Pažitka – královna bylinek
Ivana Lochmanová
1. 11. 2021
Ať už ji máme na záhoně nebo v květináči za oknem, pažitka je výborný zdroj vitamínů a skvěle ochutí polévky, pomazánky nebo jakýkoli zeleninový salát, a proto by neměla chybět v žádné domácnosti.
Pažitka pochází nejspíš z teplého Středomoří, ale během tisíce let se jako plevel rozšířila na všechny kontinenty. Je to výborné koření, které podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a dokáže snížit krevní tlak. To ale pouze v případě, že ji budete jíst velice často a pravidelně (ovšem pozor na to, že někomu může její charakteristická vůně vadit).
V květináči vypadá velice dekorativně a za okno na parapet si ji může dát každý, kdo má rád zelený koutek přírody, který se dá zužitkovat při vaření, hned po ruce.
Pažitka tvoří husté trsty a roste poměrně rychle. Potřebuje světlo, teplo a dostatek vláhy. Ačkoli je to nenáročná bylinka, tak jí musíme dopřát kvalitní zeminu. Lístky vypadají jako rourky o maličkém průměru.
Jedí se čerstvé. Přidávají se do polévek (až když je polévka na talíři), jsou výborné v tvarohové pomazánce, skvěle provoní a ozvláštní jarní zeleninový salát. Nadrobno nakrájenou pažitkou můžete ozdobit přílohu v podobě vařených brambor. Propůjčí dobrou, štiplavou chuť pomazánkovým máslům a paštikám.
Obsahuje vitamín C, karoten, vápník, draslík, selen, železo, hořčík a síru.
Právě nyní je ideální doba pro výsev pažitky na okně nebo v pařníku. Vysazuje se od konce května. Jakmile na záhonu vytvoří trsy, tak se mohou oddělit a přesadit. Pažitku musíme pravidelně zalévaat a přihnojit kompostem.
Když pažitku odstřiháváme, měli bychom vzít pouze jeden trs a to co nejblíže u země – jinak hrozí, že rostlina už neobrazí a bude chřadnout.
Pažitka je nejlepší čerstvá. Jestliže ji zamrazíte, ztratí svoji chuť a bude vodnatá. Ani experimentování s jejím sušením a uskladněním nepřináší dobré výsledky.
1. 11. 2021

Pažitka pochází nejspíš z teplého Středomoří, ale během tisíce let se jako plevel rozšířila na všechny kontinenty. Je to výborné koření, které podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a dokáže snížit krevní tlak. To ale pouze v případě, že ji budete jíst velice často a pravidelně (ovšem pozor na to, že někomu může její charakteristická vůně vadit).
V květináči vypadá velice dekorativně a za okno na parapet si ji může dát každý, kdo má rád zelený koutek přírody, který se dá zužitkovat při vaření, hned po ruce.
Pažitka tvoří husté trsty a roste poměrně rychle. Potřebuje světlo, teplo a dostatek vláhy. Ačkoli je to nenáročná bylinka, tak jí musíme dopřát kvalitní zeminu. Lístky vypadají jako rourky o maličkém průměru.
Jedí se čerstvé. Přidávají se do polévek (až když je polévka na talíři), jsou výborné v tvarohové pomazánce, skvěle provoní a ozvláštní jarní zeleninový salát. Nadrobno nakrájenou pažitkou můžete ozdobit přílohu v podobě vařených brambor. Propůjčí dobrou, štiplavou chuť pomazánkovým máslům a paštikám.
Obsahuje vitamín C, karoten, vápník, draslík, selen, železo, hořčík a síru.
Právě nyní je ideální doba pro výsev pažitky na okně nebo v pařníku. Vysazuje se od konce května. Jakmile na záhonu vytvoří trsy, tak se mohou oddělit a přesadit. Pažitku musíme pravidelně zalévaat a přihnojit kompostem.
Když pažitku odstřiháváme, měli bychom vzít pouze jeden trs a to co nejblíže u země – jinak hrozí, že rostlina už neobrazí a bude chřadnout.
Pažitka je nejlepší čerstvá. Jestliže ji zamrazíte, ztratí svoji chuť a bude vodnatá. Ani experimentování s jejím sušením a uskladněním nepřináší dobré výsledky.
Tweet |