Artyčok pomáhá žlučníkářům
Jana Kučerová
19. 7. 2018
19. 7. 2018
Dlouho v našich zeměpisných šířkách opomíjený, dnes právem obdivovaný – to je artyčok.
Zelenina, která asi není v každé domácnosti stále po ruce, ale lidí, kteří jí přicházejí na chuť, stále přibývá.
Artyčok se podobá bodláku, dorůstá až do výše 2 metrů a pochází ze slunného Středomoří. Odborníci mají za to, že patří k nejléčivějším bylinám vůbec. Výborně prospívá hlavně trávicímu traktu.
Pro podporu zdraví se používají zejména listy. Přírodní látky v nich obsažené povzbuzují tvorbu žluči, a tím napomáhají trávení tuků. Některé hořčiny dokáží účinně chránit játra. Další vzácné ingredience podporují detoxikaci organismu a brání tvorbě žlučových kamenů. Dělá dobře i diabetikům, protože umí šetrně snížit hladinu cukru v krvi. Má také pozitivní vliv na snížení cholesterolu, zabírá i při revmatických potížích.
Prodává se i artyčokový čaj, přesněji řečeno, jde o nejrůznější směsi, kdy se k sušeným listům artyčoku přidávají další bylinky, aby chuť nebyla příliš hořká.
V kuchyni najdou největší uplatnění takzvaná srdíčka artyčoku, tedy zelená květní lůžka. Jejich chuť je malinko trpká, někdo ji popisuje dokonce jako kombinaci hořké a sladké. Můžete je povařit v osolené vodě a pak uzobávat, nebo je s dalšími surovinami zapéct v troubě. Dají se dokonce i obalit a usmažit nebo spolu s další zeleninou z nich připravit lehkou omáčku a podávat s těstovinami.
Věděli jste, že z artyčoku se dá připravit i nálev, který dokáže zmírnit svědivý ekzém na rukou a na nohou?
I když je tato bylina odborníky velice ceněna, vyvarujte se její konzumace, pokud máte těžké onemocnění ledvin nebo neprůchozí žlučové cesty. Pokud se léčíte s jakoukoli chronickou nemocí, přeptejte se raději svého lékaře.
zdroj foto: pixabay.com
Zelenina, která asi není v každé domácnosti stále po ruce, ale lidí, kteří jí přicházejí na chuť, stále přibývá.
Artyčok se podobá bodláku, dorůstá až do výše 2 metrů a pochází ze slunného Středomoří. Odborníci mají za to, že patří k nejléčivějším bylinám vůbec. Výborně prospívá hlavně trávicímu traktu.
Pro podporu zdraví se používají zejména listy. Přírodní látky v nich obsažené povzbuzují tvorbu žluči, a tím napomáhají trávení tuků. Některé hořčiny dokáží účinně chránit játra. Další vzácné ingredience podporují detoxikaci organismu a brání tvorbě žlučových kamenů. Dělá dobře i diabetikům, protože umí šetrně snížit hladinu cukru v krvi. Má také pozitivní vliv na snížení cholesterolu, zabírá i při revmatických potížích.
Prodává se i artyčokový čaj, přesněji řečeno, jde o nejrůznější směsi, kdy se k sušeným listům artyčoku přidávají další bylinky, aby chuť nebyla příliš hořká.
V kuchyni najdou největší uplatnění takzvaná srdíčka artyčoku, tedy zelená květní lůžka. Jejich chuť je malinko trpká, někdo ji popisuje dokonce jako kombinaci hořké a sladké. Můžete je povařit v osolené vodě a pak uzobávat, nebo je s dalšími surovinami zapéct v troubě. Dají se dokonce i obalit a usmažit nebo spolu s další zeleninou z nich připravit lehkou omáčku a podávat s těstovinami.
Věděli jste, že z artyčoku se dá připravit i nálev, který dokáže zmírnit svědivý ekzém na rukou a na nohou?
I když je tato bylina odborníky velice ceněna, vyvarujte se její konzumace, pokud máte těžké onemocnění ledvin nebo neprůchozí žlučové cesty. Pokud se léčíte s jakoukoli chronickou nemocí, přeptejte se raději svého lékaře.
zdroj foto: pixabay.com
Tweet |