Kešu? Těch se nikdy nenabažím!
Jana Kučerová
18. 6. 2019
18. 6. 2019
Znáte to. Do misky s oříšky kešu hrábnete jednou a nepřestanete, dokud není prázdná.
Neznám nikoho, kdo by si zobl jeden, dva kousky, zachoval stoický klid a už si nepřidal. Ořechy jsou zdravé, o tom žádná, ale taky představují kalorickou bombu.
Oříšky rostou na stromech v tropických oblastech. A pozor, z jednoho stromu se dá získat až 50 kg této pochoutky. No řekněte, nebylo by skvělé mít jeden, dva stromy na zahradě? Bylo. A pokud budou sucha pokračovat, třeba se dočkáme a ledvinovníku západního, jak se strom jmenuje, se i u nás bude báječně dařit. Ovšem na první sklizeň je třeba počkat pět až osm let, takže nic pro netrpělivé zahradníky.
Proč mlsat oříšky kešu?
1.Kešu tvarem připomínají lidské ledviny a mají světlou barvu. Ve srovnání s jinými druhy ořechů obsahují méně tuku.
2.Jsou vynikající zásobárnou hořčíku, 10 deka pokryje 25 % naší denní potřeby. V tomto ohledu mezi oříšky jasně vedou.
3.Každého dnes zajímá složení, zejména přítomnost vitamínů a minerálů. Kešu oříšky obsahují B, A, C, E a kyselinu listovou, molybden, fluor, vápník, selen, jód, kobalt, mangan, zinek a sodík.
Jak si na nich pochutnat?
Když budete chtít zahnat hlad, sáhněte po oříšcích kešu natural. Dobrá volba jsou i oříšky solené nebo pražené, ale moc to nepřehánějte, sůl zdravá není. Výrobci se dnes předhánějí v tom, aby nabídli různé příchutě. A tak se dají sehnat kešu obalené v čokoládě a jogurtu nebo s pikantním chilli. Výborně se doplňují i s dalšími oříšky v nejrůznějších směsích.
Jezte je samotné, přidejte je do müsli nebo jimi vylepšete některé exotické recepty. Nic nezkazíte, když jimi ochutíte letní zeleninové a ovocné saláty.
Věděli jste?
Z kvašených plodů oříšků kešu se připravuje vynikající likér.
Zdroj foto: pixabay.com
Neznám nikoho, kdo by si zobl jeden, dva kousky, zachoval stoický klid a už si nepřidal. Ořechy jsou zdravé, o tom žádná, ale taky představují kalorickou bombu.
Oříšky rostou na stromech v tropických oblastech. A pozor, z jednoho stromu se dá získat až 50 kg této pochoutky. No řekněte, nebylo by skvělé mít jeden, dva stromy na zahradě? Bylo. A pokud budou sucha pokračovat, třeba se dočkáme a ledvinovníku západního, jak se strom jmenuje, se i u nás bude báječně dařit. Ovšem na první sklizeň je třeba počkat pět až osm let, takže nic pro netrpělivé zahradníky.
Proč mlsat oříšky kešu?
1.Kešu tvarem připomínají lidské ledviny a mají světlou barvu. Ve srovnání s jinými druhy ořechů obsahují méně tuku.
2.Jsou vynikající zásobárnou hořčíku, 10 deka pokryje 25 % naší denní potřeby. V tomto ohledu mezi oříšky jasně vedou.
3.Každého dnes zajímá složení, zejména přítomnost vitamínů a minerálů. Kešu oříšky obsahují B, A, C, E a kyselinu listovou, molybden, fluor, vápník, selen, jód, kobalt, mangan, zinek a sodík.
Jak si na nich pochutnat?
Když budete chtít zahnat hlad, sáhněte po oříšcích kešu natural. Dobrá volba jsou i oříšky solené nebo pražené, ale moc to nepřehánějte, sůl zdravá není. Výrobci se dnes předhánějí v tom, aby nabídli různé příchutě. A tak se dají sehnat kešu obalené v čokoládě a jogurtu nebo s pikantním chilli. Výborně se doplňují i s dalšími oříšky v nejrůznějších směsích.
Jezte je samotné, přidejte je do müsli nebo jimi vylepšete některé exotické recepty. Nic nezkazíte, když jimi ochutíte letní zeleninové a ovocné saláty.
Věděli jste?
Z kvašených plodů oříšků kešu se připravuje vynikající likér.
Zdroj foto: pixabay.com
Tweet |