Trápí vás nadýmání? Žvýkejte kmín!
Ivana Lochmanová
6. 1. 2022
6. 1. 2022
Kmín luční (kromě něj známe ještě římský a vodní) patří mezi nejstarší koření, které se v historii lidstva používá.
Není to nijak nadnesené a přehnané tvrzení, neboť byl nalezen ve starověkých stavbách, jejichž první kameny byly položeny již 3000 let před Kristem. Ve středověku zažíval svoji velkou renesanci, kdy se věřilo, že chrání před zlými silami a nepřejícnými duchy, zejména že ochraňuje dobytek a také lidi před nepřátelskými kouzly.
Dnes nechybí kmín snad v žádné domácnosti. Ne snad jako ochrana před těmito nepříznivými vlivy, ale prostě proto, že patří k nejběžnějšímu koření.
Kmín má pozitivní vliv na naše zdraví. V první řadě tlumí křeče hladkého svalstva v trávicím traktu, uklidňuje žaludek a podporuje příznivě vylučování trávicích šťáv. Prospěje i střevu, neboť dokáže omezit hnilobné procesy ve střevech. Na střevní parazity totiž kmín působí toxicky.
Kmín se tedy používá jako účinný prostředek při nadýmání, při křečích trávicí soustavy a při dlouho trvajícím nechutenství. Usnadňuje také léčbu zánětu dýchacích cest a ulehčuje vykašlávání hlenů. Maminky, které kojí své dítě, mohou napomoci tvorbě mléka užíváním kmínu (kromě něj má stejně kladný vliv i anýz a fenykl).
Tato rostlina roste prakticky všude v České republice. Je to dvouletá bylina, nenápadná, i když často až metr vysoká, s bílým květenstvím a s hnědými plody. Ty dozrávají během června až září a po nasbírání se suší.
Kmín se přidává do polévek, k dušenému masu, drcený ochutí omáčky, saláty či pomazánky. Někdo dává kmín k vařeným bramborám. Lze z něj ale připravit i nálev, kdy se jedna až dvě lžičky plodů, které předtím rozdrtíme, zalijí vroucí vodou – pije se jednou až dvakrát denně. Kdo se nespokojí s obyčejným nálevem, může zkusit likér připravený z kmínu, chutná zajímavě.
Není to nijak nadnesené a přehnané tvrzení, neboť byl nalezen ve starověkých stavbách, jejichž první kameny byly položeny již 3000 let před Kristem. Ve středověku zažíval svoji velkou renesanci, kdy se věřilo, že chrání před zlými silami a nepřejícnými duchy, zejména že ochraňuje dobytek a také lidi před nepřátelskými kouzly.
Dnes nechybí kmín snad v žádné domácnosti. Ne snad jako ochrana před těmito nepříznivými vlivy, ale prostě proto, že patří k nejběžnějšímu koření.
Kmín má pozitivní vliv na naše zdraví. V první řadě tlumí křeče hladkého svalstva v trávicím traktu, uklidňuje žaludek a podporuje příznivě vylučování trávicích šťáv. Prospěje i střevu, neboť dokáže omezit hnilobné procesy ve střevech. Na střevní parazity totiž kmín působí toxicky.
Kmín se tedy používá jako účinný prostředek při nadýmání, při křečích trávicí soustavy a při dlouho trvajícím nechutenství. Usnadňuje také léčbu zánětu dýchacích cest a ulehčuje vykašlávání hlenů. Maminky, které kojí své dítě, mohou napomoci tvorbě mléka užíváním kmínu (kromě něj má stejně kladný vliv i anýz a fenykl).
Tato rostlina roste prakticky všude v České republice. Je to dvouletá bylina, nenápadná, i když často až metr vysoká, s bílým květenstvím a s hnědými plody. Ty dozrávají během června až září a po nasbírání se suší.
Kmín se přidává do polévek, k dušenému masu, drcený ochutí omáčky, saláty či pomazánky. Někdo dává kmín k vařeným bramborám. Lze z něj ale připravit i nálev, kdy se jedna až dvě lžičky plodů, které předtím rozdrtíme, zalijí vroucí vodou – pije se jednou až dvakrát denně. Kdo se nespokojí s obyčejným nálevem, může zkusit likér připravený z kmínu, chutná zajímavě.
Tweet |