Dýňová polévka
Barbora Roháčová
23. 10. 2018
23. 10. 2018
Na dýně jsme si už v našich zahrádkách i kuchyních v posledních letech zvykli. Zdobí vstupní dveře rodinných domků a dá se z nich také vykouzlit spousta dobrot.
Hlavně dýňová polévka v sychravých podzimních dnech příjemně prohřeje.
Jak ji připravit? Jakou dýni použít? A co všechno vlastně o těchto plodech víme? Mrkneme se na to, co říkáte?
Dýně řadíme na jedlé a dekorativní. K těm dekorativním se řadí třeba velmi oblíbená a hodně rozšířená Trnová koruna, drobnější Andělská křídla, roztomilé Kačenky nebo známá odrůda Sweet Dumpling. Jejich tvary jsou rozmanité, stejně tak i barva nebo povrch. Některé jsou dokonce jako by pokryté drobnými výrůstky, říká se jim dýně z bradavic. I tak ale patří mezi krasavice, které, když se pěkně naaranžují, vypadají optimisticky a lákavě.
Mezi jedlé dýně patří zejména už notoricky známá hokkaido, dýně žaludová, a především obrovská dýně špagetová, které se dobře daří i v našich podmínkách.
Recept na jednoduchou krémovou polévku
Nejčastěji se připravuje z dýně hokkaido, z dýně muškátové nebo takzvané máslové. Výhodou odrůdy hokkaido je, že se nemusí loupat, takže stačí ji pouze důkladně omýt a nakrájet na drobné kostičky.
Na kvalitním olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme dýni a dusíme. Po zhruba 15 minutách zalejeme buď domácím vývarem nebo použijeme kupovaný, který jsme připravili z jedné kostky. Lehce osolíme, opepříme a můžeme přidat špetku mletého muškátového oříšku.
Až polévka přejde varem, odstavíme ji a rozmixujeme. Pak zahustíme smetanou. Podáváme s domácím chlebem nebo vekou, někdo ji má rád se smaženými kostičkami z pečiva. Nic nezkazíte, pokud přidáte do polévky nadrobno nakrájenou pažitku.
zdroj foto: www.pixabay.com
Hlavně dýňová polévka v sychravých podzimních dnech příjemně prohřeje.
Jak ji připravit? Jakou dýni použít? A co všechno vlastně o těchto plodech víme? Mrkneme se na to, co říkáte?
Dýně řadíme na jedlé a dekorativní. K těm dekorativním se řadí třeba velmi oblíbená a hodně rozšířená Trnová koruna, drobnější Andělská křídla, roztomilé Kačenky nebo známá odrůda Sweet Dumpling. Jejich tvary jsou rozmanité, stejně tak i barva nebo povrch. Některé jsou dokonce jako by pokryté drobnými výrůstky, říká se jim dýně z bradavic. I tak ale patří mezi krasavice, které, když se pěkně naaranžují, vypadají optimisticky a lákavě.
Mezi jedlé dýně patří zejména už notoricky známá hokkaido, dýně žaludová, a především obrovská dýně špagetová, které se dobře daří i v našich podmínkách.
Recept na jednoduchou krémovou polévku
Nejčastěji se připravuje z dýně hokkaido, z dýně muškátové nebo takzvané máslové. Výhodou odrůdy hokkaido je, že se nemusí loupat, takže stačí ji pouze důkladně omýt a nakrájet na drobné kostičky.
Na kvalitním olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme dýni a dusíme. Po zhruba 15 minutách zalejeme buď domácím vývarem nebo použijeme kupovaný, který jsme připravili z jedné kostky. Lehce osolíme, opepříme a můžeme přidat špetku mletého muškátového oříšku.
Až polévka přejde varem, odstavíme ji a rozmixujeme. Pak zahustíme smetanou. Podáváme s domácím chlebem nebo vekou, někdo ji má rád se smaženými kostičkami z pečiva. Nic nezkazíte, pokud přidáte do polévky nadrobno nakrájenou pažitku.
zdroj foto: www.pixabay.com
Tweet |