Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.
(Jan Werich)

Vánoční pudink, pečený páv a jiné štědrovečerní laskominy

Venušanka
15. 12. 2011
Vánoční pudink, pečený páv a jiné štědrovečerní laskominyVánoční lahůdky: někde kapr, jinde páv

Rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát, cukroví. Pro mnohé z nás neodmyslitelná „klasika“, bez níž by vánoce ztratily svůj půvab. Proč ale právě kapr patří na náš vánoční stůl? Proč ne jiný druh ryby nebo proč ne třeba pečínka z páva? Ale popořádku…

I když nám může připadat, že si na kapříkovi pochutnávali naši předkové odjakživa, není tomu tak.

Nejprve se objevoval v 19. století sporadicky na stolech nejbohatších občanů, vařený obvykle ve sladké omáčce ze švestek, ořechů a perníku.

Připravoval se většinou s dvoudenním předstihem a nesl název „kapr na modro“.

Teprve M. D. Rettigová přišla s novým receptem, který velel kapra osmažiti.

Ryba zdomácněla na štědrovečerním stole v mnoha zemích. Nejinak je tomu i u našich polských sousedů. Ještě předtím, než kuchařky položí na talíř sledě, kapra nebo jesetera, tak si jedlíci pochutnají na husté rybí polévce, zelňačce nebo boršči.

Sušená treska s omáčkou se podává ve Švédsku, nicméně lidé si zde pochutnají i na vařených fazolkách, ochucených slaninou nebo na speciálním chlebu, který je okořeněný hřebíčkem a zázvorem.

Angličané si nejkrásnější svátky roku neumějí představit bez nadívaného krocana a tradičního vánočního pudinku. K pečenému krocanovi se podávají brambory a spousta zeleniny. Dle historiků si ještě ve středověku obyvatelé této monarchie pochutnávali o vánocích na pečené kančí hlavě, ale francouzští jezuité změnili jejich návyky.

Anglický vánoční pudink, to je rozhodně něco jiného, než na co jsme zvyklí. I když existují desítky receptů, nesmí v něm nikdy chybět oříšky, rozinky, strouhanka, vejce, citrony, švestky, brandy nebo punč. Pro nás poněkud nezvyklá kombinace, ale jde o zvyk.

Zatímco krocana plní Britové a také Američané mletým masem, Francouzi dávají přednost nádivce z jedlých kaštanů. Tento národ patří bezesporu mezi labužníky, proto na jejich vánočním stole najdeme i ústřice, žabí stehýnka, hlemýždě, pečenou šunku, klobásky a další dobroty.

A byl by hřích nepřipomenout jejich specialitku zvanou La Bûche de Noël, což v překladu znamená Vánoční polínko a je to obdoba naší sladké rolády. Pozor, je to neskutečně dobré a neskutečně kalorické.

Ale zpět do Spojených států amerických, kde je vánoční menu velmi rozmanité, nicméně stále se podává tradiční plněný krocan, často dochucený brusinkovou omáčkou. Hodně oblíbené jsou dezerty, jako třeba dýňový nebo jablečný koláč, biskupský chlebíček nebo pudink polévaný koňakem.

Vepřová pečínka se zelím, husa nebo kachna, pak okořeněná treska, teplá šunka nebo rýžový nákyp se zapečenou mandlí: poznáte, kde si na těchto pokrmech pochutnávají? Pokud tipujete Dánsko, máte buď osobní zkušenost nebo dobrý odhad. Pro úplnost uveďme, že kdo v dezertu najde onu zapečenou mandli, dostane zvláštní dárek.
………………….

A vy dostanete další příděl informací, na čem si lidé na světě pochutnávají, co nejdříve. Kdo ví, třeba se to pro vás stane natolik inspirativní, že zatoužíte po změně…

Upřímně: měnili byste kapra za jinou lahůdku, viz tento článek? A pokud vám pokrmy připadají zatím málo exotické, nebojte, příště dojde i na páva a další laskominy :-)

Mimochodem, moje dcera vloni zkoušela poprvé připravit francouzské „vánoční polínko“ a byla to dobrota neskutečná! Recept je odzkoušený, a to přímo od labužníka a gurmána, který ve Francii žil a má zkušenosti z gastronomie v zahraničí. Takže jsme si na této lahůdce skutečně pochutnali maximálně… Letos bude repete :-)


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 619 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 18.04.2024 a svátek má Valérie