Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Láska je prales, do kterého když někdo jednou vstoupí, je okouzlen a nenajde cestu zpět.
(Jaroslav Vrchlický)

120 let českého špekáčku

Olga Koníčková
9. 5. 2011
120 let českého špekáčkuStalo se před 120 lety:
V Praze, v Holešovicích, v Královské oboře se právě konala Zemská jubilejní výstava, kde byla mimo jiné postavena i strojní uzenářská dílna. A poprvé vůbec zde prodávala ještě teplé uzené špekáčky (tehdy ještě uzenky). Podávaly se s křenem a rohlíkem a stály 8 krejcarů. Jako atrakce. Jenže, z atrakce se stala událost, protože budoucí špekáčky si získaly okamžitou a nebývalou oblibu, že jejich konec spolu s koncem Zemské výstavy nenastal. Naopak. Vyráběly se a prodávaly dál a dál a svoji tradici si udržují dodnes. I vzdor jiným lahůdkám a lákadlům.

Děje se v tyto dny:
Móda grilování ovládla snad každou zahradu, terasu, rodinnou sešlost, posezení s přáteli a dokonce už i některé mnohé podnikové večírky. Griluje se samozřejmě celoročně, ale s jarem, vlahem a možností posedět dlouho do tmy venku, se dá mluvit přímo o grilovacích žních. Nastala totiž ta pravá grilovací sezóna. A světe div se, v době steaků a všelijakých grilovacích vychytávek, starý dobrý špekáček v řadě případů navštěvuje i naše moderní grily.A dobře mu i nám tak. Tradice je tradice a kouzlo opékaných špekáčků, začasté vyvolávající zasuté vzpomínky na dětské prožitky u ohýnku, má určitě něco do sebe.

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

Aby nám bylo dobře (i od žaludku):
Abychom předešli riziku nežádoucích účinků na organismus, existují dvě jednoduchá základní opatření.Tím prvním je eliminace nežádoucího vlivu kouře. Jeho působení je totiž vždy spojeno s karcinogenními účinky. Grilování není rozhodně výjimkou. Proto při grilování udržujeme oheň vždy mírný s „chladnějším“ kouřem.Druhým opatřením pro zdraví je pak už vlastní konzumace špekáčku (i jiných dobrot). Nezapomeneme nikdy na hořčici a koření (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj), které prokazatelně likvidují zmíněnou škodlivost. Jak je to možné? Inu, uvedené bylinky mají vysoký obsah flavanoidů, jež vážou karcinogenní příměsi. A to tak, že jsou pak z těla vylučovány ven v nezměněném stavu.

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

A ještě něco málo o špekáčcích. Víte že…
* u nás kupujeme dvakrát víc uzenin než je průměr v EU?
* špekáček musí obsahovat 30 % vepřového masa, 30 % špeku a 40 % hovězího masa?
* konzumace vepřového masa snižuje hladinu cholesterolu?
* název špekáček mohou používat jen výrobky, které dodržují recepturu podle národní vyhlášky?
* špekáček získal pro Českou republiku ochranu EU, tzv. zaručenou tradiční specialitu?
* vuřt není špekáček a rozdíl že spočívá v surovinové skladbě? U vuřtů je vždy méně náročná, neboť se tam např. přidává mouka, což je špekáčků zakázáno?
* náš věhlasný uzenářský odborník Josef Matoušů například vyučoval české uzenářské řemeslo v Japonsku, Zdeněk Galíček zase vybudoval a řídil průkopnický masný závod v Africe?
* specifická „odrůda“ špekáčků, zvaná „šeredky“, nebyla vůbec ošklivá, ale vyráběl je za první republiky se značným úspěchem v Praze na Vinohradech, tehdy vyhlášený uzenář jménem Šereda?

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

Tak, dobrou chuť přeje
Olga Koníčková



          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Sjednejte si cestovní pojištění online od 11 Kč za den
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz

Pro kůži

Na magazínu jsou:

fabola, Šamor
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 5 026 dnů v provozu
• 4 905 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 09.12.2019 a svátek má Vratislav