Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Funkce v zaměstnání ani zdaleka neodpovídá na otázku "Co děláte?"
(Robert Fulghum)

Zdravé menu z domácí udírny

M. L.
2. 7. 2022
Zdravé menu z domácí udírnyHledáte inspiraci na nové recepty? Vyzkoušejte menu z domácí udírny s přírodním kouřovým nádechem bez umělých přísad.

Pět důvodů, proč dát přednost domácím uzeninám

1. Víte, co jíte

Jestliže si koupíte uzeninu v běžném supermarketu, kromě masa si domů nejspíš přinesete i velké množství soli, škrobů, rychlosolí, umělých kouřových aromat a dalších přídavných látek. V případě domácího uzení vždy přesně víte, co vámi připravená dobrota obsahuje, a v jakém množství.

2. Skvělá chuť podle vašich představ

Domácí příprava vám dává naprostou kontrolu nad dobou uzení. Záleží jen na vás, zda masu propůjčíte jen jemný nádech kouře, nebo ho necháte pořádně vyudit. Kromě masa můžete pohodlně udit i ryby, sýry, klobásy, vejce nebo dokonce sůl a jiné koření.

3. Dlouhá trvanlivost

Uzení patří mezi nejstarší formy konzervace. Vlastnoručně připravené maso, sýry, oříšky a další dobroty vám při správném skladování vydrží i dlouhé týdny či dokonce měsíce.

4. Příznivá cena

Přenosné udírny seženete už od 1 700 Kč. Zastánci celoročního uzení koupí nerezovou udírnu s izolací za cca 15 000 Kč.

Provoz domácí udírny je velmi ekonomický. Hodina uzení vás bude stát zhruba 3 až 5 Kč. Dřevěná štěpka na 6 hodin provozu udírny se pohybuje kolem 40 Kč. Při neustále rostoucích cenách uzenin, se vám investice do domácího uzení rychle vrátí.

5. Neomezené možnosti

Domácí udírna zvládne všechny druhy masa od kuřecího přes hovězí až po rybu. Troufne si i na sýry, vejce, tofu a křupavé ořechy. Vyzkoušet můžete i zeleninu a některé druhy ovoce, které je ideální formou netradičního dezertu.

domácí uzení

Proč zvolit plechovou udírnu?

Už dávno nemusíte pořizovat masivní zděnou udírnu, která je sice velmi bytelná a krásná na pohled, avšak složitější na stavbu, roztápění i udržování správné teploty.

Pokud patříte mezi začátečníky, nebo si zkrátka jen chcete uzení zjednodušit, sáhněte po hotové udírně z plechu přímo od výrobce. Její sestavení vám zabere jen 5 minut, takže se ihned můžete pustit do uzení. Oceníte i nízkou hmotnost, menší rozměry, minimální nároky na údržbu a velkou udicí šachtu.

Nevíte, které udírně dát přednost? Na výběr máte pozinkovaný plech a o něco dražší a zároveň odolnější nerez. Jestliže plánujete udit i během zimy, bude pro vás ideální udírna opatřená izolací.

domácí uzení

Připravte si zdravé menu z domácí udírny

První předkrm: Tatarák z uzených syrečků

Suroviny:
● 180 g syrečků
● 70 g změklého másla
● špetka soli
● 1 menší cibule
● 2 lžičky dijonské hořčice
● 2 lžičky sladké papriky
● 1 vaječný žloutek
● špetka pepře

Postup:
1. Syrečky uďte 4 hodiny studeným kouřem do 30 stupňů Celsia. Poté je nechte odležet.
2. Sýr nastrouhejte nahrubo a přidejte k němu změklé máslo a trochu soli. Vše pořádně promíchejte s pomocí vidličky.
3. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte společně s hořčicí a sladkou paprikou k sýrové směsi. Vymíchejte do hladké konzistence.
4. Nakonec přidejte žloutek a pepře podle chuti.
5. Podávejte s topinkami nebo čerstvým pečivem.

Druhý předkrm: Salát s uzenými křepelčími vajíčky

Suroviny:
● 8 křepelčích vajíček
● 1 pevné jablko
● 1 ledový salát
● hrst zauzených vlašských ořechů
● jedlé květy
● 6 lžic olivového oleje
● 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
● 2 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu
● 1 lžička medové hořčice
● sůl
● pepř

Postup:
1. Křepelčí vejce vyndejte z lednice a nechte chvíli odstát. Poté je vložte do vody a přiveďte k varu. Vařte 2 minuty od bodu varu, poté je zchlaďte a oloupejte.
2. Nerozkrojená vejce dejte do udírny vyhřáté na 25 až 30 stupňů a uďte je 2 hodiny studeným kouřem.
3. Mezitím si připravte dresink z octa, oleje, hořčice, soli a pepře. Nakonec přidejte i smetanu a pořádně promíchejte, dokud se veškeré složky nespojí.
4. Do mísy natrhejte ledový salát, přidejte na plátky nakrájené jablko a pokapejte dresinkem.
5. Přidejte nadrcené vlašské ořechy a nakonec i na půlky pokrájená křepelčí vajíčka.
6. Salát opepřete a podle chuti dosolte. Na ozdobu použijte jedlé květy.

Hlavní chod: uzená kotleta

Suroviny:
● 2 kg vepřové kotlety
● česnek podle chuti
● hořčice podle chuti
● 4 lžíce třtinového cukru
● 1 lžíce kvalitní soli
● 1 lžíce sladké papriky
● 1 lžička sušené citronové kůry
● 1 lžička sušené pomerančové kůry
● 1 lžička mletého pepře

Postup:
1. Vepřovou kotletu očistěte a osušte. Pokud chcete, můžete do ní vetřít rozmačkaný česnek a potřít ji slabou vrstvou hořčice.
2. Nyní se pusťte do přípravy obalovací směsi. Smíchejte cukr, sůl, papriku, citronovou kůru, pomerančovou kůru a mletý pepř, a kořením kotletu obalte.
3. Obalené maso zabalte do potravinové folie a nechte odležet přes noc. Po vybalení zavěste kotlety na hák a nechte je alespoň hodinu při pokojové teplotě.
4. Zatímco maso odpočívá, vytopte udírnu na 70 až 80 °C.
5. Uďte zhruba 6 hodin. Po vytažení z udírny nechte kotlety 10 až 15 minut odpočinout a poté je krájejte na tenké plátky.

domácí uzení

Tipy na originální dezerty

● Uzená broskev s vanilkovým řeckým jogurtem
● Zauzený ananas s kokosovým přelivem
● Kváskový chléb s uzeným máslem a švestkovými povidly
● Ovocný salát s uzeným kozím sýrem

Tak raušovní uzení!

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 626 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.04.2024 a svátek má Marek