Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Humor a vtip jsou příjemné a často mimořádně užitečné.
(Cicero)

Roláda jako poleno

Pavla Jeřábková
10. 12. 2009
Roláda jako polenoZa dávných časů se každá rodina scházela v předvečer Vánoc u krbu nebo ohniště. Děti zpívaly koledy a poslouchaly příběhy, které vyprávěli prarodiče, zatímco v ohništi hořela velká polena. Jedno z nich bylo veliké, speciálně vybrané, z tvrdého dřeva, aby hořelo celou noc.

Největší vánoční poleno zdobili Francouzi listím a mašlemi. Zapalovali ho nejmladší a nejstarší členové rodiny. Hlava rodiny ho před tím požehnala olejem a pálenkou, někdy také větvičkou namočenou ve svěcené vodě.

Proti hromu a ďáblu

Popel z polena se pak uchovával po celý rok, protože mu byla přisuzována velká moc. Ochraňovalo dům před blesky, hromy a ďáblem.

Tento zvyk, jehož kořeny lze vystopovat až do 12. století, se časem přenesl do většiny evropských zemí a také do kandského Quebeku. V Itálii se polenu říká ceppo, v Anglii ho nazývají Yule Log, ve Francii je to jednoduše bûche.

Tradice na konci 19. století téměř vymizela, protože ohniště a krby začaly být nahrazovány litinovými kamny. Vrátila se ale v symbolické podobě. Malé polínko nahradilo původní veliké. Okrášlilo se svíčkami a zelenými prvky a stavělo se doprostřed vánoční tabule jako dekorace.

Čokoláda nahradila dřevo

Dnes je vánoční poleno symbolizováno vánoční roládou bûche de Noël, která se podobá polenu, které hořívalo v krbech našich předků.

Roláda má tedy barvu dřeva. Je politá čokoládovou, smetanovou nebo kávovou polevou, náplň tvoří másový krém a na řezu připomíná strukturu dřevěného polena. Cukruje se přáškovým cukrem, který napodobuje mráz, a zdobí se malými marcipánovými ozdobami. Lze ji podávat i mraženou.

Rafinovaní francouzští kulináři

Tento typicky francouzský dezert spatřil světlo světa v Paříži na konci 19. století v peci cukráře a historika Pierra Lacama.

Až budete vánoční roládu ochutnávat, doplňte ji sladkým nebo polosuchým vínem. Vyhněte se likérům a vínům červeným. Zkuste sladké víno přirozeně bohaté na alkohol, např. doušek muškátu, zejména když je roláda hodně oříšková a mandlová.

www.horydoly.cz

Ilustrační foto: OT Tignes

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 620 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 19.04.2024 a svátek má Rostislav