Chcete zhubnout? Pochutnejte si na dýni!
Ivana Lochmanová
22. 11. 2010
22. 11. 2010
Dýně si rostou, kde chtějí. Zdobí zahrádky, balkony, ale stávají se čím dál častěji i zajímavou bytovou dekorací.
Pokud se zdráháte zařadit je do svého jídelníčku a pohlížíte na ně jen jako na symbol podzimu, děláte chybu. Tykve se totiž doporučují lidem, kteří mají nadváhu a chtějí zhubnout, a také těm, co mají potíže s ledvinami.
Tykve jsou tvořeny především vodou a vlákninou.
Jsou bohaté i na vitamíny (jmenujme například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou, nikotinovou, betakaroten a fruktózu, stejně tak obsahují i hodně minerálů, jako například železo, hořčík, měď a draslík. I když to sem tak úplně nepatří, tak jen připomeňme, že dýňová semínka jsou zásobárnou zinku, který chrání před rakovinou.
Z dýní, přesněji řečeno právě ze semínek, se lisováním za studena získává nutričně cenný olej.
Vysoký podíl vlákniny v dužině umožní organismu zbavit se toxinů a škodlivin, které se na vlákninu naváží. Tím, že dýně působí močopudně, tak pročišťují ledviny. Snižují také hladinu cholesterolu.
Zkuste si upéct dýňový koláč či dort, uvařit dýňovou pomazánku, připravit dýňové čatní nebo jinou pochoutku z tykve. Dopřejete si tak poměrně vzácnou kombinaci látek, které posílí vaši imunitu a pročistí vás.
Pokud nevíte, co z dýně připravit, tak pro vás máme dobré zprávy. Za prvé už jsou recepty na pokrmy z dýní běžně dostupné. Za druhé máte na vybranou, neboť se z ní dají vykouzlit dobroty sladké i slané, kořeněné, takže záleží na vašich chuťových preferencích. Ať už ale vyberete cokoli, výhoda tykví spočívá i v tom, že se z nich dá upravit široká paleta pokrmů s nízkou nutriční hodnotou. Konzumace dýní se proto doporučuje lidem, kteří chtějí shodit nějaké to kilo navíc a drží redukční dietu.
Dýni pozná snad každý, ačkoli existuje spousta druhů, které se od sebe nejen svým vzhledem a tvarem, ale i velikostí, chutí a barvou často nápadně liší.
Obvykle se setkáváme s tykví zelenou, žlutou, krémovou či oranžovou, zajímavě vypadají dýně žíhané nebo ty, co mají různé výstupky. Pro zajímavost ještě dodejme, že nejvíce karotenu najdete, jak jinak, u dýní se sytě oranžovou barvou.
Pokud se zdráháte zařadit je do svého jídelníčku a pohlížíte na ně jen jako na symbol podzimu, děláte chybu. Tykve se totiž doporučují lidem, kteří mají nadváhu a chtějí zhubnout, a také těm, co mají potíže s ledvinami.
Tykve jsou tvořeny především vodou a vlákninou.
Jsou bohaté i na vitamíny (jmenujme například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou, nikotinovou, betakaroten a fruktózu, stejně tak obsahují i hodně minerálů, jako například železo, hořčík, měď a draslík. I když to sem tak úplně nepatří, tak jen připomeňme, že dýňová semínka jsou zásobárnou zinku, který chrání před rakovinou.
Z dýní, přesněji řečeno právě ze semínek, se lisováním za studena získává nutričně cenný olej.
Vysoký podíl vlákniny v dužině umožní organismu zbavit se toxinů a škodlivin, které se na vlákninu naváží. Tím, že dýně působí močopudně, tak pročišťují ledviny. Snižují také hladinu cholesterolu.
Zkuste si upéct dýňový koláč či dort, uvařit dýňovou pomazánku, připravit dýňové čatní nebo jinou pochoutku z tykve. Dopřejete si tak poměrně vzácnou kombinaci látek, které posílí vaši imunitu a pročistí vás.
Pokud nevíte, co z dýně připravit, tak pro vás máme dobré zprávy. Za prvé už jsou recepty na pokrmy z dýní běžně dostupné. Za druhé máte na vybranou, neboť se z ní dají vykouzlit dobroty sladké i slané, kořeněné, takže záleží na vašich chuťových preferencích. Ať už ale vyberete cokoli, výhoda tykví spočívá i v tom, že se z nich dá upravit široká paleta pokrmů s nízkou nutriční hodnotou. Konzumace dýní se proto doporučuje lidem, kteří chtějí shodit nějaké to kilo navíc a drží redukční dietu.
Dýni pozná snad každý, ačkoli existuje spousta druhů, které se od sebe nejen svým vzhledem a tvarem, ale i velikostí, chutí a barvou často nápadně liší.
Obvykle se setkáváme s tykví zelenou, žlutou, krémovou či oranžovou, zajímavě vypadají dýně žíhané nebo ty, co mají různé výstupky. Pro zajímavost ještě dodejme, že nejvíce karotenu najdete, jak jinak, u dýní se sytě oranžovou barvou.
Tweet |