draslík, hořčík, vápník, železo a fosfor, je vlastně takovou báječnou vitamínovou bombou.
Kysané zelí svým významným obsahem kyseliny mléčné udržuje zdravou střevní mikroflóru a chrání ji před patogenními střevními mikroby, plísněmi a kvasinkami.
A údajně je to jedna z mála potravin, které lidské tělo snese po opilecké opici…
Vždy je vhodné ho tepelně upravovat co nejméně, při dlouhém vaření se jeho obsah vitamínů a cenných látek snižuje a zhoršuje se jeho stravitelnost. Rychlé opečení je tedy téměř ideální.


15. 3. 2022

Nabízím jednoduchý recept…
Potřebujeme:
- kysané zelí
- vajíčko
- ovesné vločky či mouka na spojení
- majoránka, česnek, sůl, pepř, případně mletý kmín
- trošku mléka
Množství záměrně neuvádím, protože každý podle svého gusta. Kysané zelí překrájíme a potom zpracujeme úplně stejně jako těsto na bramborák. Pokud je řídké, nebojíme se přidat hladkou mouku, jinak se placičky při smažení trhají.
Smažíme malé placičky a opatrně je obracíme, jsou o něco křehčí než bramboráky…
Ale chutnají báječně :-)
A kysané zelí nám navíc hodně prospívá:
V minulosti díky svému obsahu vitamínu C zachraňovalo námořníky před kurdějemi, a obohacovalo chudý jídelníček horalů v Krkonoších. V dobách našich babiček tam nesměl v žádné chalupě chybět pořádně napěchovaný zelák.
Dále obsahuje vitamíny skupiny B, A, K, draslík, hořčík, vápník, železo a fosfor, je vlastně takovou báječnou vitamínovou bombou.
Kysané zelí svým významným obsahem kyseliny mléčné udržuje zdravou střevní mikroflóru a chrání ji před patogenními střevními mikroby, plísněmi a kvasinkami.
A údajně je to jedna z mála potravin, které lidské tělo snese po opilecké opici…
Vždy je vhodné ho tepelně upravovat co nejméně, při dlouhém vaření se jeho obsah vitamínů a cenných látek snižuje a zhoršuje se jeho stravitelnost. Rychlé opečení je tedy téměř ideální.


Tweet |