Rukola propůjčí salátům šmrnc
Ivana Lochmanová
24. 12. 2021
24. 12. 2021
Rukola vám dodá vitamíny, jídlu šmrnc a ozvláštní i naprosto jednoduché pokrmy.
Tato rostlina z čeledi brukvovitých má listy podobné smetánce lékařské co do velikosti i způsobu, jak jsou vykrojené.
Lístky mají dlouhý řapík a svou chutí je lze přirovnat k ředkvičce či řeřiše. Podobně jako posledně jmenovaná rostlina se rukola přidává nejčastěji do čerstvých zeleninových, ale i ovocných salátů. Tak trochu nakyslá, mírně trpká a lehounce štiplavá chuť propůjčí salátům zajímavý podtón. Lze ji ale také orestovat či tepelně upravit a pak teprve konzumovat.
Čerstvá rukola je však nejchutnější a také si zachová nejvíce vitamínů.
Rukolu nyní můžeme koupit nejčastěji v různě velkém balení ve fólii zejména ve větších obchodech, které se specializují na širší nabídku ovoce a zeleniny. DOporučujeme spotřebovat ji co nejdříve, aby lístky nezvadly nebo se zbytečně nezapařily.
Rukolu ale můžete vypěstovat v květináči, truhlících nebo jen tak na vatě jako třeba řeřichu. Semínka však nemusí být tak snadné sehnat (ve srovnání s jinými tuzemskými druhy zeleniny), někdy lze ale v obchodech narazit na semínka příbuzné rostliny, a tou je roketa. Obě se však liší podobou i chutí.
Rukolu můžete kromě salátů přidat i jako orestovanou lehkou přílohu k masu (samozřejmě jen jako doplněk), výborně se snese s rajskými jablky, velmi dobře také ozvláštní chuť pizzy či jakéhokoli zapékaného zeleninového pokrmu.
Pokud byste si chtěli vypěstovat alespoň roketu, kupte si semínka, do skleněné misky dejte mokrou vatu a posypte ji semínky. Dbejte na to, aby vata nevyschla a aby miska byla na světle a v teple. Semínka začnou brzy klíčit.
Zhruba po měsíci (ale může to být i déle, pokud rostlinka nemá optimální podmínky) už můžete lístky začít sklízet :-) a přidat je do tomatového salátu, šopského salátu, posypat jimi pizzu nebo jimi ozdobit vařené brambory, které si dáte jako přílohu třeba k masu.
Tato rostlina z čeledi brukvovitých má listy podobné smetánce lékařské co do velikosti i způsobu, jak jsou vykrojené.
Lístky mají dlouhý řapík a svou chutí je lze přirovnat k ředkvičce či řeřiše. Podobně jako posledně jmenovaná rostlina se rukola přidává nejčastěji do čerstvých zeleninových, ale i ovocných salátů. Tak trochu nakyslá, mírně trpká a lehounce štiplavá chuť propůjčí salátům zajímavý podtón. Lze ji ale také orestovat či tepelně upravit a pak teprve konzumovat.
Čerstvá rukola je však nejchutnější a také si zachová nejvíce vitamínů.
Rukolu nyní můžeme koupit nejčastěji v různě velkém balení ve fólii zejména ve větších obchodech, které se specializují na širší nabídku ovoce a zeleniny. DOporučujeme spotřebovat ji co nejdříve, aby lístky nezvadly nebo se zbytečně nezapařily.
Rukolu ale můžete vypěstovat v květináči, truhlících nebo jen tak na vatě jako třeba řeřichu. Semínka však nemusí být tak snadné sehnat (ve srovnání s jinými tuzemskými druhy zeleniny), někdy lze ale v obchodech narazit na semínka příbuzné rostliny, a tou je roketa. Obě se však liší podobou i chutí.
Rukolu můžete kromě salátů přidat i jako orestovanou lehkou přílohu k masu (samozřejmě jen jako doplněk), výborně se snese s rajskými jablky, velmi dobře také ozvláštní chuť pizzy či jakéhokoli zapékaného zeleninového pokrmu.
Pokud byste si chtěli vypěstovat alespoň roketu, kupte si semínka, do skleněné misky dejte mokrou vatu a posypte ji semínky. Dbejte na to, aby vata nevyschla a aby miska byla na světle a v teple. Semínka začnou brzy klíčit.
Zhruba po měsíci (ale může to být i déle, pokud rostlinka nemá optimální podmínky) už můžete lístky začít sklízet :-) a přidat je do tomatového salátu, šopského salátu, posypat jimi pizzu nebo jimi ozdobit vařené brambory, které si dáte jako přílohu třeba k masu.
Tweet |