Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Člověk bez lásky může být bohatý, zdravý, slavný, ale nemůže mít zdravou duši, protože neví nic o skutečných hodnotách.
(Osho)

Rukola propůjčí salátům šmrnc

Ivana Lochmanová
15. 5. 2012
Rukola propůjčí salátům šmrncRukola vám dodá vitamíny, jídlu šmrnc a ozvláštní i naprosto jednoduché pokrmy.

Tato rostlina z čeledi brukvovitých má listy podobné smetánce lékařské co do velikosti i způsobu, jak jsou vykrojené.

Lístky mají dlouhý řapík a svou chutí je lze přirovnat k ředkvičce či řeřiše. Podobně jako posledně jmenovaná rostlina se rukola přidává nejčastěji do čerstvých zeleninových, ale i ovocných salátů. Tak trochu nakyslá, mírně trpká a lehounce štiplavá chuť propůjčí salátům zajímavý podtón. Lze ji ale také orestovat či tepelně upravit a pak teprve konzumovat.

Čerstvá rukola je však nejchutnější a také si zachová nejvíce vitamínů.

Rukolu nyní můžeme koupit nejčastěji v různě velkém balení ve fólii zejména ve větších obchodech, které se specializují na širší nabídku ovoce a zeleniny. DOporučujeme spotřebovat ji co nejdříve, aby lístky nezvadly nebo se zbytečně nezapařily.

Rukolu ale můžete vypěstovat v květináči, truhlících nebo jen tak na vatě jako třeba řeřichu. Semínka však nemusí být tak snadné sehnat (ve srovnání s jinými tuzemskými druhy zeleniny), někdy lze ale v obchodech narazit na semínka příbuzné rostliny, a tou je roketa. Obě se však liší podobou i chutí.

Rukolu můžete kromě salátů přidat i jako orestovanou lehkou přílohu k masu (samozřejmě jen jako doplněk), výborně se snese s rajskými jablky, velmi dobře také ozvláštní chuť pizzy či jakéhokoli zapékaného zeleninového pokrmu.

Pokud byste si chtěli vypěstovat alespoň roketu, kupte si semínka, do skleněné misky dejte mokrou vatu a posypte ji semínky. Dbejte na to, aby vata nevyschla a aby miska byla na světle a v teple. Semínka začnou brzy klíčit.

Zhruba po měsíci (ale může to být i déle, pokud rostlinka nemá optimální podmínky) už můžete lístky začít sklízet :-) a přidat je do tomatového salátu, šopského salátu, posypat jimi pizzu nebo jimi ozdobit vařené brambory, které si dáte jako přílohu třeba k masu.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 683 dny v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.09.2021 a svátek má Zlata