Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Nejprve se milujeme, a pak nastane čas, že se už nemilujeme. A mezitím se přehradíme dětmi a žijeme si každý ve své části manželství.
(Dušan Radovic)

Jáhly? Sem s nimi! :-)

Ivana Lochmanová
8. 8. 2021
Jáhly? Sem s nimi! :-)Jáhly jsou vyloupaná a pročištěná zrna prosa setého. Naši předci si jáhly, které jsou velmi zdravé, oblíbili. Ještě na počátku minulého století byl jahelník slavnostním štědrovečerním jídlem, stejně jako nemohl chybět při klasické svatební hostině.

Pak ale začala obliba zdravých jáhel pozvolna upadat, což je velká škoda, ovšem dnes si pozapomenutá zrníčka prosa znovu hledají cestu na naše talíře.

Hledáte-li inspiraci, jak jáhly připravit, doporučujeme navštívit dobrou vegetariánskou restauraci, protože v ní zaručeně pokrmy z jáhel chybět nebudou. Do vaření jáhel se však mohou pustit i naprostí začátečníci, na jejich přípravě, když se dodržuje několik jednoduchých pravidel, nelze nic zkazit.

Jáhly mají optimální výživné vlastnosti, jsou velmi chutné, hodně výživné a přitom lehce stravitelné. K jejich přednostem patří i hodně vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem, kteří trpí chudokrevností. Pokrmy z jáhel jsou také vhodné při rekonvalescenci, doporučuje se podávat je dětem, sportovcům, seniorům, protože nezatěžují trávicí trakt.

Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při vleklých žaludečních obtížích. Neobsahují lepek, a tak se zařazují do jídelníčku osob, které musí dodržovat bezlepkovou dietu. Při vaření jáhel se netvoří sliz, takže se doporučují strávníkům, kteří mívají potíže se zahleněním dýchacích cest. Jsou vhodné i pro diabetiky.

Jak se jáhly připravují?

Receptů na pokrmy sladké i slané existuje poměrně hodně. Ať už ale vaříte cokoli, tak před samotnou přípravou je nutné jáhly přebrat, důkladně propláchnout, aby se zbavily nečistot, a pak několikrát za sebou (doporučuje se minimálně třikrát) spařit, aby ztratily trochu trpkou a nahořklou chuť.

Vaří se bez míchání přibližně 15 minut a pak se dalších 10 – 15 minut nechají odstát (kdo je chce stáhnout z ploty dříve, tak může kastrol s jáhlami nechat na sporáku a obalit ručníkem nebo uschovat do peřin, aby jáhly „došly“, stejně jako to dělávaly naše babičky či prababičky).

Z jáhel můžeme připravit kaši, rizoto, přidat je do polévky, pomazánek, zeleninových nádivek, upéci z nich moučník. Fantazii se meze nekladou. Lze je ochutit solí i cukrem.

Sladké pokrmy, například jahelník se švestkami, se hodí zejména pro děti.

Abychom pouze neteoretizovali, tak přinášíme alespoň dva recepty na pokrmy z jáhel. Přejeme dobrou chuť :-)


Jahelník (základní kaše jahelná sladká)

3 žloutky šleháme s vanilkovým cukrem a trochou medu, zamícháme do jahelné kaše a zlehka vmícháme sníh ze 3 bílků. Na pekáč dáme vrstvu jahelné směsi, na to klademe jablka nebo kompotované švestky, posypeme skořicí a mletými oříšky. Můžeme použít jakékoli ovoce dle chuti, například zralé měkké meruňky, sladký angrešt nebo třeba lahodné hrušky. Na vrstvu ovoce dáme opět vrstvu jahelné směsi a dáme zapéci.

Divoké jáhly
Potřebujeme: 10 dkg jáhel, 5 rajčat, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 6 lžic oleje, sůl, hrst slunečnicových a dýňových semínek, drcené mandle.

Jáhly spaříme a uvaříme v osolené vodě. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, vmícháne pokrájená rajčata a uvařené jáhly.

Dusíme zhruba čtvrt hodiny. Pak odstavíme a posypeme nadrobno nasekanými semínky, utřeným česnekem a strouhanými mandlemi.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 715 dnů v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 27.10.2021 a svátek má Šarlota