Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Hlavní je milovat a neptat se proč!
(Victor Hugo)

Salmonela: co o ní ještě zaručeně nevíte

Betyna
31. 7. 2021
Salmonela: co o ní ještě zaručeně nevíteSalmonelóza – slovo, které v letních měsících slýcháme mnohem častěji, než v ostatních ročních obdobích.

Je to akutní horečnatá střevní nákaza, způsobená salmonelami, což je druh bakterií. Jedná se tedy o bakteriální nákazu.

Patří mezi nejčastější infekční onemocnění na světě. Všichni asi víme, jak se projevuje – a rozhodně to není nic příjemného: nevolnost, bolesti břicha, zvracení, průjmy, zvýšená teplota až horečka, hrozí nebezpečí dehydratace organizmu. V některých případech dokonce může dojít až k hnisavým projevům v některých orgánech. Inkubační doba je 6 až 48 hodin.

Co je nejčastější příčinou vzniku salmonelózy?

Jednoznačně nedostatečná hygiena, nedodržování hygienických návyků, konzumace závadné vody a konzumace nedostatečně tepelně upravených potravin, které jsou rizikové.

Salmonely totiž ničí až teplota 80 stupňů a více, která musí působit více jak 20 minut.

Mezi nejvíce rizikové potraviny patří: syrové či nedostatečně tepelně opracované maso (pozor bychom si měli dát zejména na kupovaná grilovaná kuřata, u kterých nemáme jistotu, že byla dostatečně propečená), dále syrové ryby či ústřice, syrová vejce a nepasterizované mléko.

Salmonela se velmi rychle množí: kdybychom jedno vejce, které by obsahovalo pouhých 10 buněk salmonely, skladovali 2 dny při teplotách kolem 20 stupňů Celsia, za dva dny by jich obsahovalo několik miliard.

Co můžeme dělat my osobně, abychom se vyvarovali onemocnění:

Rizikové potraviny bychom měli uchovávat odděleně od ostatních, nejlépe v obalu, který je vodotěsný. Také zpracovávat bychom je měli odděleně – to znamená, že je nebezpečné například na jednom kuchyňském prkénku porcovat kuře na pečení a na stejném prkénku a stejným nožem po ledabylém otření krájet zeleninu, kterou budeme konzumovat syrovou.

Použité kuchyňské náčiní řádně umyjeme a nezapomene si také umýt ruce vždy mýdlem a teplou vodou. Dbáme na to, abychom maso, a to i kuřata, vždy řádně propekli až ke kosti.

U vajec je salmonela na skořápce a v bílku, ve žloutku ne. Nebezpečné jsou přeložky od vajíček – saháme na ně rukama a můžeme bakterie přenést.

Syrová vejce nepoužíváme k přípravě moučníků, ani majonéz – průmyslově připravované majonézy jsou také šlehané v páře a ne za studena!

Studené pokrmy s majonézami a dressingy uchováváme v chladničce, uvařené pokrmy také nenecháváme dlouho teplé, ale snažíme se je rychle zchladit a uložit v chladničce.

Použité obaly od masa a vaječné skořápky vyhodíme do odpadu – vaječné skořápky by neměly přijít ani do kompostu a chovatelé slepic se teď budou zlobit –ale neměly by se dávat ani slepicím…

Mouku a vejce, které nám zbude po obalování masa, dále neuchováváme ale také vyhodíme do odpadu, pokud pro ně nemáme okamžité upotřebení.

Která místa jsou pro nás nebezpečná? Všeobecně by se dalo říci, že se nemusíme tolik obávat povrchů suchých, jako spíše vlhkých – tam se bakteriím dobře daří a déle tam přežívají.

Telefony a klávesnice, které používá více lidí, patří také k rizikovým místům. Na toaletě je nejvíce zamořeno splachovadlo. Při praní prádla na nízké teploty bychom neměli prát dohromady např. spodní prádlo a kapesníky – spodní prádlo totiž obsahuje v průměru desetinu gramu výkalů.

Jaká je nejlepší prevence před nákazou?

Osvěta a dodržování hygienických pravidel!


Zdroje:
www.aktualne.centrum.cz
w ww.doktorka.cz
www.webnet.wz.cz
J.Schmidtová: Hygienická péče a předpisy v zařízeních potravinářského obchodu a společného stravování

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 757 dnů v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 08.12.2021 a svátek má Květoslava