Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Nevyčítej životu, co ti nedal, ale uč se oceňovat, co ti dal.
(Lev Nikolajevič Tolstoj)

Chcete zhubnout? Pochutnejte si na dýni!

Ivana Lochmanová
22. 11. 2010
Chcete zhubnout? Pochutnejte si na dýni!Dýně si rostou, kde chtějí. Zdobí zahrádky, balkony, ale stávají se čím dál častěji i zajímavou bytovou dekorací.

Pokud se zdráháte zařadit je do svého jídelníčku a pohlížíte na ně jen jako na symbol podzimu, děláte chybu. Tykve se totiž doporučují lidem, kteří mají nadváhu a chtějí zhubnout, a také těm, co mají potíže s ledvinami.

Tykve jsou tvořeny především vodou a vlákninou.

Jsou bohaté i na vitamíny (jmenujme například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou, nikotinovou, betakaroten a fruktózu, stejně tak obsahují i hodně minerálů, jako například železo, hořčík, měď a draslík. I když to sem tak úplně nepatří, tak jen připomeňme, že dýňová semínka jsou zásobárnou zinku, který chrání před rakovinou.

Z dýní, přesněji řečeno právě ze semínek, se lisováním za studena získává nutričně cenný olej.

Vysoký podíl vlákniny v dužině umožní organismu zbavit se toxinů a škodlivin, které se na vlákninu naváží. Tím, že dýně působí močopudně, tak pročišťují ledviny. Snižují také hladinu cholesterolu.

Zkuste si upéct dýňový koláč či dort, uvařit dýňovou pomazánku, připravit dýňové čatní nebo jinou pochoutku z tykve. Dopřejete si tak poměrně vzácnou kombinaci látek, které posílí vaši imunitu a pročistí vás.

Pokud nevíte, co z dýně připravit, tak pro vás máme dobré zprávy. Za prvé už jsou recepty na pokrmy z dýní běžně dostupné. Za druhé máte na vybranou, neboť se z ní dají vykouzlit dobroty sladké i slané, kořeněné, takže záleží na vašich chuťových preferencích. Ať už ale vyberete cokoli, výhoda tykví spočívá i v tom, že se z nich dá upravit široká paleta pokrmů s nízkou nutriční hodnotou. Konzumace dýní se proto doporučuje lidem, kteří chtějí shodit nějaké to kilo navíc a drží redukční dietu.

Dýni pozná snad každý, ačkoli existuje spousta druhů, které se od sebe nejen svým vzhledem a tvarem, ale i velikostí, chutí a barvou často nápadně liší.

Obvykle se setkáváme s tykví zelenou, žlutou, krémovou či oranžovou, zajímavě vypadají dýně žíhané nebo ty, co mají různé výstupky. Pro zajímavost ještě dodejme, že nejvíce karotenu najdete, jak jinak, u dýní se sytě oranžovou barvou.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 621 den v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 20.04.2024 a svátek má Marcela