Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Veselost je ta nejlepší apatyka.
(Josef Kajetán Tyl)

Všemocná cibule

Barbora Roháčová
25. 3. 2018
Všemocná cibuleMožná používáte cibuli hodně často a nepřemýšlíte vůbec o tom, jak důležitá a zdravá je to zelenina. Výborně ochutí polévky, omáčky, saláty, přidává se do salátů, dává se pod maso.

Cibule je však něco mnohem víc než jen trochu ostřejší a chuťově pikantnější druh zeleniny, podobný česneku. Je to účinná zbraň v boji proti stárnutí na buněčné úrovni.

Onen relativně malý, šťavnatý kořen, který nám při krájení vhání slzy do očí, obsahuje velké množství antioxidantů. To jsou látky, které bojují s volnými radikály (a právě volné radikály způsobují chátrání a opotřebování našeho organismu, vyvolávají nemoci a jsou zodpovědné za stárnutí).

Cibule vám pravděpodobně nevoní, a to v přeneseném i faktickém slova smyslu. Ano, to je docela pádný argument, proč její používání (alespoň tedy v syrovém stavu) omezit. Ovšem až vám řekneme, že cibule díky svému složení pomáhá předcházet rakovině, zejména rakovině žaludku, tak to možná váš pohled na tuto zeleninu výrazně změní.

Cibule zlepšuje skóre „špatného“ a „dobrého“ cholesterolu ve prospěch užitečného HDL cholesterolu.

Máte-li na výběr mezi bílou, žlutou a červenou cibulí, sáhněte po barevných odrůdách, mají nejvyšší obsah quercetinu.

Quercetin má protizánětlivé, protiplísňové, protibakteriální a protivirové účinky. Chrání tepny a „dohlíží“ na to, aby škodlivý LDL cholesterol nezpůsobil nezvratné změny v tepnách.

Užívá se též při nachlazení a proti kašli, příznivě působí na činnost žlučníku a ledvin, u diabetiků snižuje hladinu cukru v krvi.

Přírodní cibulová šťáva pomáhá a její užití je velmi široké. Rozpouští a vylučuje hleny, pomáhá při kašli, nachlazení, kata­ru průdušek, při žaludečních a střevních katarech, vleklém nechutenství, při chronických bolestech hlavy. Komu připadá chuť cibulové šťávy, kterou získáme tím, že cibuli pokrájíme a smícháme s cukrem, nepříjemná, lze ji zjemnit přidáním medu.

A poslední, nikoli však nepodstatná zajímavost na konec: cibule potlačuje schopnost tuků vytvářet krevní sraženiny a vyvolávat tak nebezpečné tepenné uzávěry.

zdroj foto: pixabay.com

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 624 dny v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 23.04.2024 a svátek má Vojtěch