Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Mít děti není ještě pojistkou proti opuštěnosti.
(Honoré de Balzac)

Nůž – jak se o něj staráte?

Jana Kučerová
8. 1. 2011
Nůž – jak se o něj staráte?Tupý nůž může ublížit víc než nůž správně nabroušený. Dbejme proto na to, aby nože byly ostré a nesklouzly při krájení tužší zeleniny nebo čehokoli jiného a nezranily vás. Sice to nebude možná tak hluboká řezná rána, jako když se říznete ostře nabroušeným nožem, ovšem je to na druhou stranu, i když budeme opatrné, pravděpodobnější.

„Dokud jsem žila sama, měla jsem nože tupé, všechno jsem pižlala silou vůle, ale pak přišel Tomáš a nože nabrousil, a hrozně mě to překvapilo,“ říká sedmadvacetiletá Blanka. „U našich jsme měli takový provizorní brousek, nebo jak se tomu říká, a viděla jsem tátu snad dvakrát za život, že nůž, co mamka používala nejčastěji, brousil, ale já tyhle věci úplně vynechávala. Aspoň jsem měla jistotu, že si děti neucápnou kus ruky, když si krájely chleba.“

Jak správně a jak často nože brousit?

Při broušení je důležité dodržovat z obou stran stejný úhel, pod jakým nůž vedeme. Jen tak bude ostří z obou stran stejně kvalitně upravené.

Broušení nožů probíhá ve dvou krocích: nejprve čepel brousíme nahrubo a pak ostří dohladíme. Toho dosáhneme díky tomu, že brusné kameny mají odlišnou hrubost zrn. Ideální je oboustranný brousek, který splní obě dvě funkce najednou oproti brusným kamenům, které mají jen jednu strukturu zrn. Nejčastěji používané jsou brousky keramické. Postavení brusných kamenů uvnitř nástroje zaručuje vždy správný úhel brusu.

Brusné kotouče bývají vyrobeny ze speciální nožířské keramiky, takže když takový předmět kupujeme, tak je to obvykle investice výhodná a dlouhodobá. Možná si myslíte, že broušení nožů není nutné, ale věřte tomu, že chcete-li nakrájet například tenké plátky masa nebo naříznout v masu kapsu pro naplnění nádivkou, s tupým nožem maso nikdy nenakrájíte tak dokonale – jen maso potrháte a výsledný efekt nebude nikdy tak dobrý, jak uvidíte na fotografiích nebo v restauracích.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 599 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 29.03.2024 a svátek má Taťána