Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Proto: Žij podle svojí víry. Dělej to, co ti radí srdce… To, co chceš… Lidský život je divadelní představení, které se hraje bez předchozích zkoušek. Zpívej, směj se, tancuj, měj rád… a žij intenzivně každý okamžik svého života… dříve, než spadne opona a hra skončí bez potlesku.
(Charlie Chaplin)

Dýňová polévka

NECHTĚNÉNECHTĚNÉ
... a další soutěže...

Barbora Roháčová
23. 10. 2018
Dýňová polévkaNa dýně jsme si už v našich zahrádkách i kuchyních v posledních letech zvykli. Zdobí vstupní dveře rodinných domků a dá se z nich také vykouzlit spousta dobrot.

Hlavně dýňová polévka v sychravých podzimních dnech příjemně prohřeje.

Jak ji připravit? Jakou dýni použít? A co všechno vlastně o těchto plodech víme? Mrkneme se na to, co říkáte?

Dýně řadíme na jedlé a dekorativní. K těm dekorativním se řadí třeba velmi oblíbená a hodně rozšířená Trnová koruna, drobnější Andělská křídla, roztomilé Kačenky nebo známá odrůda Sweet Dumpling. Jejich tvary jsou rozmanité, stejně tak i barva nebo povrch. Některé jsou dokonce jako by pokryté drobnými výrůstky, říká se jim dýně z bradavic. I tak ale patří mezi krasavice, které, když se pěkně naaranžují, vypadají optimisticky a lákavě.

Mezi jedlé dýně patří zejména už notoricky známá hokkaido, dýně žaludová, a především obrovská dýně špagetová, které se dobře daří i v našich podmínkách.

Recept na jednoduchou krémovou polévku

Nejčastěji se připravuje z dýně hokkaido, z dýně muškátové nebo takzvané máslové. Výhodou odrůdy hokkaido je, že se nemusí loupat, takže stačí ji pouze důkladně omýt a nakrájet na drobné kostičky.

Na kvalitním olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme dýni a dusíme. Po zhruba 15 minutách zalejeme buď domácím vývarem nebo použijeme kupovaný, který jsme připravili z jedné kostky. Lehce osolíme, opepříme a můžeme přidat špetku mletého muškátového oříšku.

Až polévka přejde varem, odstavíme ji a rozmixujeme. Pak zahustíme smetanou. Podáváme s domácím chlebem nebo vekou, někdo ji má rád se smaženými kostičkami z pečiva. Nic nezkazíte, pokud přidáte do polévky nadrobno nakrájenou pažitku.

zdroj foto: www.pixabay.com

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz
Sjednejte si cestovní pojištění online od 11 Kč za den

Metafora

Pro kůži

Soutěže

Noc, kdy zmizela Bea Nesbitová
Pikantní detektivka
NECHTĚNÉ
Srdceryvný, dojemný příběh
Síla osmi
Jak využít svoji energii k uzdravení

Na magazínu jsou:

klenot, komenda josef, jednamalaholka, jaruproskova, vava, hele1, ko2121, humhejova, emadlerjuli, charles88
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 636 dnů v provozu
• 4 833 články
• 1 491 soutěž


Copyright © 2006–2018 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 14.11.2018 a svátek má Sáva