Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

A dech se zastaví. Mne nejvíce děsí, že nebudu moci dýchat. Když je mi někdy těžko, tak si říkám: Ty hlupáčku, holka, vždyť dýcháš, vždyť můžeš dýchat. Je to požitek, jen si to stačit vždycky včas uvědomit. Pojď, zkusíme to spolu, chceš? Dýchat… nadechnout zhluboka, vzduch, cítíš? A myslet si při tom: Dýchám, dýchám, ještě dýchám… jsem boháč…
(Jan Otčenášek)

Sladkovodní nebo mořské? Které jsou lepší?

Můj dědeček by mě popravilMůj dědeček by mě popravil
... a další soutěže...

Barbora Roháčová
25. 1. 2017
Sladkovodní nebo mořské? Které jsou lepší?Lékaři doporučují, abychom jedli co nejvíce ryb. Některé jsou zdravější více, jiné méně. A rozhodně nepomáhá jejich rozdělení jen na sladkovodní a mořské. Obecně platí, že čím menší ryba, tím méně obsahuje rtuti. Existují ale i výjimky. Pojďme se na to podívat!

Vědci se přiklánějí k tvrzení, že právě žraločí maso obsahuje více rtuti. Stejně tak rizikový může být za určitých okolností i tuňák. Ale nic není černobílé…
Je libo sladkovodní nebo mořskou?

Mořské ryby obsahují více jodu, selenu, železa, a především důležité nenasycené mastné kyseliny, které nás chrání před nebezpečnými kardiovaskulárními chorobami.

Sladkovodní ryby bývají méně častým alergenem než ryby mořské. Nicméně oba druhy lze považovat za dobrý a rovnocenný zdroj kvalitních bílkovin.

Ryba na talíři stokrát jinak

Na samotné rybě ale úplně nezáleží. Jde i o to, jak ji v kuchyni zpracujeme. Rozhodně je lepší rybu připravit na přírodní způsob nebo ji podávat grilovanou, okořeněnou bylinkami, než abychom ji smažili a ona plavala v oleji. Někomu může dušená ryba připadat bez chuti, ale právě ryba je ideální pro podávání různých pikantních omáček nebo dipů, které labužníci milují.

Čerstvá nebo mražená?

Čerstvé ryby jsou v kuchyni ideální, ale jejich vyšší cena může leckoho odradit, takže často sáhneme po rybách mražených. Výběr je pestrý. Pozor si však dávejte na datum spotřeby a když to jde, zpracujte je raději dříve, než uvádí datum. U čerstvých ryb si všimněte, jak se prodávají, zda jsou celé zasypané ledovou tříští a jestli mají zdravou barvu. Nejlepší je taková prodejna, kde je velký odbyt, a tedy záruka čerstvého zboží.

Bacha na rtuť!

Ryby jsou pro nás v určitém ohledu velmi důležité. Ale nesou s sebou i jistá rizika. Prostřednictvím zkonzumovaných ryb se do našeho organismu mohou dostat i některé nežádoucí látky, například rtuť. Ta se vyskytuje zejména ve tkáních oceánských ryb. A jak se rtuť objeví v mořích a oceánech? Je to jednoduché, do vody se dostane především z ovzduší. Obecně platí, že větší druhy ryb, které se dožívají vyššího věku, za svůj život nastřádají ve svém těle více rtuti.

Jaké ryby jsou nejbezpečnější?

K „nejbezpečnějším“ druhům, pokud jde o vliv na naše zdraví, se podle odborníků řadí maso tuňáka, tresky, makrely, lososa, pstruha, kapra, hejka nebo sardinek. Záleží také na tom, jak často si ryby dopřáváme a jak velkou porci si na talíř naservírujeme. Jako u všeho, i zde platí pravidlo o „zlaté střední cestě“, tedy ryby konzumovat, ale v rozumné míře a pokud možno v co nejpestřejší skladbě.

zdroj foto: pixabay.com


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!

Metafora

Soutěže

Vnitřní klid a kde ho najít
Hledání toho nejcennějšího, co máme...
Ve světle nebo ve stínu
Mistrné dílo inspirované obrazy Edwarda Hoppera
Letní host
Nečekaně silný příběh o lásce...
Můj dědeček by mě popravil
O tom, že život někdy skrývá netušené tajemství
Patchwork, moderní quiltování
Bezkonkurenční kniha, která vás skvěle zabaví
Román Malé černé a devět žen
Super žhavá knižní novinka

Na magazínu jsou:

japama, emadlerjuli, elain, jija, lvice, rtgerardalis, lulu204, nicool, mrnousek, Hojaro, UVita, Connie, Milka98, sojakova, Venušanka, pajky, hefka, GROOT, honzik, andreacool, MarketaP, holkovice, acnad, hanka56, Kytinka, maruska
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 067 dnů v provozu
• 4 726 článků
• 1 431 soutěž
• 13 094 uživatelé


Copyright © 2006–2015 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 23.04.2017 a svátek má Vojtěch