Tipy, jak čistit domácí nádobí s tím, co dům dal :-)
Barbora Roháčová
3. 7. 2021
3. 7. 2021
Stačí teplá voda, houbička na mytí a nějaký ten odmašťovač, řeklo by se při pohledu na kupu znečištěného nádobí v kuchyňském dřezu. Někdy je ale zapotřebí při mytí nádobí, porcelánu, skla a příborů použít pár fíglů, abychom docílily dobrého pocitu, že ho můžeme příště použít beze strachu, že není stoprocentně čisté.
Chcete-li si navíc zavzpomínat, jak cídily nádobí naše maminky nebo babičky, zapomeňte na chvíli na pestrou škálu moderních čistících prostředků a ponořte se tak trochu do kuchyňské alchymie, kdy vystačíte s naprosto primtivními pomocníky… Podařilo se nám několik těchto osvědčených rad a „návodů“ posbírat a sepsat…
Na smalt neberte nikdy nůž ani nic ostrého, jinak ho poškodíte. Jestliže je nečistota úporná, připravte si kašičku z vody a jedlé sody, a pak důkladně omyjte. Tímto způsobem se dá vyčistit i hliníkové nádobí, pokud ho ještě stále používáte.
Skleněné nádobí nebude vypadat zašle a bez jiskry, když ho omyjeme jednou za čas slanou vodou a pak opláchneme vodou studenou.
Nožům, vidličkám a lžícím, nejsou-li kombinované s jiným materiálem a nejsou-li plastové, vrátíme jejich původní lesk, když je ponoříme do vody, v níž se vařily brambory, a pak je opláchneme a vyleštíme.
Plechy na pečení je záhodno čistit ještě pokud jsou horké, a to kuchyňskou solí. Snažíme se používat co nejméně vody, jinak by se příště pečivo mohlo k plechu lepit.
Skleněné vázy s úzkým hrdlem lze po vzoru našich babiček vyčistit tak, že do nich nasypeme nadrobno rozdrcené vaječné skořápky, zalijeme vodou a třepeme, dokud stěny nezůstanou čisté.
Vázy ze skla a křišťálu, třeba vázy z broušeného skla, snadno vyčistíme obyčejným octem, ten nános spolehlivě odstraní.
A ještě jedna zajímavost na konec: používáte-li obyčejné struhadlo na zeleninu a ovoce, zůstane stále ostré, pokud ho občas přebrousíme smirkovým papírem.
Chcete-li si navíc zavzpomínat, jak cídily nádobí naše maminky nebo babičky, zapomeňte na chvíli na pestrou škálu moderních čistících prostředků a ponořte se tak trochu do kuchyňské alchymie, kdy vystačíte s naprosto primtivními pomocníky… Podařilo se nám několik těchto osvědčených rad a „návodů“ posbírat a sepsat…
Na smalt neberte nikdy nůž ani nic ostrého, jinak ho poškodíte. Jestliže je nečistota úporná, připravte si kašičku z vody a jedlé sody, a pak důkladně omyjte. Tímto způsobem se dá vyčistit i hliníkové nádobí, pokud ho ještě stále používáte.
Skleněné nádobí nebude vypadat zašle a bez jiskry, když ho omyjeme jednou za čas slanou vodou a pak opláchneme vodou studenou.
Nožům, vidličkám a lžícím, nejsou-li kombinované s jiným materiálem a nejsou-li plastové, vrátíme jejich původní lesk, když je ponoříme do vody, v níž se vařily brambory, a pak je opláchneme a vyleštíme.
Plechy na pečení je záhodno čistit ještě pokud jsou horké, a to kuchyňskou solí. Snažíme se používat co nejméně vody, jinak by se příště pečivo mohlo k plechu lepit.
Skleněné vázy s úzkým hrdlem lze po vzoru našich babiček vyčistit tak, že do nich nasypeme nadrobno rozdrcené vaječné skořápky, zalijeme vodou a třepeme, dokud stěny nezůstanou čisté.
Vázy ze skla a křišťálu, třeba vázy z broušeného skla, snadno vyčistíme obyčejným octem, ten nános spolehlivě odstraní.
A ještě jedna zajímavost na konec: používáte-li obyčejné struhadlo na zeleninu a ovoce, zůstane stále ostré, pokud ho občas přebrousíme smirkovým papírem.
Tweet |