Hlíva ústřičná
Zlata Ptáčková
15. 3. 2009
15. 3. 2009
Mít doma elixír mládí nebylo nikdy jednodušší
Hlíva ústřičná: tato dřevokazná houba se na našich stolech objevuje jen krátce a díky tomu, že se v každé rodině najde alespoň jeden člověk, který, jak se říká, houby nemusí, i sporadicky. Což je ovšem v případě tohoto zázraku přírody velká škoda. Nejenže výborně chutná, ale i léčí. Mít doma elixír mládí nebylo nikdy jednodušší.
Cizopasník jménem hlíva ústřičná
Jak jsem se v úvodu zmínila, hlíva ústřičná je cizopasnou houbou. Vegetuje na kůře stromů, z nichž si bere pro sebe životně důležité látky – organické a minerální. A shodou okolností jsou to tytéž látky, které mají nepostradatelný význam i pro zdravé fungování lidského organizmu.
Mám-li být konkrétnější, dáme-li si k obědu či večeři hlívu ústřičnou, dostaneme do těla v optimální míře a zastoupení celou řadu vitaminů (B, D, C, K), proteinů, sterolů, aminokyselin, mastných kyselin, glukanů i prvků jako je železo, chrom, měď, jód, selen, fosfor, sodík i draslík.
Opomenout zmínit nesmím ani vlákninu, která z těla odstraňuje usazené škodliviny. Všechny výše vyjmenované prvky posilují imunitu a stimulují regeneraci vnitřních orgánů jako jsou játra, ledviny nebo slinivka. Dalo by se říci, že v podstatě zpomaluje proces stárnutí.
Již naši předkové byli obeznámeni s vynikajícími léčebními účinky hlívy ústřičné. V japonské i čínské medicíně měla houba své nezastupitelné místo, například se z ní připravovaly masti a nejrůznější tinktury či se jen sušila. Z posledních průzkumů a analýz, které předčily očekávání vědců, vyplynulo, že pravidelná konzumace hlívy ústřičné působí jako prevence před různými civilizačními chorobami. Pomáhá například snižovat hladinu cukrů a tuků v organizmu, zmírňuje výskyt chronických infekcí a kloubních zánětů, velmi účinně také upravuje výši krevního tlaku.
Uplatňuje se též při léčbě hemeroidů, křečových žil, bércových vředů, popálenin, ekzému, akné. Vhodná je ale i pro alergiky a astmatiky. Díky glukanům pomáhá hlíva při léčbě nádorových onemocnění a mimo to dokáže významně utlumit nebo omezit vedlejší účinky doprovázející chemoterapii.
Čerstvá, sušená i v kapslích
V kuchyni připravujeme čerstvou hlívu ústřičnou stejně jako jiné houbové pokrmy – je výborná v omáčkách, pod maso, na zapékaní, s vejcem do karbanátků atd. Její každodenní konzumace ale není samozřejmě možná. A právě z tohoto důvodu je na našem trhu k dostání sušená nebo ve formě kapslí (bez jakýchkoliv příměsí). Stačí se poptat v lékárnách či zdravěnkách. Velice rádi Vám tam poradí.
Hlíva ústřičná: tato dřevokazná houba se na našich stolech objevuje jen krátce a díky tomu, že se v každé rodině najde alespoň jeden člověk, který, jak se říká, houby nemusí, i sporadicky. Což je ovšem v případě tohoto zázraku přírody velká škoda. Nejenže výborně chutná, ale i léčí. Mít doma elixír mládí nebylo nikdy jednodušší.
Cizopasník jménem hlíva ústřičná
Jak jsem se v úvodu zmínila, hlíva ústřičná je cizopasnou houbou. Vegetuje na kůře stromů, z nichž si bere pro sebe životně důležité látky – organické a minerální. A shodou okolností jsou to tytéž látky, které mají nepostradatelný význam i pro zdravé fungování lidského organizmu.
Mám-li být konkrétnější, dáme-li si k obědu či večeři hlívu ústřičnou, dostaneme do těla v optimální míře a zastoupení celou řadu vitaminů (B, D, C, K), proteinů, sterolů, aminokyselin, mastných kyselin, glukanů i prvků jako je železo, chrom, měď, jód, selen, fosfor, sodík i draslík.
Opomenout zmínit nesmím ani vlákninu, která z těla odstraňuje usazené škodliviny. Všechny výše vyjmenované prvky posilují imunitu a stimulují regeneraci vnitřních orgánů jako jsou játra, ledviny nebo slinivka. Dalo by se říci, že v podstatě zpomaluje proces stárnutí.
Již naši předkové byli obeznámeni s vynikajícími léčebními účinky hlívy ústřičné. V japonské i čínské medicíně měla houba své nezastupitelné místo, například se z ní připravovaly masti a nejrůznější tinktury či se jen sušila. Z posledních průzkumů a analýz, které předčily očekávání vědců, vyplynulo, že pravidelná konzumace hlívy ústřičné působí jako prevence před různými civilizačními chorobami. Pomáhá například snižovat hladinu cukrů a tuků v organizmu, zmírňuje výskyt chronických infekcí a kloubních zánětů, velmi účinně také upravuje výši krevního tlaku.
Uplatňuje se též při léčbě hemeroidů, křečových žil, bércových vředů, popálenin, ekzému, akné. Vhodná je ale i pro alergiky a astmatiky. Díky glukanům pomáhá hlíva při léčbě nádorových onemocnění a mimo to dokáže významně utlumit nebo omezit vedlejší účinky doprovázející chemoterapii.
Čerstvá, sušená i v kapslích
V kuchyni připravujeme čerstvou hlívu ústřičnou stejně jako jiné houbové pokrmy – je výborná v omáčkách, pod maso, na zapékaní, s vejcem do karbanátků atd. Její každodenní konzumace ale není samozřejmě možná. A právě z tohoto důvodu je na našem trhu k dostání sušená nebo ve formě kapslí (bez jakýchkoliv příměsí). Stačí se poptat v lékárnách či zdravěnkách. Velice rádi Vám tam poradí.
Tweet |