Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Jediná skutečná objevná cesta se neskládá z hledání nových území, ale z nového pohledu na věc.
(Marcel Proust)

Vynikající polévka – jde to!

Noc, kdy zmizela Bea NesbitováNoc, kdy zmizela Bea Nesbitová
... a další soutěže...

Alena Stránská
18. 1. 2018
Vynikající polévka – jde to!Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt, ostatní špunt. Žijí mezi námi dokonce zapřisáhlí „polívkoví“ strávníci, kteří se považují velmi ochuzeni, pokud jejich oběd (a může to být dobrota, která by neurazila ani toho největšího gurmána) tvoří jen druhý chod.

Když mají hutnou, vydatnou polévku, často jim to spolu s chlebem stačí k zasycení a jsou nadmíru spokojení. „Nemusím mít maso, stačí mi polévka, k tomu celozrnné pečivo, před spaním sezobnu zeleninový salát a jsem ten nejspokojenější tvor na zemi,“ říká s úsměvem dvaatřicetiletá Lída. „Polívčičky jsem milovala už od dětství, ale byla jsem ze tří sourozenců jediná, brácha nad nimi vždycky ohrnoval nos a moje starší ségra je jedla jen z donucení. Tak jsem je po nich dokonce někdy i dojídala.“

Právě pro milovníky polévek a pro kuchařinky, které polévky rády vaří, přinášíme pár zajímavých tipů a užitečných rad, jak při přípravě polévek postupovat, aby vyhovovaly zásadám zdravé výživy a také aby si oko a chuťové buňky přišly na své :-)

1. Chcete-li, aby polévka byla zdravější, a patří do ní jíška, nepřipravujte ji, ušetříte tím čas a také odlehčíte játrům, protože nebudete jíst přepalované tuky. Polévku zahustíte jednoduše tím, že v hrnečku se studenou moukou rozkvedláte hladkou mouku a tu pak vmíchejte těsně před ukončením do polévky – chcete-li mít jistotu, že v ní nebudou hrudky, pasírujte přes cedníček.

2. Polévku lze zahustit také tím, že přidáme ovesné vločky. Vločky můžete přidat buď celé nebo je předtím najemno rozemlít. Polévku tak obohatíte o vitamíny a minerály a dopřejete si vlákninu.

3. Pro zjemnění chuti, pokud se to tedy hodí, můžete přidat do polévky smetanu, a tu můžete s klidným svědomím nahradit i čerstvým bílým jogurtem – smetana i jogurt zabezpečí vašemu tělu přísun vápníku.

4. Nebojte se kvalitního rostlinného oleje – pár kapek doplní požadovaný obsah nenasycených mastných kyselin a vitamínu E, a také dopomůže k tomu, aby váš organismus vstřebal vitamín A (ten může být například zastoupen v zelenině, která následuje po polévce třeba v podobě zeleninového salátu).

5. Polévku můžete okořenit během vaření, máte-li však čerstvé bylinky, určitě nezapomeňte přidat nadrobno nakrájenou pažitku, bazalku nebo petrželku kudrnku do každé polévky těsně před jejím podáváním, je-li to jen trochu možné…

6. Nebojte se experimentovat a přidávat do polévky i luštěniny, pokud to jde, zejména sterilovanou kukuřici, hrášek nebo předvařený hrách či čočku – pravda, do klasického vývaru se luštěniny nehodí, hrášek ale výborně ochutí například rajskou polévku, kukuřice zase prospěje polévce vajíčkové – sami vyzkoušejte, co vám nejvíce „šmakuje“

7. Nevařte polévku zbytečně dlouho (zejména pokud v ní není maso), abyste nezničili cenné vitamíny a minerály – zelenina by měla být měkká, ne však převařená!

8. Do zelňačky, zeleninové polévky nebo boršče se výborně hodí hlíva ústřičná – prohloubí chuť, je měkkoučká, a především velice zdravá (snižuje krevní tlak, ochraňuje sliznici žaludku, působí na pokles cholesterolu v krvi.

Tak dobrou chuť, přátelé!

zdroj foto: pixabay.com

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Sjednejte si cestovní pojištění online od 11 Kč za den
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz

Metafora

Pro kůži

Soutěže

Noc, kdy zmizela Bea Nesbitová
Pikantní detektivka
NECHTĚNÉ
Srdceryvný, dojemný příběh
Síla osmi
Jak využít svoji energii k uzdravení

Na magazínu jsou:

komenda josef, jednamalaholka, jaruproskova, vava, hele1, ko2121, humhejova, emadlerjuli, charles88, fabola
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 636 dnů v provozu
• 4 833 články
• 1 491 soutěž


Copyright © 2006–2018 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 14.11.2018 a svátek má Sáva