Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

A dech se zastaví. Mne nejvíce děsí, že nebudu moci dýchat. Když je mi někdy těžko, tak si říkám: Ty hlupáčku, holka, vždyť dýcháš, vždyť můžeš dýchat. Je to požitek, jen si to stačit vždycky včas uvědomit. Pojď, zkusíme to spolu, chceš? Dýchat… nadechnout zhluboka, vzduch, cítíš? A myslet si při tom: Dýchám, dýchám, ještě dýchám… jsem boháč…
(Jan Otčenášek)

Kopřivový čaj – nejlepší jarní lahůdka

Barbora Roháčová
25. 5. 2021
Kopřivový čaj – nejlepší jarní lahůdka Jaro je ideální dobou pro očistnou kůru. Chcete-li udělat něco pro své zdraví, vsaďte na starou dobrou kopřivu dvoudomou. Je ideální pro přípravu čaje, který zbaví vaše tělo škodlivin, a dodá mu naopak živiny, které potřebuje.

Paradoxní je, že kopřiva je velice hojně rozšířený plevel. Je to nekorunovaná královna příkopů, zarostlých zahrad, skládek a dalších nepřístupných koutů. Pokud se rozhodnete natrhat a usušit kopřivu sami, dbejte na to, abyste ji nasbírali v místě, kde nejezdí auta a kde poblíž není žádná skládka (i na té kopřiva nádherně obrazí). Jestliže se někde kopřivě nápadně dobře daří, odolejme pokušení ji sbírat, protože půda by mohla být kontaminována dusičnany.

Kopřivu pokrývají žahavé chloupky. Ty obsahují sekret, který dráždí pokožku. Ke sběru je nejvhodnější list a nať. Nemáte-li jistotu, že netrpíte alergií na tento výměšek, navlékněte si raději při trhání rukavice. Po usušení se ničeho bát nemusíme, protože dráždivé látky už rostlina neobsahuje.

Nejlepší je sbírat tuto bylinu na jaře, ale její sezóna de facto končí až na podzim. Sušíme ji na vzdušném, suchém místě, aby se nezapařila. Jestliže po usušení narazíme na černé nebo jinak znehodnocené listy, tak je raději vyřadíme, protože by sušenou směs zbytečně znehodnocovaly.

Čaj se připravuje nejčastěji ze sušených listů či nati tak, že se přelije vroucí vodou, scedí a pije se vlažný.

Odvar z kopřivy velmi dobře poslouží například k opláchnutí vlasů, neboť jim propůjčí lesk a posílí je. Pomáhá při padajících, mastných a lámavých vlasech.

A proč je kopřiva pro naše zdraví tak důležitá? Chlorofyl obsažený v listech má protizánětlivý a hojivý účinek, urychluje zejména hojení ran, vzniklých při poranění či popálení, a zlepšuje regeneraci pokožky. Kromě toho působí povzbudivě na metabolismus a ostatní fyziologické funkce.
Kyselina křemičitá působí močopudně, třísloviny zase mají protikrvácivý účinek.

Kopřiva obsahuje i substance, které snižují hladinu krevního cukru a vysoký krevní tlak. Proto se kopřiva používá jako doplňkový preparát při léčbě zánětu močového měchýře, močových cest a při zánětu dýchacích cest. Lidoví léčitelé po ní sahají při léčbě chudokrevnosti, cukrovky a poruchách metabolismu, které se nejčastěji projevují jako trávicí potíže.

Očistná kůra by měla trvat přibližně dva až tři týdny při podávání dvou šálků čaje denně. Je to ale velice individuální, záleží především na momentální kondici a aktuálním zdravotním stavu. Bezesporu je ale dobré pročistit organismus právě nyní, na jaře, a dopřát tělu, co mu chybí.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 757 dnů v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 08.12.2021 a svátek má Květoslava