Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Miluj rozum! Láska k němu Tě vyzbrojí proti nejtvrdším útokům.
(Seneca)

Přesedlejte z bonbónů na rozinky!

Barbora Roháčová
4. 8. 2021
Přesedlejte z bonbónů na rozinky!Rozinky (někdy se setkáte s jejich označením hrozinky) patří mezi nejrozšířenější a nejznámější sušené ovoce.

Rozinky jsou sušené bobule vinný hroznů. Jejich obliba u nás zatím není tak velká, setkáváme se s nimi nejčastěji v receptech na moučníky, nákypy a 
jiné sladké dobroty, ovšem dobře se hodí i pod maso, do omáček či kořeněných jídel. Například Asiaté vmíchají rozinky do rýže, která je ochucená kari kořením a ústřicovou omáčkou (klidně ale použijte i houbovou), a tato kombinace je více než zajímavá. Doporučujeme vyzkoušet :-)

Rozinky se liší podle druhů vinných hroznů – k nejznámějším patří sultánky, které jsou světle zbarvené, či naopak tmavší korintky.

Druhy se ale liší i dle způsobů sušení – réva se suší tradičním způsobem na slunci nebo je možné ji sušit chemickou cestou – v tomto případě ale výsledkem pak bývají velmi světlé, až zlatavé rozinky.

Složení rozinek je poměrně jednoduché: více než polovinu jejich objemu tvoří CUKR, přičemž glukóza a fruktóza jsou v poměru přibližně jedna ku jedné.

Hrozinky jsou také doslova nabity antioxidanty, které svádějí v našem organismu boj s volnými radikály(právě volné radikály jsou zodpovědné za naše nemoci a stárnutí, zjednodušeně řečeno).

Možná si myslíte, že když rozinky obsahují hodně cukru a ulpívají na zubní sklovině, že jí mohou ublížit. Vědci se ale přiklánějí k názoru, že rozinky v tomto ohledu dětem určitě neublíží více než bonbony.
Ba naopak.

Ideální je vyzkoušet více druhů, než zjistíte, který vám více „sedí“. Někdo má raději menší plody, jiní si pochutnají spíše na větších odrůdách, které nejsou tak vysušené.

Zjistíte-li ale přesto, že rozinky ztvrdly, není to na závadu. Stačí je před použitím namočit ve vodě, džusu či vínu (záleží na tom, jak s nimi dále naložíte a jestli je budou konzumovat děti či dospělí) a cukr se v nich opět rozpustí.

Pokud je dáte do skleněné lahve s víkem a uložíte je do lednice, vydrží vám rok i déle.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 715 dnů v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 27.10.2021 a svátek má Šarlota