Nebezpečná kyselina
bibka
14. 1. 2022
Budu vám vyprávět o jedné kyselině, ale nebude to kyselina sírová, ani dusičná. Mám na mysli takovou kyselinu, kterou si vytváří dokonce naše tělo. Její nadměrný obsah v krvi a ve tkáních může po delší době způsobit mnohdy těžké, nenapravitelné změny a vést k onemocnění životně důležitých orgánů.
Jmenuje se kyselina močová a svůj název dostala proto, že se z těla vylučuje převážně močí, hlavně jako její sůl – kyselý močan sodný – a jen v nepatrném množství jako volná kyselina močová.
I když její přítomnost v těle zrovna moc žádoucí není, pojďme se podívat, jak tento nezvaný neduh vzniká.
Samozřejmě vzniká v našem těle hlavně při látkové výměně bílkovin, obsažených v jádrech buňky. Její hladina se tedy zvyšuje při svalové práci, při zátěžových stavech včetně prochlazení, horečce, operaci, úrazu, po průjmu, pocení a při duševním stresu.
Její hladina v krvi se může zvýšit i příjmem některých rostlinných produktů, po nadměrné konzumaci převážně bílkovinné stravy, zvláště po požití masových extraktů – sardinek, jater, ledvinek, mladých mas (kuřete, králíka).
Při léčebném zásahu se zvyšuje hladina kyseliny močové po vitaminu B12 a po transfuzi krve.
Zvyšováním kalorického příjmu a používáním určitých atraktivních druhů potravin se zvýšená hladina kyseliny močové v krvi stává jednou z civilizačních zátěží; bohužel se zdá, že příslušné adaptace v tomto případě nejsme schopni.
A jak nám může kyselina močová škodit? Zvýšená hladina této kyseliny v krvi způsobuje po tisíciletí známé onemocnění – dnu. Je to nemoc, způsobující bolesti v kloubech, hlavně palců u nohou, dále výrůstky na různých kloubech (kolenou, loktech, prstech rukou).
Ale to není všechno! Zákeřně působí na vnitřní orgány, hlavně ledviny – tvorbou ledvinových kamenů se záněty, onemocnění mozkových, srdečních tepen, vysoký krevní tlak, záněty žil a šlach, zažívací potíže, bolesti hlavy i svalů, nespavost, migrénu…
Při některých z příznaků je třeba vyšetřit hladinu kyseliny močové v krvi.
Pokud zvýšená hladina kyseliny močové v krvi byla prokázána, je nutná dieta. Je třeba zvýšit příjem mléčných výrobků (ne však tučných, slaných či pikantních), chleba, rýže, brambor, salátu a ovoce. Z masa dáváme přednost libovému hovězímu či vepřovému, ale ne ve velkém množství. Omezíme houby, kořeněná a pikantní jídla. Je třeba hodně pít, nejlépe minerálky nebo ovocné šťávy – až 2 litry denně.
Dnu zhoršuje obezita! Proto je vhodná kombinace diety proti dně s dietou redukční – omezení tuků, sladkostí a lze-li to, i moučných jídel.
Ideální je klidný, bezstresový život, neponocovat a nespěchat, omezit tělesnou zátěž a dopřávat si přiměřeného pohybu.
Mnohdy však tato opatření nestačí a je nutno přistoupit k zavedení léčby medikamenty. A to dlouhodobě nebo doživotně. A pravidelné kontroly lékaře jsou samozřejmostí.
Bohužel, je to tak. Tak tedy, pozor na kyselinu močovou, která svou zvýšenou hladinou v krvi může přivodit nejednomu z nás nemnohé problémy…
14. 1. 2022

Jmenuje se kyselina močová a svůj název dostala proto, že se z těla vylučuje převážně močí, hlavně jako její sůl – kyselý močan sodný – a jen v nepatrném množství jako volná kyselina močová.
I když její přítomnost v těle zrovna moc žádoucí není, pojďme se podívat, jak tento nezvaný neduh vzniká.
Samozřejmě vzniká v našem těle hlavně při látkové výměně bílkovin, obsažených v jádrech buňky. Její hladina se tedy zvyšuje při svalové práci, při zátěžových stavech včetně prochlazení, horečce, operaci, úrazu, po průjmu, pocení a při duševním stresu.
Její hladina v krvi se může zvýšit i příjmem některých rostlinných produktů, po nadměrné konzumaci převážně bílkovinné stravy, zvláště po požití masových extraktů – sardinek, jater, ledvinek, mladých mas (kuřete, králíka).
Při léčebném zásahu se zvyšuje hladina kyseliny močové po vitaminu B12 a po transfuzi krve.
Zvyšováním kalorického příjmu a používáním určitých atraktivních druhů potravin se zvýšená hladina kyseliny močové v krvi stává jednou z civilizačních zátěží; bohužel se zdá, že příslušné adaptace v tomto případě nejsme schopni.
A jak nám může kyselina močová škodit? Zvýšená hladina této kyseliny v krvi způsobuje po tisíciletí známé onemocnění – dnu. Je to nemoc, způsobující bolesti v kloubech, hlavně palců u nohou, dále výrůstky na různých kloubech (kolenou, loktech, prstech rukou).
Ale to není všechno! Zákeřně působí na vnitřní orgány, hlavně ledviny – tvorbou ledvinových kamenů se záněty, onemocnění mozkových, srdečních tepen, vysoký krevní tlak, záněty žil a šlach, zažívací potíže, bolesti hlavy i svalů, nespavost, migrénu…
Při některých z příznaků je třeba vyšetřit hladinu kyseliny močové v krvi.
Pokud zvýšená hladina kyseliny močové v krvi byla prokázána, je nutná dieta. Je třeba zvýšit příjem mléčných výrobků (ne však tučných, slaných či pikantních), chleba, rýže, brambor, salátu a ovoce. Z masa dáváme přednost libovému hovězímu či vepřovému, ale ne ve velkém množství. Omezíme houby, kořeněná a pikantní jídla. Je třeba hodně pít, nejlépe minerálky nebo ovocné šťávy – až 2 litry denně.
Dnu zhoršuje obezita! Proto je vhodná kombinace diety proti dně s dietou redukční – omezení tuků, sladkostí a lze-li to, i moučných jídel.
Ideální je klidný, bezstresový život, neponocovat a nespěchat, omezit tělesnou zátěž a dopřávat si přiměřeného pohybu.
Mnohdy však tato opatření nestačí a je nutno přistoupit k zavedení léčby medikamenty. A to dlouhodobě nebo doživotně. A pravidelné kontroly lékaře jsou samozřejmostí.
Bohužel, je to tak. Tak tedy, pozor na kyselinu močovou, která svou zvýšenou hladinou v krvi může přivodit nejednomu z nás nemnohé problémy…
Tweet |