Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Proč zrovna já? To je věru pozemšťanská otázka, pane Pilgrime. Proč zrovna vy? A proč my, když se to tak vezme? Proč vůbec něco? Prostě proto, že tento okamžik je. Viděl jste někdy brouky lapené v jantaru?… A právě tak jsme my polapeni v jantaru tohoto okamžiku. Neexistuje žádné proto.
(Kurt Vonnegut)

Sushi zvládne i začátečník

Jan Markel, Miloslava Martínková
4. 11. 2014
Sushi zvládne i začátečníkPokud milujete exotické pokrmy, ale nebaví vás běhat po obchodech a shánět ingredience, máme pro vás zajímavou nabídku. V eshopu sushivdushi.eu můžete vybírat z 250 asijských specialit. Najdete tu i osvědčené recepty a zajímavé články. Rýžový papír, mořské řasy, samozřejmě i delikátní sojové omáčky, kokosové mléko, wasabi, miso, liči – to vše zde můžete objednat. A protože nás obchod zaujal, oslovili jsme majitele, pana Jana Markela, a položili mu několik otázek.

Asijskou kuchyni mám velice ráda, nicméně sama jsem se nikdy do přípravy pokrmů nepouštěla. Co byste začátečníkovi doporučil za recepty a jaké potraviny a přísady by začínající kuchař měl mít doma?

Na asijských jídlech je výborné to, že nejsou nikterak složitá na přípravu. Kdysi jsem se například sushi taky bál, ale jen do té doby, než jsem zjistil, jak je to jednoduché. Ale to nemusí být jen o sushi. Když se budeme bavit o čínské či vietnamské kuchyni, obě vynikají tím, že s minimem ingrediencí připravíte zajímavé a zdravé jídlo.

Do začátku můžete vyzkoušet například závitky z rýžového papíru. Chutě jdou nakombinovat dle libosti každého, tradičně se ale do nádivky používá zelí, mrkev a mleté maso. Nikomu, kdo to s asijskou kuchyní myslí vážně, by neměla doma chybět sojová omáčka a rybí omáčka. Využijete je téměř vždy.
Suši v duši
U mnoha lidí stále převládá předsudek, že exotická jídla, zvlášť pokud je připravujeme doma, se prodraží.

S tím si dovolím nesouhlasit. Běžně se cena jedné porce pohybuje okolo třiceti korun, což se vám u steaku z argentinské krávy nestane. Popravdě, vlastně ani u krkovičky. Sushi, pokud dbáme na kvalitu surovin, vychází o něco dráž, ale pořád se bavíme o řádově desítkách korun na porci. Což je v porovnání s cenami v restauracích víc než výhodné.
Suši v duši
Co si zákazníci ve vašem eshopu nejčastěji objednávají? A co ve vaší nabídce považujete za nejexotičtější a nejzajímavější ingredienci?

To je moc dobrá otázka – pro mě je určitě nejzajímavější nabídka nakládaného ovoce. Například rambutan běžně na trhu nepotkáte, jedná se o sladké kuličky podobné liči. Jako kompot k jídlu je to velmi netradiční doplněk. K nejprodávanějším ale nepatří. Na čele v pelotonu oblíbenosti jsou rozhodně mořské řasy a v těsném závěsu chilli omáčka Sriracha. Ta se těší světovému renomé, tudíž mě to nepřekvapuje. Dá se využít téměř v jakémkoliv jídle, protože je sice výrazná, ale nepřebíjí chuť jídla.
Suši v duši
Specializujete se, pokud jde o prodej zboží, pouze na ingredience pro přípravu tradičního japonského sushi, nebo je vaše nabídka mnohem širší? A kam až sahá?

Sushi to všechno začalo. Vlastně formami na přípravu sushi, což je velmi užitečná pomůcka – zejména pro začátečníky, kteří si nejsou tradiční přípravou jisti. Postupně se ale naše vášeň rozrůstala a dnes máme v nabídce širokou škálu surovin pro přípravu pokrmů z Číny, Vietnamu a dalších asijských zemí. A nejde jen o vaření – z naší nabídky lze poskládat celou hostinu – od hlavního jídla až po dezert a nápoje. Exotika nás zkrátka baví.
Suši v duši
Dá se tedy říci, že když si vyberu nějaký relativně jednoduchý recept z asijské kuchyně, najdu všechny základní potřebné ingredience ve vašem eshopu? Protože není nic únavnějšího než běhat po kamenných obchodech, zvlášť pokud je člověk z menšího města, kde je nabídka velmi omezená, pokud vůbec nějaká je…

Rozhodně. A pokud by vám nějaká ingredience scházela, stačí se na nás obrátit a my vám ji pomůžeme zajistit. Cílem celého webu je hlavně propagace asijských receptů a jejich domácí přípravy. Krom zajímavé chutě nabízí tato jídla zejména přínos pro zdraví. Jediné, co nenabízíme, jsou čerstvé potraviny. Ale zeleninu a kousek lososa dnes koupíte i na malém městě.
Suši v duši
V kategorii omáček máte hodně produktů, možná nejvíce. Můžete je nějak charakterizovat co do země původu, dle toho, do jakých se používají pokrmů a jakou mají chuť? Zatímco někteří labužníci milují pikantní, ostré chutě, jiní si zvykají na výraznější druhy pozvolna. Mysleli jste i na ty, co si na výrazné chutě moc nepotrpí?

Omáčky totiž jednoznačně vládnou asijské kuchyni – proto je jejich nabídka tak široká. Projít všechny by vydalo na samostatný článek nebo spíš dva. Za zmínku ale rozhodně stojí tři typy, které dominují.

První z nich, rybí omáčka, je typická pro vietnamskou kuchyni. Je z více než 80 % tvořena skutečně z ryb, což je po otevření trošku šok pro čichové buňky, nicméně jako dochucovadlo například ve směsích do závitků dodává ten správný šmrnc. Bez ní jsou vietnamská jídla nemastná neslaná.

Sojová omáčka je takový evergreen napříč celou Asií. Rozdíly ale bývají v obsahu soli a způsobu fermentace. Pokud chcete velmi zdravou sojovku, určitě sáhněte po Healthy Boy, což je hutná, tmavá omáčka. Tmavé omáčky se využívají při přípravě masa, světlé zase při smažení a jako základ do dalších omáček. Samostatná kapitola je pak japonská sojová omáčka k sushi. Není tolik slaná a pro svou typickou chuť ji doporučuji v případě sushi neměnit za žádnou jinou.

Třetí typ omáčky typický pro asijskou kuchyni je chilli omáčka. Zde se nabízí celá plejáda – od ochucených (např. S česnekem) po sladkokyselé. Ty jsou ve velké oblibě, koneckonců je dobře známe z čínských restaurací. Pokud chcete výraznou, ale nespalující chuť, určitě sáhněte po zmiňované Srirache. Ta se Thajcům moc povedla. Zajímavé je, že specialisty na chilli omáčky jsou právě Thajci – drtivá většina omáček v naší nabídce je původem právě z Thajska.
Suši v duši
Nabízíte i tofu, což mají lidé často spojeno s vegetariánským stylem stravování a pro mnohé je tofu synonymem jakési „hmoty bez chuti“. Přesto jsou tací, co na tofu nedají dopustit. V čem spatřujete jeho největší přednosti?

Tofu je a nejspíš bude předmětem diskuzí ještě dlouho. Je to sójový tvaroh a jako takový nabízí mnoho – lehkou stravitelnost, skvělý obsah proteinů, je čistě přírodní. Bylo by zbytečné diskutovat, zda tofu je či není zdravé. Je. Krom toho se dá upravovat na desítky způsobů – smažit jako maso, dusit, vařit, dá se použít do pomazánek. A pokud někomu nechutná? Pak je stačí dochutit dle libosti. Samo o sobě nijak výraznou chuť nemá, to je pravda. Co nám ale brání použít některou z nepřeberné nabídky omáček? Nebo tofu naložit do oleje s chilli práškem? Když zapojíme fantazii, nemusí být nic „hmota bez chuti“.
Suši v duši
Zaznamenal jste, pokud jde o objednávky, jakési „sezonní výkyvy“? Třeba že by si lidé v létě připravovali jiné druhy pokrmů než třeba v zimě?

To ani ne. Rozhodně, co se týká potravin. Samozřejmostí jsou výkyvy u nápojů, kdy v létě je to Aloe vera a v zimě vládnou čaje. To je ale zcela pochopitelné. Co se týká jídel, ta jsou většinou velmi lehká, tudíž vhodná i do léta.
Suši v duši
Myslíte, že se jednou dočkáme toho, kdy se v létě na zahradě bude podávat sushi namísto grilovaných pokrmů? Někteří z nás se domnívají, že by to bylo určitě hodně zajímavé a nejspíš i zdravější…

To je moc zajímavá myšlenka, já si popravdě řečeno myslím, že na to dojde. Když se podíváme do Ameriky, kde zaujali k sushi vlastní postoj (jako ostatně ke všemu), zjistíme, že je to tam stejně běžné jídlo jako dnes u nás párek v rohlíku nebo grilovaná klobása. Sushi se připravuje k obědu, jako svačina do školy… a i jako pokrm na párty.

O zdraví a prospěšnosti není třeba diskutovat. Rýže je všeobecně doporučovaná jako zdravá potravina, mořským řasám se přezdívá „nejzdravější zelenina“ a o prospěchu ryb není pochyb. Myslím, že kdyby každý nahradil jeden z pěti talířků guláše porcí sushi a místo piva si dal aloe drink, měli bychom více zdravých, spokojených lidí plných energie.
Suši v duši
Děkujeme za zajímavý rozhovor, užitečné informace a všem, kteří si připraví sushi podle Vašich receptů pak popřejeme dobrou chuť!

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 598 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 28.03.2024 a svátek má Soňa