Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Je mnohem lehčí složit hromadu uhlí, než vyznat lásku.
(Emanuele Bolognessi)

Rukola propůjčí salátům šmrnc

Ivana Lochmanová
24. 12. 2021
Rukola propůjčí salátům šmrncRukola vám dodá vitamíny, jídlu šmrnc a ozvláštní i naprosto jednoduché pokrmy.

Tato rostlina z čeledi brukvovitých má listy podobné smetánce lékařské co do velikosti i způsobu, jak jsou vykrojené.

Lístky mají dlouhý řapík a svou chutí je lze přirovnat k ředkvičce či řeřiše. Podobně jako posledně jmenovaná rostlina se rukola přidává nejčastěji do čerstvých zeleninových, ale i ovocných salátů. Tak trochu nakyslá, mírně trpká a lehounce štiplavá chuť propůjčí salátům zajímavý podtón. Lze ji ale také orestovat či tepelně upravit a pak teprve konzumovat.

Čerstvá rukola je však nejchutnější a také si zachová nejvíce vitamínů.

Rukolu nyní můžeme koupit nejčastěji v různě velkém balení ve fólii zejména ve větších obchodech, které se specializují na širší nabídku ovoce a zeleniny. DOporučujeme spotřebovat ji co nejdříve, aby lístky nezvadly nebo se zbytečně nezapařily.

Rukolu ale můžete vypěstovat v květináči, truhlících nebo jen tak na vatě jako třeba řeřichu. Semínka však nemusí být tak snadné sehnat (ve srovnání s jinými tuzemskými druhy zeleniny), někdy lze ale v obchodech narazit na semínka příbuzné rostliny, a tou je roketa. Obě se však liší podobou i chutí.

Rukolu můžete kromě salátů přidat i jako orestovanou lehkou přílohu k masu (samozřejmě jen jako doplněk), výborně se snese s rajskými jablky, velmi dobře také ozvláštní chuť pizzy či jakéhokoli zapékaného zeleninového pokrmu.

Pokud byste si chtěli vypěstovat alespoň roketu, kupte si semínka, do skleněné misky dejte mokrou vatu a posypte ji semínky. Dbejte na to, aby vata nevyschla a aby miska byla na světle a v teple. Semínka začnou brzy klíčit.

Zhruba po měsíci (ale může to být i déle, pokud rostlinka nemá optimální podmínky) už můžete lístky začít sklízet :-) a přidat je do tomatového salátu, šopského salátu, posypat jimi pizzu nebo jimi ozdobit vařené brambory, které si dáte jako přílohu třeba k masu.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 626 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.04.2024 a svátek má Marek