Nízkokalorická dieta – 13 tipů
Barbora Roháčová
2. 10. 2021
2. 10. 2021
Jak už z názvu vyplývá, jde o takový způsob stravování, kdy sestavujeme jídelníček takovým způsobem, aby příjem kalorií byl nižší než jejich výdej.
Nabízíme vám třináct osvědčených a vyzkoušených doporučení, které vám mohou pomoci při sestavení nízkokalorického jídelníčku a dodržování nízkokalorické diety.
1. Jezte čtyři až pět jídel denně, a to v pravidelnou dobu.
2. Zjistěte si kalorickou hodnotu jednotlivých pokrmů.
3. Jídla nevynechávejte, protože tělo si s příštím pokrmem na základě vynechaného jídla vytvoří zásoby – to pro případ, že by se opět muselo obejít bez pravidelného přísunu kalorií, respektive energie.
4. Jezte hodně pomalu, každé sousto důkladně rozžvýkejte. Za prvé tím během jídla zaženete rychleji hlad a budete se cítit dříve sytá, za druhé ulehčíte svému trávení a budete mít více energie, kterou můžete věnovat jakékoli činnosti (a právě tam vám může pomoci zhubnout). Jogíni radí, abychom tuhé jídlo pili a tekutiny kousali – možná vám to nedává smysl, ale je to přesně to samé – tuhé jídlo je nutné co nejvíce rozmělnit a tekutiny nehltáme, ale také v ústech zpracujeme.
5. Vyhýbejte se pamlskům, a to i v případě, že se budete chtít odměnit za to, jak dobře si vedete při sestavování a dodržování nízkokalorického jídelníčku. Rozhodně se nedomnívejte, že si můžete dopřát sušenku polévanou v čokoládě jako náhražku za to, že jste si odepřeli teplý oběd.
6. Před jídlem vypijte na lačno sklenici vody a chvíli počkejte, než si dáte snídani (či jiný chod).
7. Do jídla se nenuťte, nepřejídejte se, ale snažte se o pravidelnost, ať už jde o dobu, kdy se stravujete, tak i o objem a kalorickou hodnotu stravy, kterou přijímáte.
8. Pokud to jde, dejte si ke každému jídlu syrovou zeleninu (vynikající je zeleninový salát ochucený bylinkami), zeleninu jezte i jako svačinu. Pozor ale na ovoce, obsahuje cukr a i když je zdravé, obsahuje obvykle více kalorií než zelenina.
9. Nemastěte si hotové jídlo zbytečně máslem a nepoužívejte ani tuk, naopak rostlinné oleje v malém množství jsou tělu prospěšné.
10. Neslaďte čaj ani kávu a vyhýbejte se slazeným nápojům.
11. Při vaření neochutnávejte pokrmy víc, než je nutné. Když k tomu připočtete porci u oběda, sníte ve skutečnosti více (a někdy o dost více), než kolik vidíte na talíři.
12. Nejezděte nakupovat hladoví, protože toho toho vyberete mnohem více – a také to sníte, aby se to nezkazilo (nevýhoda šetrných hospodyněk).
13. Nedojídejte po nikom zbytky, i když vám bude sebevíc líto, že to poputuje do odpadového koše – stejně neušetříte, ale akorát zbytečně ztloustnete.
Nabízíme vám třináct osvědčených a vyzkoušených doporučení, které vám mohou pomoci při sestavení nízkokalorického jídelníčku a dodržování nízkokalorické diety.
1. Jezte čtyři až pět jídel denně, a to v pravidelnou dobu.
2. Zjistěte si kalorickou hodnotu jednotlivých pokrmů.
3. Jídla nevynechávejte, protože tělo si s příštím pokrmem na základě vynechaného jídla vytvoří zásoby – to pro případ, že by se opět muselo obejít bez pravidelného přísunu kalorií, respektive energie.
4. Jezte hodně pomalu, každé sousto důkladně rozžvýkejte. Za prvé tím během jídla zaženete rychleji hlad a budete se cítit dříve sytá, za druhé ulehčíte svému trávení a budete mít více energie, kterou můžete věnovat jakékoli činnosti (a právě tam vám může pomoci zhubnout). Jogíni radí, abychom tuhé jídlo pili a tekutiny kousali – možná vám to nedává smysl, ale je to přesně to samé – tuhé jídlo je nutné co nejvíce rozmělnit a tekutiny nehltáme, ale také v ústech zpracujeme.
5. Vyhýbejte se pamlskům, a to i v případě, že se budete chtít odměnit za to, jak dobře si vedete při sestavování a dodržování nízkokalorického jídelníčku. Rozhodně se nedomnívejte, že si můžete dopřát sušenku polévanou v čokoládě jako náhražku za to, že jste si odepřeli teplý oběd.
6. Před jídlem vypijte na lačno sklenici vody a chvíli počkejte, než si dáte snídani (či jiný chod).
7. Do jídla se nenuťte, nepřejídejte se, ale snažte se o pravidelnost, ať už jde o dobu, kdy se stravujete, tak i o objem a kalorickou hodnotu stravy, kterou přijímáte.
8. Pokud to jde, dejte si ke každému jídlu syrovou zeleninu (vynikající je zeleninový salát ochucený bylinkami), zeleninu jezte i jako svačinu. Pozor ale na ovoce, obsahuje cukr a i když je zdravé, obsahuje obvykle více kalorií než zelenina.
9. Nemastěte si hotové jídlo zbytečně máslem a nepoužívejte ani tuk, naopak rostlinné oleje v malém množství jsou tělu prospěšné.
10. Neslaďte čaj ani kávu a vyhýbejte se slazeným nápojům.
11. Při vaření neochutnávejte pokrmy víc, než je nutné. Když k tomu připočtete porci u oběda, sníte ve skutečnosti více (a někdy o dost více), než kolik vidíte na talíři.
12. Nejezděte nakupovat hladoví, protože toho toho vyberete mnohem více – a také to sníte, aby se to nezkazilo (nevýhoda šetrných hospodyněk).
13. Nedojídejte po nikom zbytky, i když vám bude sebevíc líto, že to poputuje do odpadového koše – stejně neušetříte, ale akorát zbytečně ztloustnete.
Tweet |