Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Chtěl bych žít s hromadou peněz jako chudý člověk.
(Pablo Picasso)

Perníky zdravě, nyní v akci

Ondřej Karásek, Miloslava Martínková
5. 11. 2014
Perníky zdravě, nyní v akciVoňavé, měkounké perníky, ty patří ke „klasice“ a chutnají malým i dospělým. Ale kde je koupit? U stánkařů? V obchodě? A jaké jsou nejlepší? Poradíme vám. Vynikající, osvědčené perníky bez konzervačních látek a chemických příměsí si s klidným svědomím můžete vybrat v eshopu rejfood.eu.

Společnost REJ s.r.o., která shop s dobrotami provozuje, dokonce navázala i spolupráci s výživovým poradcem ing. Petrem Havlíčkem, ale o tom už více v rozhovoru, který jsme pro vás připravili s panem Ondřejem Karáskem ze společnosti REJ s.r.o.

perníčky REJ Pane Karásku, jestli se nemýlím, tak společnost REJ s.r.o. začala s výrobou tradičních perníků podle osvědčených receptur, ale postupem času jste svůj sortiment rozšířili. Kdy vaše společnost vznikla a co nyní zákazníkům nabízíte?

Historie výrobků společnosti REJ sahá do roku 1998, kdy byla zahájena výroba perníků dle tradiční rodinné receptury a zásobování několika odběratelů v okolí Tábora. Postupně se výroba rozšiřovala, přibývaly výrobní technologie, rostl sortiment a síť zákazníků. Od léta letošního roku je výroba přesunuta do zcela nových výrobních prostor v Plané nad Lužnicí vybavených moderním zařízením. Ze sortimentu patří ke stěžejním produktům perníky, celozrnné sušenky, bezlepkové křupky atd. Našimi odběrateli jsou jak mezinárodní řetězce (Ahold, Globus, Tesco), tak specializované prodejny zdravou výživou a tradiční prodejny potravin (COOP, Flop …), řeší se exportní možnosti.

Jste největším výrobcem perníků v České republice. Dobrá zpráva je, že tyto výborné perníky neobsahují konzervační látky a chemická barviva či konzervanty. Trvalo vám dlouho, než se vám podařilo najít takové receptury, abyste podle nich mohli vyrábět chutné perníky, které jsou zároveň bez nežádoucí „chemie“?

Receptura perníkových korpusů je výrobním tajemstvím a vznikla vlastně v minulém století. Mohu prozradit, že si sami vaříme invertní cukr, upravujeme perníkové koření a vybíráme pečlivě dodavatele mouky, ovocných náplní či polevy. Naším měřítkem při výběru surovin pro výrobu je především kvalita, pak až cena.

perníčky REJ Můžete, prosím, říci, kdy začala vaše spolupráce s výživovým poradcem ing. Petrem Havlíčkem a co přesně z ní vzešlo?

Spolupráce s Petrem byla zahájena před 5 lety a vzešla z ní řada výrobků Víte,co jíte. Ing. Havlíček se stal nejen tváří těchto produktů, ale pracoval s námi na recepturách, dle jeho požadavků byly voleny některé suroviny a pochopitelně vše vedlo k takovým nutričním hodnotám potravin, které splňují požadavky vyvážené stravy. Výrobky také získaly mezinárodní značku Vím,co jím (potraviny splňující nutriční požadavky Mezinárodní zdravotnické organizace), které se později P. Havlíček stal garantem. V současné době tvář Petra po vzájemné dohodě a vzhledem k legislativním úpravám v oblasti značení výrobků z obalů mizí, receptury a spolupráce pochopitelně zůstávají.

„V roce 2013 přišly na trh unikátní výrobky s ochrannou známkou REJ Celozrnné pokušení. Při jejich výrobě jsou využívány moderní suroviny mající pozitivní vliv na zdraví – kakaová vláknina, chia semínka, rezistentní škrob nebo ječné vločky s vysokým obsahem betaglukanů“ – cituji z vašeho webu rejfood.eu. Zajímalo by mě, co je to rezistentní škrob a co jsou to především ona chia semínka?

Rezistentní škrob je unikátní zdroj vlákniny získaný ze speciální odrůdy kukuřice pěstované výhradně v Austrálii. Přidáním rezistentního škrobu snižujeme glykemický index potraviny, snižujeme energetickou hodnotu a zvyšujeme podíl nerozpustné vlákniny. Přidáváme ho do všech našich sušenek a podobných výrobků právě pro zlepšení nutričního profilu.
perníčky REJ
Chia jsou semínka šalvěje, které obsahují velký podíl Omega 3 mastných kyselin, dále antioxidantů a dalších látek. Přidáváme je právě z důvodu přítomnosti Omega 3 MK do grahamových věnečků a žitných keksů, nabízíme je i v maloobchodním balení – jsou výborné do jogurtu, smoothies apod.

perníčky REJ Dá se vytušit, že vaší filozofií je dodávat na pulty obchodů zdravé, a přitom chutné dobroty. Nicméně, všimla jsem si, že myslíte i na celiaky, protože nabízíte Pohankové křupky a Rýžové křupky. Máte něco speciálního i pro diabetiky?

Ano, pro celiaky a nejen je, protože křupky, ať již kukuřičné, pohankové či rýžové, jsou oblíbené především u dětí a jejich neochucené formy bez soli jsou vhodné už pro kojence od 6. měsíce, nabídku máme a v příštím roce ji plánujeme rozšířit. Ve fázi vývoje je i několik produktů určených pro diabetiky, už nyní však v sortimentu jsou výrobky, které jsou pro ně vhodné – žitné a ovesné sušenky, celozrnné těstoviny, bylinné čaje atd.

perníčky REJ Snídaňové cereálie jsou v řadě rodin velmi oblíbené. Můžete říci, kolik druhů nabízíte a čím jsou zajímavé?

V prvé řadě nabízíme müsli – a protože jsou z řady Víte,co jíte, jsou nepražená, bez přidaných tuků a cukrů. Základem jsou celozrnné ovesné vločky a jsou ve 3 oblíbených chutích – čokoládové s více než 12% tmavé čokolády, ovocné s 30% tropického ovoce a oříškové s kousky čokolády. Mají vysoký obsah vlákniny, jsou sypané a například oříškové obsahuje pouze cca 2g cukru. Dále nabízíme kakaové kuličky a medová kolečka – tradiční snídaňové cereálie s vysokým obsahem vlákniny, vitamíny, železem a vápníkem. K snídani se výborně hodí i naše ječné kaše – hrušková nebo čokoládová s betaglukany a celozrnnými obilninami.

Kolik druhů výrobků, které jdou přímo do obchodů, nyní vyrábíte? A jakým způsobem se rozhoduje vaše společnost o tom, co nového zařadíte do svého sortimentu? Má pro vás nějaký vliv například zpětná vazba od zákazníků?

Aktuálně je v nabídce více než 60 produktů + sezónní položky (vánoční perníky, velikonoční nabídka) a několik privátních značek sušenek a perníků pro naše významné odběratele. Při vývoji nových produktů se zaměřujeme na mezery na našem trhu a samozřejmě i na impulsy od našich zákazníků, jejichž názor nás zajímá. Na jejich popud v těchto dnech míří na trh nové sušenky – Ovesné s kokosem a Ovesné máslové.
perníčky REJ
Díky novým technologiím a kapacitě výroby v nových prostorech se sortiment výrazně rozšíří v příštím roce.

perníčky REJ Předpokládám, že když se blíží Mikuláš nebo Vánoce, máte zřejmě hodně napilno, perníky patří k tradičním laskominám, které si dopřejí nejen děti, ale často i dospělí. Je to tak? Měníte nějak výrazně v průběhu let design perníků?

Ano, v těchto týdnech je opravdu velmi živo, opět se nám podařilo objednávkami našich odběratelů zcela využít kapacitu výroby perníků. V průběhu let se sortiment mění, nicméně nejprodávanější druhy jsou stále stejné – ať již tradiční velké 180g perníky s motivem Čerta a Mikuláše, které znaly děti již před 30 lety, tak ručně zdobené tvary jako sněhulák, kapřík nebo zlaté prasátko. Letos jsme nově vyráběli exkluzívně pro prodejny Albert perníčky v kakaové a rumové polevě.

Vyvážíte také vaše výrobky do zahraničí? A pokud ano, do jakých zemí, pokud to není obchodní tajemství, a oč je mezi zahraničními zákazníky největší zájem?

V loňském roce jsme perníčky vyváželi například do Švédska, nyní jednáme s distributorem ve Švýcarsku, část produkce směřuje na Slovensko. Zájem je i o další produkty, například máme první objednávku kukuřičných a rýžových křupek z Francie, jednáme o exportu speciálních sušenek do Velké Británie a na Blízký východ.

perníčky REJ Otázka na závěr: jakým směrem se bude vaše společnost ubírat, jinými slovy – naznačíte alespoň, na jaké dobroty se mohou zákazníci výhledově těšit?

Jak již bylo řečeno, novinek se chystá na příští rok spoustu, především v sortimentu sušenek – ale více neprozradím. Nyní přichází na trh ovesné sušenky a myslím, že už na přelomu roku oslovíme zákazníky vyznávající zdravý životní styl dalšími unikátními sušenkami zajímavého složení a oblíbených příchutí.

Vyzkoušejte výrobky značky REJ:
objednejte si na adrese www.rejfood.eu/eshop,
zadejte kód VENUSANKA
a získáte slevu 15 % na celý nákup.
Platnost kódu je do 31.1.2015.


Děkuji za velmi příjemný rozhovor i slevu pro naše čtenářky!

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 598 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 28.03.2024 a svátek má Soňa