Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Opakem lásky není nenávist, ale lhostejnost.
(Robert Fulghum)

Mytí nádobí – sůl, citron, plyn

Barbora Roháčová
18. 9. 2015
Mytí nádobí – sůl, citron, plynMajitelé myček na nádobí si mohou tento příspěvek přečíst z pouhopouhé nostalgie a zavzpomínat, jaké to bylo, když drhli kastroly a hrnce ručně.

Ideální a také nejhygieničtější mytí spočívá v jeho umývání pod proudem horké vody. Je to ovšem neekonomické, takže proto se dřez napouští vodou a plní pěnidly, které nečistoty odstraňují.

Abychom mytí nádobí zkrátili na co nejúnosnější míru, tak je dobré zbavit ho zbytků jídel. Při mytí nádobí platí zásada, že jako první noříme do dřezu sklo, pak porcelán a nakonec zbytek, přičemž jako poslední myjeme ty nejvíce zaneřáděné kusy.

Jinak si zbytečně kalíme vodu a mýt relativně čisté příbory mastnou vodou, na níž pomalu plavou oka, je nesmysl.

Stane-li se, že na dně nádobí přeci jen ulpěla po vaření vrstvička čehosi, co jde jen špatně dolů, pomůžeme si kuchyňskou solí. Pokud máme čas, tak můžeme v hrnci slanou vodu dokonce povařit (ovšem neservírovat, po převaření vylít!), aby se připáleniny odpoutaly od základny.

Někdy se stane, že potřebujeme nádobí zbavit zápachu po aromatických potravinách, jako je například česnek, cibule nebo nějaká ta ryba.

Omytí v teplé vodě příliš nepomáhá. Pokud máme plynový sporák, tak například nůž, jímž jsme krájeli kapra, podržíme opatrně nad plamenem, opláchneme proudem studené vody a pak teprve umyjeme. Při práci s ohněm se doporučuje postupovat velice obezřetně.

Máme-li doma ještě po babičce nějaký ten parádní smaltovaný hrnek a občas v něm i něco uvaříme, tak je dobré vrstvu smaltu před prvním použitím zpevnit. K tomu postačí jednoduchý trik: povaříme v něm jako první vodu, do níž přidáme několik lžiček soli. Tím smaltovaný povrch svým způsobem vytvrdíme, takže je při dalším používání odolnější. Na smalt si netroufáme ani s nožem, ani s jinými ostrými nástroji. Jakmile smalt popraská, tak má tendenci se odlupovat a to je špatné. Smalt nedrhneme násilím, spíše si pomůžeme vodou, v níž jsme rozpustili sodu nebo citron. Pokud nemáme sodu a ani citrusový plod, vystačíme si se solí. I ta má abrazivní účinek.

zdroj foto:

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=66363&picture=houba-na-nadobi

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 626 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.04.2024 a svátek má Marek