Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Není-li člověk milován, prostě jen nemá štěstí. Nemiluje-li, je to neštěstí.
(Albert Camus)

Čokoláda

Vanda Švehlová
18. 1. 2012
ČokoládaVíte, kam by musely směřovat vaše kroky, kdybyste chtěli vystopovat místo, kde původně rostl kakaovník? A víte, že už za 10 kakaových bobů si prostopášní muži v dávné minulosti mohli dopřát potěšení s prostitutkou? Kakaové boby svého času byly dokonce platidlem.

Ale zpět k první otázce: pokud byste chtěli navštívit kolébku kakaovníku, udělali byste nejlépe, kdybyste zamířili do tropických deštných pralesů v povodí Amazonky a Orinoka.

Původní obyvatelé považovali boby kakaovníku za afrodisiakum a k tomuto plodu, který byl považován za symbol hojnosti, se vázaly také některé zasvěcovací rituály.

Kakaové boby byly svého času také platidlem. Nemáš peníze? Nevadí, v téhle době a na tomto místě můžeš zaplatit kakaovými boby. Za 10 kakaových bobů se dala pořídit prostitutka. Je to hodně nebo málo? :-)

Jak šel čas, tak se kakaovník postupně rozšířil i na jiné kontinenty. Ze střední a Jižní Ameriky se dostal do Afriky a pak do Asie. Zatímco dříve se pěstoval na obrovských plantážích, dnes jsou tyto plochy spíše menší, aby se zabránilo případnému přenosu chorob, které by znehodnotily celou úrodu.

A jestlipak víte, kde vůbec vznikla první továrna na čokoládu? Kdo hádá, že to bylo Holandsko, tak dostává bod za správnou odpověď, protože tak tomu dle historických pramenů bylo!

Stačí smíchat kakaový prášek s máslem – a první čokoláda byla na světě! I když, než vznikla pochoutka, na kterou jsme nyní zvyklí, tak průkopníci v oblasti experimentování museli ujít ještě notný kus cesty.

Postupně se přidávaly další ingredience, aby čokoláda byla tužší, nebo mléčná. Dnes se výrobci předhánějí v tom, jaké příchutě čokolády mají. Oříšková, jogurtová, s chilli příchutí, nebo obyčejná hořká? Jaká vám nejvíce chutná? Nebo že byste spíše preferovali čokoládu bílou? Proč ne? Může být!

Zatímco některé vynálezy rychle zapadnou a nesetkají se s velkým zájmem či oblibou, kdo by pohrdl čokoládou? Znáte snad někoho v naší zemi (s výjimkou novorozenců samozřejmě), kdo by řekl, že čokoládu nikdy neochutnal? Možná nechutná každému, ale určitě je hodně těch, kteří jsou na čokoládě závislí nebo jsou jí přímo posedlí. „Nemít doma čokoládu, tak mám nervy,“ říká pětačtyřicetiletá Simona. „Někdy mě popadne taková chuť, že klidně sním na posezení celou tabulku a když náhodou není doma, jsem ochotná pro ni zaběhnout do nejbližší večerky. Asi mi něco v těle chybí. Sladké dorty nemusím, vadí mi tučné krémy a bez šlehačky se taky obejdu, ale když se čokoládka pěkně rozpouští v puse, no to je paráda! Jen se musím krotit kvůli tloušťce. Ale klidně si pak jdu dvakrát v týdnu zaběhat navíc nebo vlezu na ortoped, abych neztloustla, protože bez čokolády prostě nedokážu žít. Máma se mi směje, ta se celý život sladkému vyhýbala, ta zas nemůže projít okolo řeznictví, aby si nekoupila aspoň deset deka šunky nebo debrecínky. Každý potřebujeme něco jiného ke štěstí. Já hlasuju pro čokoládu!“

Podle některých zdrojů by kvalitní hořká čokoláda měla obsahovat nejméně 50% kakaových součástí, což je kakaová hmota či kakaové máslo. Pokud je to méně, je zbytečně sladká. Mléčná jich obsahuje méně, zhruba 25 – 30%.

Porézní čokoláda obsahuje bublinky vzduchu, plněných čokolád je také velké množství – záleží na druhu náplně. Nepleťte si to s čokoládou s dodatky – k takovým patří třeba čokoláda s oříšky nebo s rozinkami či jinými dobrotami.

Tak co, na jakou čokoládu jste dostaly právě teď chuť? Já si dopřeju moji nejoblíbenější – mléčnou s oříšky. Mňam…
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 617 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 16.04.2024 a svátek má Irena