Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Je holdem umělci, když ho vykrádají.
(George Braque)

Sladkovodní nebo mořské? Které jsou lepší?

Životopisný román Ella & KandinskýŽivotopisný román  Ella & Kandinský
... a další soutěže...

Barbora Roháčová
25. 1. 2017
Sladkovodní nebo mořské? Které jsou lepší?Lékaři doporučují, abychom jedli co nejvíce ryb. Některé jsou zdravější více, jiné méně. A rozhodně nepomáhá jejich rozdělení jen na sladkovodní a mořské. Obecně platí, že čím menší ryba, tím méně obsahuje rtuti. Existují ale i výjimky. Pojďme se na to podívat!

Vědci se přiklánějí k tvrzení, že právě žraločí maso obsahuje více rtuti. Stejně tak rizikový může být za určitých okolností i tuňák. Ale nic není černobílé…
Je libo sladkovodní nebo mořskou?

Mořské ryby obsahují více jodu, selenu, železa, a především důležité nenasycené mastné kyseliny, které nás chrání před nebezpečnými kardiovaskulárními chorobami.

Sladkovodní ryby bývají méně častým alergenem než ryby mořské. Nicméně oba druhy lze považovat za dobrý a rovnocenný zdroj kvalitních bílkovin.

Ryba na talíři stokrát jinak

Na samotné rybě ale úplně nezáleží. Jde i o to, jak ji v kuchyni zpracujeme. Rozhodně je lepší rybu připravit na přírodní způsob nebo ji podávat grilovanou, okořeněnou bylinkami, než abychom ji smažili a ona plavala v oleji. Někomu může dušená ryba připadat bez chuti, ale právě ryba je ideální pro podávání různých pikantních omáček nebo dipů, které labužníci milují.

Čerstvá nebo mražená?

Čerstvé ryby jsou v kuchyni ideální, ale jejich vyšší cena může leckoho odradit, takže často sáhneme po rybách mražených. Výběr je pestrý. Pozor si však dávejte na datum spotřeby a když to jde, zpracujte je raději dříve, než uvádí datum. U čerstvých ryb si všimněte, jak se prodávají, zda jsou celé zasypané ledovou tříští a jestli mají zdravou barvu. Nejlepší je taková prodejna, kde je velký odbyt, a tedy záruka čerstvého zboží.

Bacha na rtuť!

Ryby jsou pro nás v určitém ohledu velmi důležité. Ale nesou s sebou i jistá rizika. Prostřednictvím zkonzumovaných ryb se do našeho organismu mohou dostat i některé nežádoucí látky, například rtuť. Ta se vyskytuje zejména ve tkáních oceánských ryb. A jak se rtuť objeví v mořích a oceánech? Je to jednoduché, do vody se dostane především z ovzduší. Obecně platí, že větší druhy ryb, které se dožívají vyššího věku, za svůj život nastřádají ve svém těle více rtuti.

Jaké ryby jsou nejbezpečnější?

K „nejbezpečnějším“ druhům, pokud jde o vliv na naše zdraví, se podle odborníků řadí maso tuňáka, tresky, makrely, lososa, pstruha, kapra, hejka nebo sardinek. Záleží také na tom, jak často si ryby dopřáváme a jak velkou porci si na talíř naservírujeme. Jako u všeho, i zde platí pravidlo o „zlaté střední cestě“, tedy ryby konzumovat, ale v rozumné míře a pokud možno v co nejpestřejší skladbě.

zdroj foto: pixabay.com


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz

Metafora

Soutěže

Boží mágové
Dechberoucí čtení...jak to bylo s našimi prapředky
Co všechno mě naučila kniha Jíst, meditovat, milovat
Bestseller - a právem! Autentické životní příběhy
Životopisný román Ella & Kandinský
Román o zakázané lásce a slavném malíři

Na magazínu jsou:

evelinka, Alex649, Marci55, humhejova, zatka71, Hojaro, rtgerardalis, stana1, Mirka42, Kakajík, Milka98, Zuzina, dagos
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 434 dny v provozu
• 4 804 články
• 1 471 soutěž
• 13 153 uživatelé


Copyright © 2006–2017 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.04.2018 a svátek má Marek