Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Mladí lidé chtějí být věrní a nejsou, a staří lidé chtějí být nevěrní, a nemohou.
(Oscar Wilde)

Jobovy slzy: jak chutnají?

Thriller Bez smilováníThriller Bez smilování
... a další soutěže...

Eva Svobodová
2. 4. 2019
Jobovy slzy: jak chutnají?Máte doma slzovku? Nevíte? Myslíte si, že je to nějaká odolná pokojovka? Ba ne, samá voda! Jde totiž o superpotravinou, která si pomaloučku, polehoučku hledá cestu do našich kuchyní. Přesněji řečeno, můžeme si koupit semena této exotické trávy.

Slzovku lze zařadit mezi obiloviny.

Možná vás nepříjemně zarazí její vyšší cena, hlavně ve srovnávní s klasickými obilninami, na které jsme zvyklí. Dobrou zprávou je, že při vhodném skladování vydrží poměrně dlouho. Vzhledem k tomu, že našemu tělu dodá důležité vitamíny a minerály, tak rozhodně stojí za to pouvažovat, jestli ji nekoupit.

Jak ji tedy co nejlépe při vaření využít?

V první řadě je dobré vědět, že mouka vyrobená ze slzovky neobsahuje lepek. Tím pádem je velmi vhodná pro celiaky, vegany a všechny milovníky nových postupů a receptů s alternativními ingrediencemi. Ale pozor, není vhodná pro těhotné ženy a kojící maminky.
Není to žádná super novinka, protože jde o velice starou potravinu. Jen u nás se s ní seznamujeme o dost později. A protože dobře chutná, podařilo se ji uchovat a pěstovat až do našich dní.

Někdy se s ní můžete setkat pod tajuplným názvem Jobovy slzy.

K největším kladům slzovky patří schopnost zbavit náš organismus od přebytečných tuků a škodlivin. Podporuje trávení, regeneruje šetrně játra, působí blahodárně na slezinu a má dokáže divy s naší pokožkou. Podle některých odborných studií si slzovka poradí i s nadměrným množstvím hlenu, které se v lidském těle vyskytuje, často kvůli našim chybám ve stravování.

Počítejte s tím, že se poměrně dlouho vaří. Když ji necháte přes noc namočenou, vaření nezabere tolik času. Dá se použít jako příloha nebo přidat do polévky místo těstovin. Zkraje ji můžete kombinovat půl na půl s rýží. Pokud vám necelá porce zbude, vmíchejte ji do dušené nebo vařené zeleniny nebo s ní zahustíte omáčku.

Když slzovku rozmixujete, máte základ pro nejrůznější kaše, náplně a nádivky. Také z ní lze připravit dietní placky. Její chuť je nevýrazná, mírně sladkou. Dobře chutná i jako slaná varianta.

Varování

Dlouhodobé užívání slzovky může mít nežádoucí vliv na ledviny, proto je dobré nejíst ji pravidelně ani příliš často nebo ve velkém množství.

zdroj foto: pixabay.com


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Blíží se doba dovolených, a tak zařadíme další soutěže o bezva knihy :-)
Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Sjednejte si cestovní pojištění online od 11 Kč za den
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz

Metafora

Pro kůži

Soutěže

Thriller Bez smilování
Strhující detektivka, jako stvořená na léto

Na magazínu jsou:

rtgerardalis, komenda josef
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 861 den v provozu
• 4 886 článků
• 1 508 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 27.06.2019 a svátek má Ladislav