Wasabi
Ivana Lochmanová
19. 3. 2022
Milovníci sushi wasabi velmi dobře znají. V obchodech se dá sehnat v podobě prášku nebo pasty.
Wasabi neboli zelený japonský křen se v Japonsku tradičně pěstuje při horních tocích řek, ale Japonsko není jedinou zemí, kde na něj můžete narazit.
Wasabi je velice výrazné chuti, pikantní a ostré. Jeho chuť podporuje trávení a často se přidává tam, kde jsou ryby a jiná mořský havěť – právě tyto mořské pochoutky rychle podléhají zkáze, takže přítomnost wasabi případné jedy, které vznikají, neutralizuje.
Zelený japonský křen je nepostradatelný při přípravě některých druhů sushi. Své místo si pomalu hledá i v našich zeměpisných šířkách.
Wasabi, jak již bylo řečeno, můžete koupit jako prášek nebo jako pastu. Ale pozor, někdy se stane, že si domů odnesete pouze náhražku, která vyjde levněji a je založena na přítomnosti obyčejného křenu. Ten není ani zdaleka tak ostrý jako wasabi. Výhodou wasabi pro strávníky, kteří příliš výrazné chuti nemilují, je, že tato navýsost štiplavá chuť rychle vyprchá.
Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, vitamín B6, hořčík a vápník. Obsahuje velmi málo sodíku a vůbec žádný cholesterol a tuk. Pro přípravu pokrmů se používá z rostliny oddenek a listy.
19. 3. 2022

Wasabi neboli zelený japonský křen se v Japonsku tradičně pěstuje při horních tocích řek, ale Japonsko není jedinou zemí, kde na něj můžete narazit.
Wasabi je velice výrazné chuti, pikantní a ostré. Jeho chuť podporuje trávení a často se přidává tam, kde jsou ryby a jiná mořský havěť – právě tyto mořské pochoutky rychle podléhají zkáze, takže přítomnost wasabi případné jedy, které vznikají, neutralizuje.
Zelený japonský křen je nepostradatelný při přípravě některých druhů sushi. Své místo si pomalu hledá i v našich zeměpisných šířkách.
Wasabi, jak již bylo řečeno, můžete koupit jako prášek nebo jako pastu. Ale pozor, někdy se stane, že si domů odnesete pouze náhražku, která vyjde levněji a je založena na přítomnosti obyčejného křenu. Ten není ani zdaleka tak ostrý jako wasabi. Výhodou wasabi pro strávníky, kteří příliš výrazné chuti nemilují, je, že tato navýsost štiplavá chuť rychle vyprchá.
Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, vitamín B6, hořčík a vápník. Obsahuje velmi málo sodíku a vůbec žádný cholesterol a tuk. Pro přípravu pokrmů se používá z rostliny oddenek a listy.
Tweet |