Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Dějiny nejsou jen dějinami pokroku, velkých činů a velkých lidí, ale i lidské hlouposti.
(Josef Čapek)

Blanšírování zeleniny: jaké děláme chyby?

ENCYKLOPEDIE VYŠÍVÁNÍENCYKLOPEDIE VYŠÍVÁNÍ
... a další soutěže...

Barbora Roháčová
30. 8. 2018
Blanšírování zeleniny: jaké děláme chyby?Blanšírování zeleniny je na první pohled velice jednoduchá kuchařská technika, ale přesto se i tady dá hodně věcí zkazit.

Jaké chyby děláme nejčastěji?

V první řadě je dobré letem světem připomenout, proč je vlastně blanšírování zeleniny užitečné a jak se dělá.

Cílem je upravit tepelně čerstvou zeleninu tak, aby si uchovala co nejvíce živin a důležitých přírodních látek, byla křupavá, šťavnatá a měla krásnou, sytou barvu. A toho se dosáhne díky teplotnímu šoku.

Jak na to? Očištěnou, nakrájenou a omytou zeleninu vhodíme do hrnce s osolenou vroucí vodou. A tady už vznikají první chyby.

Vody musí být opravdu hodně. Pokud je vroucí, ale je jí málo, tak vhozením zeleniny se ochladí a efekt teplotního šoku se nedostaví.

Druhá věc: soli musí být relativně hodně, nikoli jen špetka mezi prsty. Za třetí: máme-li zeleninu kořenovou, tužší, vhodíme ji do hrnce jako první, na konec přidáme zeleninu křehkou.

Pozor! Zeleninu vkládáme sice postupně, ale najednou, nesmí tam být žádné prodlevy! Samotné povaření zeleniny trvá od jedné do tří, maximálně čtyř minut. Záleží především na jejím množství, ale i skladbě.

Dalším krokem je její rychlé ochlazení. Ideální je nádoba se studenou vodou a kostkami ledu, kde dojde k žádoucímu teplotnímu šoku. Čím více zeleniny máte, tím více vody a ledu budete potřebovat. I když se to nezdá, tak zelenina by si pouze ve studené vodě bez ledu dost dlouho uchovala vyšší teplotu, a to je nežádoucí. Protože jinak přijdeme o cenné živiny, které se do vody vylouhují. Vzhledem k tomu, že nepřipravujeme polévku, nechceme mít vývar, pouze zeleninu.

Kromě vroucí vody lze blanšírovat zeleninu i v horké páře, ale pro začátečníky je lepší spíše výše popsaná metoda.

Tip: dbejte na to, aby kousky zeleniny byly stejně velké, respektive, máte-li tvrdé druhy, třeba mrkev nebo celer, mohou být kousky o něco menší.

zdroj foto: pixabay.com


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz
Sjednejte si cestovní pojištění online od 11 Kč za den

Metafora

Pro kůži

Soutěže

Energetičtí upíři
Kniha od věhlasné, světoznámé lékařky
ENCYKLOPEDIE VYŠÍVÁNÍ
Čarujte s jehlou a nití podle super návodů
Tilda a její nápady
Okouzlující Tilda
Kouzlo kaligrafie: Inkoust a inspirace
Inspirativní, uklidňující, báječná kniha

Na magazínu jsou:

komenda josef, Ladas, emadlerjuli, starýchřestýš, vava, hele1, jaruproskova
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 580 dnů v provozu
• 4 823 články
• 1 486 soutěží


Copyright © 2006–2018 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 19.09.2018 a svátek má Zita