Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Příbuzné nám uštědřuje osud. Ještě štěstí, že přátele si můžeme volit sami.
(Julian Tuwim)

10 potravin, které zbaví vaše cévy usazenin

P.
30. 1. 2016
10 potravin, které zbaví vaše cévy usazeninŠpatný cholesterol a ucpávání cév usazeninami bývají tichými zabijáky. Zpočátku vedou k vysokému krevnímu tlaku, později mohou vyvolat infarkt či mozkovou mrtvici. O cévy byste se proto měli zajímat už tehdy, když jste ještě mladí a netrpíte žádnými zdravotními obtížemi.

Úplně stačí, když si z následujícího seznamu vyberete jednu nebo dvě potraviny, které máte rádi a alespoň občas je zařadíte do svého jídelníčku.

Potřebnou práci už pak zvládnou samy.

1) Ovesné vločky

Hlavní složka ovesných vloček, rozpustná vláknina, nedovoluje vzniku cholesterolu v cévách.

Tento druh vlákniny se váže na cholesterol a odvádí ho ven z těla.
Výzkum ukázal, že pokud sníte jen 1,5 až 2,5 hrnku vařených ovesných vloček denně, snížíte tím hladinu krevního cholesterolu až o 20%.

brusinková šťáva 2) Brusinkový džus

Pijte pravidelně 3 sklenice brusinkového džusu za týden a spolehlivě si tím pročistíte cévy.

Tento druh džusu zvyšuje schopnost buněk absorbovat tuk a vyrábět z něj energii namísto toho, aby se usazoval ve vašich cévách.


granátové jablko 3) Granátové jablko

Granátová jablka obsahují silné antioxidanty, které vám pomohou předcházet kornatění cév.

Zmírňují tak vnitřní poškození cév a dokonce zvrátí i již existující degenerativní změny, které se v nich nacházejí.


olivový olej 4) Olivový olej

Výzkumy ukázaly, že olivový olej je fantastický prostředek pro předcházení vysoké hladiny cholesterolu v krvi.

Jen zoxidovaný cholesterol se totiž dokáže nalepovat na cévní stěny a tvořit na nich usazeniny.

Nejdůležitější součást olivového oleje jsou monosaturované tuky, které se navážou na cholesterol a zabrání mu v oxidaci.


česnek 5) Česnek

Česnek se již od nepaměti používá k předcházení a léčbě několika závažných zdravotních komplikací.

Zpočátku se používal hlavně na prevenci vysokého krevního tlaku a onemocněním srdce.

Dnes v rámci preventivní medicíny se aplikuje i při předcházení kornatění cév, které je doprovodným příznakem tvorby cévních usazenin.


rajčata 6) Rajčata

Korejští výzkumníci zjistili, že některé složky rajčat brání hrubnutí artérií. Jde hlavně o lykopen, který dává rajčatům jejich typické červené zbarvení.Odhalili také zajímavý fakt a to, že ženy s vysokou hladinou lykopenu v krvi vykazovaly nižší ztuhlost svých cév.


špenát 7) Špenát

Špenát má vysoký obsah kyseliny listové a draslíku, které zabraňují vzniku vysokého krevního tlaku.

Tyto látky také uvolňují cévy způsobem, který znemožňuje ukládání se cholesterolu v cévách, čímž účinně předcházejí riziku infarktu a mozkové mrtvice.

Lutein, další složka špenátu, účinně brání vzniku makulární degenerace, která je hlavní příčinou zhoršování a ztráty zraku u starších lidí.


kiwiananasový meloun
8) Kiwi a ananasový meloun (kantalupe)

Své arterie můžete dobře pročistit i pomocí konzumace jedné sklenice ananasového melounu nebo jednoho kiwi denně.

Za tento účinek vděčí vysokému obsahu antioxidantů a své schopnosti snižovat úroveň špatného LDL cholesterolu v krvi.

Brání tak nejen oxidaci cholesterolu, ale i jeho dalšímu šíření v cévách.


hroznové víno 9) Hrozny

Flavonoidy resveratrol a quercetin, nacházející se v hroznech, jsou jedny z jeho nejcennějších složek.

Znemožňují oxidaci špatného cholesterolu odpovědného za tvorbu cévních usazenin.

Kromě toho výrazně snižují riziko vzniku krevních sraženin (trombózy), které mohou vést k vážným zdravotním komplikacím oběhového systému.


ryby 10) Ryby

Southamptonského univerzita provedla studii, která zkoumala vliv konzumace ryb na prevenci ucpávání cév.

Zjištění ukázala, že ryby jako losos nebo tuňák, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, účinně zabraňují tvorbě a hromadění usazenin v cévách.

Tyto omega-3 kyseliny jsou extrémně silné na prevenci oxidace špatného cholesterolu a vznik krevních sraženin.

Doporučuje se konzumovat divoce žijící ryby, které na rozdíl od uměle chovaných mají vyšší podíl omega-3 kyselin a nižší obsah škodlivých látek.


Převzato s laskavým svolením www.zdravi4u.cz

Zdroj textu: www.electropiknik.cz

Zdroj foto: pixabay.com

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 624 dny v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 24.04.2024 a svátek má Jiří