Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Nevyčítej životu, co ti nedal, ale uč se oceňovat, co ti dal.
(Lev Nikolajevič Tolstoj)

Chalva – zdravá dobrota

Ivana Lochmanová
12. 8. 2021
Chalva – zdravá dobrota Chalva je vynikající orientální pochoutka, která v batohu, když jdeme na výlet s dětmi, nezabere mnoho místa, je výborným zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků – a zasytí.

Její název pochází z arabštiny a odvozuje se od slova „hilwa“, což v překladu znamená „sladký“. Dnes se dá tato dobrota koupit především v prodejnách se zdravou výživou nebo se podává v čajovnách jako zákusek.

Na chalvě si prý jako dítě pochutnával i Ježíš Kristus. Dnes si ji na výlet berou turisté, cyklisté. Je dobrá jako zákusek po večeři, zasytí i po lehčí snídani. Tělu dodá vitamíny, proteiny a také stopové prvky. 100 gramů chalvy bez příchuti obsahuje 250 mg draslíku, 110 mg hořčíku a 2,5 mg železa.

“Chalvu jsem poprvé ochutnala před lety, když mne můj tehdejší přítel pozval na kolo, a nabídl mi kousek,“ říká sedmatřicetiletá Jaroslava. „Vůbec jsem nevěděla, co to je, protože jsem na to dřív nenarazila, v naší rodině se stravujeme normálně, nevyhledáváme racionální stravu, ale Petr měl řecké předky, tak to dobře znal. Chalva mi zachutnala, nejraději mám tu tmavou, ale je pravda, že je hodně sytá. Nedá se jíst celý den, to se toho člověk snadno přejí. Je skvělá jednou za čas, nebo když ji prostřídáte s ovocem. Pak je to vynikající zdroj energie. To jsem poznala na vlastní kůži. Výhodou je, že stačí opravdu málo, a tak nemáte plné břicho.“

Chalvu můžete baštit jako zdravou cukrovinku, ale dá se využít i na zvýraznění chuti kaše, sladkých omáček, je dobrá na zdobení, lze ji nastrouhat do perníku nebo nasypat na koláč.

Základem pro výrobu chalvy jsou rozemletá sezamová semínka. Velice často se k nim přidávají i semínka slunečnicová a tato směs se dále smíchá s medem nebo cukrovým sirupem. Její chuť se ale dá vylepšit i mandlemi, kakaem, pistáciovými oříšky, rozinkami, skořicí, vanilkovým cukrem a dalšími přísadami. Těsto, které vznikne smícháním medu či cukerného roztoku s pevnými přísadami, se vlévá nejčastěji do forem ve tvaru kvádru, v nichž pak hmota zatuhne.

Chalva je výborná například pro cyklisty, kteří potřebují rychle dodat tělu energii a nechtějí přitom brát velkou svačinu. Výhodou je, že její výroba je prověřena již tisíciletími a obejde se bez chemických přísad, procesů a konzervačních látek.



          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 715 dnů v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 27.10.2021 a svátek má Šarlota