Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Mýlí se ti, kdo si nepřipustí, že by se mohli mýlit.
(Francois de la Rochefoucauld)

Sladkovodní nebo mořské? Které jsou lepší?

Tilda a její nápadyTilda a její nápady
... a další soutěže...

Barbora Roháčová
25. 1. 2017
Sladkovodní nebo mořské? Které jsou lepší?Lékaři doporučují, abychom jedli co nejvíce ryb. Některé jsou zdravější více, jiné méně. A rozhodně nepomáhá jejich rozdělení jen na sladkovodní a mořské. Obecně platí, že čím menší ryba, tím méně obsahuje rtuti. Existují ale i výjimky. Pojďme se na to podívat!

Vědci se přiklánějí k tvrzení, že právě žraločí maso obsahuje více rtuti. Stejně tak rizikový může být za určitých okolností i tuňák. Ale nic není černobílé…
Je libo sladkovodní nebo mořskou?

Mořské ryby obsahují více jodu, selenu, železa, a především důležité nenasycené mastné kyseliny, které nás chrání před nebezpečnými kardiovaskulárními chorobami.

Sladkovodní ryby bývají méně častým alergenem než ryby mořské. Nicméně oba druhy lze považovat za dobrý a rovnocenný zdroj kvalitních bílkovin.

Ryba na talíři stokrát jinak

Na samotné rybě ale úplně nezáleží. Jde i o to, jak ji v kuchyni zpracujeme. Rozhodně je lepší rybu připravit na přírodní způsob nebo ji podávat grilovanou, okořeněnou bylinkami, než abychom ji smažili a ona plavala v oleji. Někomu může dušená ryba připadat bez chuti, ale právě ryba je ideální pro podávání různých pikantních omáček nebo dipů, které labužníci milují.

Čerstvá nebo mražená?

Čerstvé ryby jsou v kuchyni ideální, ale jejich vyšší cena může leckoho odradit, takže často sáhneme po rybách mražených. Výběr je pestrý. Pozor si však dávejte na datum spotřeby a když to jde, zpracujte je raději dříve, než uvádí datum. U čerstvých ryb si všimněte, jak se prodávají, zda jsou celé zasypané ledovou tříští a jestli mají zdravou barvu. Nejlepší je taková prodejna, kde je velký odbyt, a tedy záruka čerstvého zboží.

Bacha na rtuť!

Ryby jsou pro nás v určitém ohledu velmi důležité. Ale nesou s sebou i jistá rizika. Prostřednictvím zkonzumovaných ryb se do našeho organismu mohou dostat i některé nežádoucí látky, například rtuť. Ta se vyskytuje zejména ve tkáních oceánských ryb. A jak se rtuť objeví v mořích a oceánech? Je to jednoduché, do vody se dostane především z ovzduší. Obecně platí, že větší druhy ryb, které se dožívají vyššího věku, za svůj život nastřádají ve svém těle více rtuti.

Jaké ryby jsou nejbezpečnější?

K „nejbezpečnějším“ druhům, pokud jde o vliv na naše zdraví, se podle odborníků řadí maso tuňáka, tresky, makrely, lososa, pstruha, kapra, hejka nebo sardinek. Záleží také na tom, jak často si ryby dopřáváme a jak velkou porci si na talíř naservírujeme. Jako u všeho, i zde platí pravidlo o „zlaté střední cestě“, tedy ryby konzumovat, ale v rozumné míře a pokud možno v co nejpestřejší skladbě.

zdroj foto: pixabay.com


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz

Metafora

Soutěže

Román Nalehko
Úspěšný román, podle kterého se bude točit film
LEVANDULE
Zaostřeno na levanduli
Tilda a její nápady
Báječné střihy pro vás!

Na magazínu jsou:

kopretinar, vlahy, emadlerjuli, stana1, Venušanka, Dubca, Dubacek, Hojaro, zatka71, formule, petrucha, holesovi, AHY1, dagous, kozelka, lala21, zindule, jarosl, velber, iron1, uzjn, lukas1234, Jaroslav500
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 157 dnů v provozu
• 4 739 článků
• 1 440 soutěží
• 13 122 uživatelé


Copyright © 2006–2017 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 22.07.2017 a svátek má Magdaléna