10 potravin, které zbaví vaše cévy usazenin
P.
30. 1. 2016
Převzato s laskavým svolením www.zdravi4u.cz
Zdroj textu: www.electropiknik.cz
Zdroj foto: pixabay.com
30. 1. 2016
Špatný cholesterol a ucpávání cév usazeninami bývají tichými zabijáky. Zpočátku vedou k vysokému krevnímu tlaku, později mohou vyvolat infarkt či mozkovou mrtvici. O cévy byste se proto měli zajímat už tehdy, když jste ještě mladí a netrpíte žádnými zdravotními obtížemi.
Úplně stačí, když si z následujícího seznamu vyberete jednu nebo dvě potraviny, které máte rádi a alespoň občas je zařadíte do svého jídelníčku.
Potřebnou práci už pak zvládnou samy.
1) Ovesné vločky
Hlavní složka ovesných vloček, rozpustná vláknina, nedovoluje vzniku cholesterolu v cévách.
Tento druh vlákniny se váže na cholesterol a odvádí ho ven z těla.
Výzkum ukázal, že pokud sníte jen 1,5 až 2,5 hrnku vařených ovesných vloček denně, snížíte tím hladinu krevního cholesterolu až o 20%.
Úplně stačí, když si z následujícího seznamu vyberete jednu nebo dvě potraviny, které máte rádi a alespoň občas je zařadíte do svého jídelníčku.
Potřebnou práci už pak zvládnou samy.
1) Ovesné vločky
Hlavní složka ovesných vloček, rozpustná vláknina, nedovoluje vzniku cholesterolu v cévách.
Tento druh vlákniny se váže na cholesterol a odvádí ho ven z těla.
Výzkum ukázal, že pokud sníte jen 1,5 až 2,5 hrnku vařených ovesných vloček denně, snížíte tím hladinu krevního cholesterolu až o 20%.
2) Brusinkový džus Pijte pravidelně 3 sklenice brusinkového džusu za týden a spolehlivě si tím pročistíte cévy. Tento druh džusu zvyšuje schopnost buněk absorbovat tuk a vyrábět z něj energii namísto toho, aby se usazoval ve vašich cévách. |
3) Granátové jablko Granátová jablka obsahují silné antioxidanty, které vám pomohou předcházet kornatění cév. Zmírňují tak vnitřní poškození cév a dokonce zvrátí i již existující degenerativní změny, které se v nich nacházejí. |
4) Olivový olej Výzkumy ukázaly, že olivový olej je fantastický prostředek pro předcházení vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Jen zoxidovaný cholesterol se totiž dokáže nalepovat na cévní stěny a tvořit na nich usazeniny. Nejdůležitější součást olivového oleje jsou monosaturované tuky, které se navážou na cholesterol a zabrání mu v oxidaci. |
5) Česnek Česnek se již od nepaměti používá k předcházení a léčbě několika závažných zdravotních komplikací. Zpočátku se používal hlavně na prevenci vysokého krevního tlaku a onemocněním srdce. Dnes v rámci preventivní medicíny se aplikuje i při předcházení kornatění cév, které je doprovodným příznakem tvorby cévních usazenin. |
6) Rajčata Korejští výzkumníci zjistili, že některé složky rajčat brání hrubnutí artérií. Jde hlavně o lykopen, který dává rajčatům jejich typické červené zbarvení.Odhalili také zajímavý fakt a to, že ženy s vysokou hladinou lykopenu v krvi vykazovaly nižší ztuhlost svých cév. |
7) Špenát Špenát má vysoký obsah kyseliny listové a draslíku, které zabraňují vzniku vysokého krevního tlaku. Tyto látky také uvolňují cévy způsobem, který znemožňuje ukládání se cholesterolu v cévách, čímž účinně předcházejí riziku infarktu a mozkové mrtvice. Lutein, další složka špenátu, účinně brání vzniku makulární degenerace, která je hlavní příčinou zhoršování a ztráty zraku u starších lidí. |
8) Kiwi a ananasový meloun (kantalupe) Své arterie můžete dobře pročistit i pomocí konzumace jedné sklenice ananasového melounu nebo jednoho kiwi denně. Za tento účinek vděčí vysokému obsahu antioxidantů a své schopnosti snižovat úroveň špatného LDL cholesterolu v krvi. Brání tak nejen oxidaci cholesterolu, ale i jeho dalšímu šíření v cévách. |
9) Hrozny Flavonoidy resveratrol a quercetin, nacházející se v hroznech, jsou jedny z jeho nejcennějších složek. Znemožňují oxidaci špatného cholesterolu odpovědného za tvorbu cévních usazenin. Kromě toho výrazně snižují riziko vzniku krevních sraženin (trombózy), které mohou vést k vážným zdravotním komplikacím oběhového systému. |
10) Ryby Southamptonského univerzita provedla studii, která zkoumala vliv konzumace ryb na prevenci ucpávání cév. Zjištění ukázala, že ryby jako losos nebo tuňák, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, účinně zabraňují tvorbě a hromadění usazenin v cévách. Tyto omega-3 kyseliny jsou extrémně silné na prevenci oxidace špatného cholesterolu a vznik krevních sraženin. Doporučuje se konzumovat divoce žijící ryby, které na rozdíl od uměle chovaných mají vyšší podíl omega-3 kyselin a nižší obsah škodlivých látek. |
Převzato s laskavým svolením www.zdravi4u.cz
Zdroj textu: www.electropiknik.cz
Zdroj foto: pixabay.com
Tweet |