Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Čím více peněz, tím méně svědomí.
(Maxim Gorkij)

120 let českého špekáčku

Právem mojePrávem moje
... a další soutěže...

Olga Koníčková
9. 5. 2011
120 let českého špekáčkuStalo se před 120 lety:
V Praze, v Holešovicích, v Královské oboře se právě konala Zemská jubilejní výstava, kde byla mimo jiné postavena i strojní uzenářská dílna. A poprvé vůbec zde prodávala ještě teplé uzené špekáčky (tehdy ještě uzenky). Podávaly se s křenem a rohlíkem a stály 8 krejcarů. Jako atrakce. Jenže, z atrakce se stala událost, protože budoucí špekáčky si získaly okamžitou a nebývalou oblibu, že jejich konec spolu s koncem Zemské výstavy nenastal. Naopak. Vyráběly se a prodávaly dál a dál a svoji tradici si udržují dodnes. I vzdor jiným lahůdkám a lákadlům.

Děje se v tyto dny:
Móda grilování ovládla snad každou zahradu, terasu, rodinnou sešlost, posezení s přáteli a dokonce už i některé mnohé podnikové večírky. Griluje se samozřejmě celoročně, ale s jarem, vlahem a možností posedět dlouho do tmy venku, se dá mluvit přímo o grilovacích žních. Nastala totiž ta pravá grilovací sezóna. A světe div se, v době steaků a všelijakých grilovacích vychytávek, starý dobrý špekáček v řadě případů navštěvuje i naše moderní grily. A dobře mu i nám tak. Tradice je tradice a kouzlo opékaných špekáčků, začasté vyvolávající zasuté vzpomínky na dětské prožitky u ohýnku, má určitě něco do sebe.

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

Aby nám bylo dobře (i od žaludku):
Abychom předešli riziku nežádoucích účinků na organismus, existují dvě jednoduchá základní opatření. Tím prvním je eliminace nežádoucího vlivu kouře. Jeho působení je totiž vždy spojeno s karcinogenními účinky. Grilování není rozhodně výjimkou. Proto při grilování udržujeme oheň vždy mírný s „chladnějším“ kouřem. Druhým opatřením pro zdraví je pak už vlastní konzumace špekáčku (i jiných dobrot). Nezapomeneme nikdy na hořčici a koření (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj), které prokazatelně likvidují zmíněnou škodlivost. Jak je to možné? Inu, uvedené bylinky mají vysoký obsah flavanoidů, jež vážou karcinogenní příměsi. A to tak, že jsou pak z těla vylučovány ven v nezměněném stavu.

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

A ještě něco málo o špekáčcích. Víte že…
* u nás kupujeme dvakrát víc uzenin než je průměr v EU?
* špekáček musí obsahovat 30 % vepřového masa, 30 % špeku a 40 % hovězího masa?
* konzumace vepřového masa snižuje hladinu cholesterolu?
* název špekáček mohou používat jen výrobky, které dodržují recepturu podle národní vyhlášky?
* špekáček získal pro Českou republiku ochranu EU, tzv. zaručenou tradiční specialitu?
* vuřt není špekáček a rozdíl že spočívá v surovinové skladbě? U vuřtů je vždy méně náročná, neboť se tam např. přidává mouka, což je špekáčků zakázáno?
* náš věhlasný uzenářský odborník Josef Matoušů například vyučoval české uzenářské řemeslo v Japonsku, Zdeněk Galíček zase vybudoval a řídil průkopnický masný závod v Africe?
* specifická „odrůda“ špekáčků, zvaná „šeredky“, nebyla vůbec ošklivá, ale vyráběl je za první republiky se značným úspěchem v Praze na Vinohradech, tehdy vyhlášený uzenář jménem Šereda?

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

120 let českého špekáčku  

Tak, dobrou chuť přeje
Olga Koníčková



          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz
Sjednejte si cestovní pojištění online od 11 Kč za den

Metafora

Pro kůži

Soutěže

Právem moje
Příběh, který šokuje a mrazí...
Černé srdce
Detektivka - sériový vrah útočí!
kniha Láska a zkáza
Knižní novinka věnovaná slavnému spisovateli
Srdce šamana
Mimořádná kniha na mimořádné téma
Ještě to nebalím, vzkazuje babička
Život začíná po pětasedmdesátce

Na magazínu jsou:

kozelka, evelinka, robinsonka, hajovna, Herbert, MarketaP, aleko188, llibuska, rtgerardalis, aknel, hele1, emadlerjuli, kopretinar, tatana1959, Dobroslava, WITCH 3, hella
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 664 dny v provozu
• 4 838 článků
• 1 496 soutěží


Copyright © 2006–2018 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 11.12.2018 a svátek má Dana