Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Kdo myslí jenom na sebe, ochudí jiné o sebe, ochudí sebe o jiné, zakrní a pak zahyne…
(Jan Werich)

Rýže ‑ kolik znáte druhů?

Ivana Lochmanová
23. 5. 2022
Rýže ‑ kolik znáte druhů?Natural, parboiled, bílá rýže, hnědá rýže: když v obchodě berete do ruky balíčky s rýží, víte, co tyto přívlastky znamenají? Která je nejzdravější a jak ji co nejlépe upravit?

Rýže pochází ze starověké Číny, kde byla hlavní součástí jídelníčku. Bezesporu jste viděli v televizi nějaký dokument, kde byla v záběru rýžová políčka, ať už pod vodou nebo ve vodě. Je to nejrozšířenější obilovina na světě – vždyť se jí živí více než polovina lidstva!!

Rýže setá roste ve stovkách svých odrůd, je to teplomilná obilovina z čeledi lipnicovitých. Když rýže uzraje, zbaví se nepoživatelné a nestravitelné slupky a tak získáme rýži celozrnnou, pro niž je charakteristické nahnědlé zabarvení.

Tím se dostáváme k prvnímu pojmu, a tím je rýže NATURAL. Někdy se užívá pojem PŘÍRODNÍ, a znamená to jedno a totéž.

Jakmile je už předvařená v páře, hovoříme o rýži PARBOILED. Jaký je mezi rýží NATURAL a PARBOILED ROZDÍL? Nebudeme vás dlouho napínat, jedna z nich je stravitelnější – a jestli logicky vyvozujete, že je to parboiled, hádáte správně. Tento druh je tedy vhodnější pro dospělé i děti, kteří mají potíže se zažíváním.

Rýže natural se dále obrušuje, a tím z ní vzniká rýže bíle zabarvená – je to ale svým způsobem škoda, protože tím se připravujeme o důležité minerály, vitamíny, vlákninu a další cenné látky.

Pokud váháte, jestli koupit bílou nebo hnědou rýži, možná vás přesvědčí fakt, že dle některých zdrojů obsahuje hnědá, neobroušená rýže pětkrát až sedmkrát více vlákniny než rýže bílá. O tom, že vláknina je zdraví prospěšná, netřeba dlouze mluvit: připomeňme jen ještě, že tato hnědá rýže působí proti nemocem srdce a cév, působí částečně pozitivně při vylučování toxinů z těla, potlačuje nadýmání, je lehce stravitelná.

Další možností, jak rýži třídit, je velikost a tvar zrn. V obchodech se tedy můžete setkat se zrny podlouhlými, oválnými až kulatými, a dle velikosti se zrny krátkými a dlouhými.

Nakonec ještě musíme zmínit takzvanou INDIÁNSKOU RÝŽI, která ve skutečnosti rýží v pravém (a botanickém) slova smyslu není: je to vodní tráva, která pochází z Ameriky. Má podlouhlá zrna příjemné, lahodné chuti, která svým tvarem připomínají rýži. Jako indiánská či divoká se jmenuje proto, že rostla na severu amerického kontinentu bez jakéhokoli zásahu člověka. Dnes se pěstuje na trvale zavodněných plantážích. Je rovněž velice zdravá, obsahuje bílkoviny, sacharidy, minerální látky, vitamíny a blahodárně působí na bezchybnou funkci ledvin.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 961 den v provozu
• 4 935 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 30.06.2022 a svátek má Šárka