Oleje: zázrak, který chutná i léčí
Lubomír Bílek, Miloslava Martínková
27. 3. 2014
27. 3. 2014
Slunečnicový, olivový nebo brutnákový? Olejů, které obchody nabízejí našim hospodyňkám, je celá řada. Dnes už nikdo nepochybuje o tom, že oleje lisované za studena jsou přímo elixírem pro naše zdraví. Který ale vybrat? Co třeba jahodový olej, petrželový, makový nebo olej z černého kmínu? Že jste o nich neslyšeli a chtěli byste poradit? Není nic snazšího, než se zeptat pana Lubomíra Bílka, manažera internetového obchodu biopurus.cz.
Kolik olejů nabízíte a do jakých se dají rozdělit kategorií?
- Nabízíme až 200 druhů olejů lisovaných za studena a lisovny v Rakousku a Německu stále pracují na dalších. Dle formy užívání je dělíme na kosmetické a jedlé. U vnitřního použití se doporučuje většinou 1 čajová lžička 1x až 3x denně. Jsou vhodné i pro studenou kuchyni. Nabízíme i některé oleje pro teplou kuchyni, např. olej arašídový, kokosový, palmový nebo rýžový. Naše oleje se používají také v kosmetice, při opalování či k masážím. Například kávový olej se začal využívat jako základ proticelulitidových a zeštíhlujících směsí v nejluxusnějších salonech světa.
Můžete, prosím, našim čtenářkám stručně přiblížit, jak se oleje lisované za studena získávají?
- Lisování za studena je nejstarší a nejšetrnější způsob získávání oleje. V takto vyrobeném oleji zůstává maximum cenných látek v přirozeném stavu, tedy tak, jak je dokáže lidské tělo nejlépe zužitkovat. Jde výlučně o mechanické lisování při maximální teplotě 37 °C. Olej lze vylisovat téměř z každého semínka, ořechu či olejnatého plodu. Vedle olejů olivových, sezamových nebo dýňových tak můžete narazit na speciality jako olej z jahodových, amarantových, petrželových, makových nebo Chia semínek. Když si uvědomíme, že se oleje nelisují z plodů, ale ze semínek, a že k výrobě 1 litru oleje je třeba mnoho kilogramů semen, vidíme za tím opravdu spoustu práce.
jádra meruňky
Zajímavá a hodně pestrá je například nabídka bio olejů. Máte mezi nimi nějakého „favorita“? Jaký druh je z vašeho pohledu pro naše zdraví nepostradatelný?
- Lisované oleje za studena jsou kvalitní opravdu všechny. To proto, že tolik prospívají našemu zdraví. Já osobně mám velmi rád olej dýňový. Vyrábí se výlučně z vyzrálých tmavozelených dýňových jader sušených na slunci, vypěstovaných v rakouském Štýrsku. Výsledkem je tmavozelený až hnědý olej jedinečné vůně a zvláštní ořechové chuti. Přes své vlastnosti a způsob výroby splňuje nejvyšší nároky pro zdravou výživu. Je mimořádně vhodný pro přípravu všech druhů salátů a dresinků. Obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol v krvi a tím snižují riziko infarktu a srdečně-cévních onemocnění, zpomaluje kornatění cév, blahodárně působí proti zánětům kůže a mnoho dalších vlastností, které činí tento olej tak prospěšný. Ale těch je opravdu hodně. Pokud bych měl říci který je, jak říkáte nepostradatelný, volil bych olej meruňkový, cedrový, z granátového jablka, černého kmínu, černého sezamu; už jen proto, že v naší zemi jsou spousty onkologicky nemocných lidí. Bude ale opravdu nejlepší, když si čtenáři přečtou o olejích a jejich účincích na našich webových stránkách. Víte, je to dobré z toho důvodu, že každý z nás máme jiné zdravotní problémy a každý volíme jinou prevenci a také máme rozdílné chutě. Rád bych ale dodal, že oleje lisované za studena nenahrazují léky, které Vám předepíše Váš lékař, ale pomáhají být šetrnější k organismu a pokožce.
Hodně se píše a mluví o tom, že panenské oleje bychom měli zařadit do jídelníčku. V čem jsou tak výjimečné?
- Zdraví člověka je ve velké míře ovlivněno životním stylem a stravovacími návyky. Posilováním našeho organizmu, neustálým doplňováním a dodáváním potřebných prvků se dá předejít mnoha nemocem. Nejenže tyto oleje dokáží obohatit naši stravu o látky důležité pro zdraví, např. vitamíny a minerály, stopové prvky, zle dokáží také posílit náš imunitní systém, zlepšují paměť, představují doslova elixír mládí pro pleť, vlasy, nehty. Mají ozdravné, hojivé, omlazující a zkrášlující účinky. Mnohé z nich jsou také velmi chutné a umí pokrm obohatit, zvýraznit a to tak, že běžný zeleninový salát se stává gastronomickým zážitkem. V lepších hotelích se běžně setkáte s tím, že oleje jako dýňový, rakytníkový, kokosový, sezamový a další jsou přidávány do pokrmů a proto nám tolik chutnají. Já osobně zastávám postoj méně utrácet v restauracích a raději si lahodná jídla připravit v domácím prostředí. Oleje lisované za studena nám k tomu výrazně pomohou, jen to vyzkoušet.
sušené plody kustovnice
Jaké oleje považujete ve vaší nabídce za víceméně univerzální a které jsou naopak něčím specifické a čím?
- Žádný s našich nabízených olejů není univerzální, každý je něčím výjimečný. Pravdou je, že některé oleje mají větší pole působnosti na náš organismus než jiné. Jako třeba arganový, bazalkový, bodlákový, brutnákový, cedrový, Chia a další. Naše katalogy jsou vybaveny přehlednou tabulkou, díky které je možné rychle vyhledat, který olej je vhodný na konkrétní zdravotní problém nebo posílení tělesné kondice. Tento katalog dostává každý zákazník zdarma a to i prostřednictvím objednávek na e-shopu. Některé z našich olejů jsou specifické tím, že je lze použít jak na vnitřní, tak vnější užití. Jedná se například o olej arganový, meruňkový, mrkvový, rajčatový, lopuchový,…
avelanový olej, levandulový olej, olej espresso, arganový olej
Jaké oleje patří mezi Vašimi zákazníky k těm nejoblíbenějším?
- Na tuto otázku je těžké odpovědět. Všechny naše nabízené oleje si nacházejí své zákazníky. Naše společnost Biopurus má tradici mnoho let na Slovensku, kde si za ta léta zákazníci oblíbili opravdu všechny z našich nabízených olejů. V České republice se většina lidí teprve seznamuje s tak velkou škálou olejů. Dá se říci, že doposud mnozí netušili, jaké oleje lisované za studena jsou k dispozici. Ale pokud mohu hodnotit uplynulý rok v naší republice, tak k nejoblíbenějším patří olej amarantový, arganový, bazalkový, bodlákový, brutnákový, cedrový, Chia, jahodový, jojobový, kávový, kokosový a rajčatový. Nemohu se nezmínit o olejích, které do ČR dováží snad jen naše společnost a které jsou velmi účinné pro naše zdraví a pokožku. Olej z červené řepy, Pequi olej, Goji olej, Guava olej a olej z černého sezamu.
semínka Chia
Jakým způsobem garantujete kvalitu zboží, které nabízíte? Jakým musí vyhovovat normám?
- Rakousko a Německo se už dlouhá léta zaměřují na vysokou kvalitu jakýchkoli výrobků. A u olejů lisovaných za studena to platí ještě více. Semínka a produkty, z kterých se následně lisuje olej, procházejí kontrolou kvality a to hned několikrát. Lisovny, od kterých naše společnost dováží oleje, si na kvalitu opravdu potrpí. Naši zákazníci jsou vždy velmi příjemně překvapeni, když otevřou láhev a vidí kvalitu oleje, jeho hustotu, vůni, barvu i chuť. Vlastníme také certifikáty a to jak Německé a Rakouské, tak i české. Zákazníci je mohou najít na našich internetových stránkách www.biopurus.eu.
Není nic lepšího než si některý olej zakoupit, a to buď prostřednictvím e-shopu nebo bioprodejen, které jsou uvedeny na našich stránkách. Věřím, že i Vy se po vyzkoušení některého námi dováženého oleje připojíte k našim stálým zákazníkům. Přeji Vám dobrou chuť s oleji lisovanými za studena.
Kolik olejů nabízíte a do jakých se dají rozdělit kategorií?
- Nabízíme až 200 druhů olejů lisovaných za studena a lisovny v Rakousku a Německu stále pracují na dalších. Dle formy užívání je dělíme na kosmetické a jedlé. U vnitřního použití se doporučuje většinou 1 čajová lžička 1x až 3x denně. Jsou vhodné i pro studenou kuchyni. Nabízíme i některé oleje pro teplou kuchyni, např. olej arašídový, kokosový, palmový nebo rýžový. Naše oleje se používají také v kosmetice, při opalování či k masážím. Například kávový olej se začal využívat jako základ proticelulitidových a zeštíhlujících směsí v nejluxusnějších salonech světa.
Můžete, prosím, našim čtenářkám stručně přiblížit, jak se oleje lisované za studena získávají?
- Lisování za studena je nejstarší a nejšetrnější způsob získávání oleje. V takto vyrobeném oleji zůstává maximum cenných látek v přirozeném stavu, tedy tak, jak je dokáže lidské tělo nejlépe zužitkovat. Jde výlučně o mechanické lisování při maximální teplotě 37 °C. Olej lze vylisovat téměř z každého semínka, ořechu či olejnatého plodu. Vedle olejů olivových, sezamových nebo dýňových tak můžete narazit na speciality jako olej z jahodových, amarantových, petrželových, makových nebo Chia semínek. Když si uvědomíme, že se oleje nelisují z plodů, ale ze semínek, a že k výrobě 1 litru oleje je třeba mnoho kilogramů semen, vidíme za tím opravdu spoustu práce.
jádra meruňky
Zajímavá a hodně pestrá je například nabídka bio olejů. Máte mezi nimi nějakého „favorita“? Jaký druh je z vašeho pohledu pro naše zdraví nepostradatelný?
- Lisované oleje za studena jsou kvalitní opravdu všechny. To proto, že tolik prospívají našemu zdraví. Já osobně mám velmi rád olej dýňový. Vyrábí se výlučně z vyzrálých tmavozelených dýňových jader sušených na slunci, vypěstovaných v rakouském Štýrsku. Výsledkem je tmavozelený až hnědý olej jedinečné vůně a zvláštní ořechové chuti. Přes své vlastnosti a způsob výroby splňuje nejvyšší nároky pro zdravou výživu. Je mimořádně vhodný pro přípravu všech druhů salátů a dresinků. Obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol v krvi a tím snižují riziko infarktu a srdečně-cévních onemocnění, zpomaluje kornatění cév, blahodárně působí proti zánětům kůže a mnoho dalších vlastností, které činí tento olej tak prospěšný. Ale těch je opravdu hodně. Pokud bych měl říci který je, jak říkáte nepostradatelný, volil bych olej meruňkový, cedrový, z granátového jablka, černého kmínu, černého sezamu; už jen proto, že v naší zemi jsou spousty onkologicky nemocných lidí. Bude ale opravdu nejlepší, když si čtenáři přečtou o olejích a jejich účincích na našich webových stránkách. Víte, je to dobré z toho důvodu, že každý z nás máme jiné zdravotní problémy a každý volíme jinou prevenci a také máme rozdílné chutě. Rád bych ale dodal, že oleje lisované za studena nenahrazují léky, které Vám předepíše Váš lékař, ale pomáhají být šetrnější k organismu a pokožce.
- Zdraví člověka je ve velké míře ovlivněno životním stylem a stravovacími návyky. Posilováním našeho organizmu, neustálým doplňováním a dodáváním potřebných prvků se dá předejít mnoha nemocem. Nejenže tyto oleje dokáží obohatit naši stravu o látky důležité pro zdraví, např. vitamíny a minerály, stopové prvky, zle dokáží také posílit náš imunitní systém, zlepšují paměť, představují doslova elixír mládí pro pleť, vlasy, nehty. Mají ozdravné, hojivé, omlazující a zkrášlující účinky. Mnohé z nich jsou také velmi chutné a umí pokrm obohatit, zvýraznit a to tak, že běžný zeleninový salát se stává gastronomickým zážitkem. V lepších hotelích se běžně setkáte s tím, že oleje jako dýňový, rakytníkový, kokosový, sezamový a další jsou přidávány do pokrmů a proto nám tolik chutnají. Já osobně zastávám postoj méně utrácet v restauracích a raději si lahodná jídla připravit v domácím prostředí. Oleje lisované za studena nám k tomu výrazně pomohou, jen to vyzkoušet.
sušené plody kustovnice
Jaké oleje považujete ve vaší nabídce za víceméně univerzální a které jsou naopak něčím specifické a čím?
- Žádný s našich nabízených olejů není univerzální, každý je něčím výjimečný. Pravdou je, že některé oleje mají větší pole působnosti na náš organismus než jiné. Jako třeba arganový, bazalkový, bodlákový, brutnákový, cedrový, Chia a další. Naše katalogy jsou vybaveny přehlednou tabulkou, díky které je možné rychle vyhledat, který olej je vhodný na konkrétní zdravotní problém nebo posílení tělesné kondice. Tento katalog dostává každý zákazník zdarma a to i prostřednictvím objednávek na e-shopu. Některé z našich olejů jsou specifické tím, že je lze použít jak na vnitřní, tak vnější užití. Jedná se například o olej arganový, meruňkový, mrkvový, rajčatový, lopuchový,…
avelanový olej, levandulový olej, olej espresso, arganový olej
Jaké oleje patří mezi Vašimi zákazníky k těm nejoblíbenějším?
- Na tuto otázku je těžké odpovědět. Všechny naše nabízené oleje si nacházejí své zákazníky. Naše společnost Biopurus má tradici mnoho let na Slovensku, kde si za ta léta zákazníci oblíbili opravdu všechny z našich nabízených olejů. V České republice se většina lidí teprve seznamuje s tak velkou škálou olejů. Dá se říci, že doposud mnozí netušili, jaké oleje lisované za studena jsou k dispozici. Ale pokud mohu hodnotit uplynulý rok v naší republice, tak k nejoblíbenějším patří olej amarantový, arganový, bazalkový, bodlákový, brutnákový, cedrový, Chia, jahodový, jojobový, kávový, kokosový a rajčatový. Nemohu se nezmínit o olejích, které do ČR dováží snad jen naše společnost a které jsou velmi účinné pro naše zdraví a pokožku. Olej z červené řepy, Pequi olej, Goji olej, Guava olej a olej z černého sezamu.
semínka Chia
Jakým způsobem garantujete kvalitu zboží, které nabízíte? Jakým musí vyhovovat normám?
- Rakousko a Německo se už dlouhá léta zaměřují na vysokou kvalitu jakýchkoli výrobků. A u olejů lisovaných za studena to platí ještě více. Semínka a produkty, z kterých se následně lisuje olej, procházejí kontrolou kvality a to hned několikrát. Lisovny, od kterých naše společnost dováží oleje, si na kvalitu opravdu potrpí. Naši zákazníci jsou vždy velmi příjemně překvapeni, když otevřou láhev a vidí kvalitu oleje, jeho hustotu, vůni, barvu i chuť. Vlastníme také certifikáty a to jak Německé a Rakouské, tak i české. Zákazníci je mohou najít na našich internetových stránkách www.biopurus.eu.
Tweet |