Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Každý žil tolik, kolik miloval.
(Lev Nikolajevič Tolstoj)

Aby se zelenina nekazila…

Vanda Švehlová
29. 7. 2015
Aby se zelenina nekazila…Zelenina je výborná nejenom k jídlu, ale i jako vděčný objekt skladování. Pokud rádi skladujete, tak se zeleninou se opravdu vyřádíte. Je dobré ctít zásadu, že jeden špatný, zkažený kus může znehodnotit celou zásobu. Je to podobné jako v pracovním kolektivu, stačí jeden kverulant či patolízal a je po pohodě.

Pozor dávejte zejména na lednici. Nelze spoléhat na to, že zelenina je v chladu. Pokud se tam sráží pára, vlhkost může zavinit plesnivění zeleniny a ovoce. Taková plíseň je nejen nebezpečná, ale také se rychle šíří. Je proto ideální hlídat, jestli se pára nesráží a v podobě kapek nestéká mezi zeleninu.

Brambory

Brambory nesnášejí chlad ani teplo, v tomto ohledu jsou choulostivé. Ani světlo jim nedělá dobře. To potom zezelenají a solanin, který se v nich vytvoří, je zdraví škodlivý. Ideální místo pro dlouhodobý zimní spánek, potažmo letní úložiště brambor, je tmavý, suchý a chladný sklep, kde teplota osciluje mezi jedním až čtyřmi stupni Celsia. V létě je to samozřejmě chiméra…

Brambory dáme nejlépe do dřevěných přepravek. Pozor, aby teplota v zimě neklesla pod nulu, pak zmrznou a jsou nasládlé. Pokud je držíme tam, kde je vyšší teplo, mohou vyklíčit.

Zvažte tedy, jestli se vám vyplatí brambory skladovat. Pokud je jejich cena v obchodě přijatelná a benzín k tomu připočtený nevyjde draho, je lepší to nepokoušet a brambory kupovat průběžně.

Mrkev, salát a spol.

Než se nadějeme, bude podzim, zima. Připravme se na to!

Mrkev si potrpí na teplotu lehce nad nulou. Uskladníme ji v bedně s vlhkým pískem, kterou můžeme mít do prvních mrazíků i na balkóně. Pak je dobré cenný mrkvový poklad přenést do sklepa, máme-li ho. Písek vlhčíme.

Babičky a pratetičky si ověřily, že mrkev vydrží naživu i několik týdnů, pokud ji postříkáme vodou, v níž jsme vylouhovali slupku z cibule. Je to trochu alchymie, ale výsledek stojí za to.

Řepa si naopak lebedí v písku suchém. Ve vlhkém by zplesnivěla podobně jako třeba celer či petržel.

Pokud nám doma něco nečekaně zvadne (nemyslím v ložnici, ale tam, kde držíme zeleninu), pomůže voda s octem. Celerovou či petrželovou nať osvěžíme, když je vložíme do vody, kam jsme přidali pár kapiček octa.

S hlávkovým salátem si nelamte hlavu. Smiřte se s tím, že čerstvý dlouho nevydrží. V suchu vadne, ve vlhku plesniví.

Povadlé listy vzpružíme před podáváním na talíř, pokud je opláchneme pod proudem teplé vody. Je to ale vhodné pouze ve stavu nejvyšší nouze. Ideální je zkonzumovat hlávkový salát čerstvý a příliš dlouho ho neskladovat.

Přejeme dobrou chuť a ať zůstane zeleninka co nejdéle fit :-)

zdroj foto:

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=98990&picture=mrkev-na-prodej

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 751 den v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 02.12.2021 a svátek má Blanka