Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Láska je nenasytná: dosáhne štěstí – chce ráj, povznese se do ráje – žádá si nebe.
(Oscar Wilde)

Všemocná cibule

Boží mágové Boží mágové
... a další soutěže...

Barbora Roháčová
25. 3. 2018
Všemocná cibuleMožná používáte cibuli hodně často a nepřemýšlíte vůbec o tom, jak důležitá a zdravá je to zelenina. Výborně ochutí polévky, omáčky, saláty, přidává se do salátů, dává se pod maso.

Cibule je však něco mnohem víc než jen trochu ostřejší a chuťově pikantnější druh zeleniny, podobný česneku. Je to účinná zbraň v boji proti stárnutí na buněčné úrovni.

Onen relativně malý, šťavnatý kořen, který nám při krájení vhání slzy do očí, obsahuje velké množství antioxidantů. To jsou látky, které bojují s volnými radikály (a právě volné radikály způsobují chátrání a opotřebování našeho organismu, vyvolávají nemoci a jsou zodpovědné za stárnutí).

Cibule vám pravděpodobně nevoní, a to v přeneseném i faktickém slova smyslu. Ano, to je docela pádný argument, proč její používání (alespoň tedy v syrovém stavu) omezit. Ovšem až vám řekneme, že cibule díky svému složení pomáhá předcházet rakovině, zejména rakovině žaludku, tak to možná váš pohled na tuto zeleninu výrazně změní.

Cibule zlepšuje skóre „špatného“ a „dobrého“ cholesterolu ve prospěch užitečného HDL cholesterolu.

Máte-li na výběr mezi bílou, žlutou a červenou cibulí, sáhněte po barevných odrůdách, mají nejvyšší obsah quercetinu.

Quercetin má protizánětlivé, protiplísňové, protibakteriální a protivirové účinky. Chrání tepny a „dohlíží“ na to, aby škodlivý LDL cholesterol nezpůsobil nezvratné změny v tepnách.

Užívá se též při nachlazení a proti kašli, příznivě působí na činnost žlučníku a ledvin, u diabetiků snižuje hladinu cukru v krvi.

Přírodní cibulová šťáva pomáhá a její užití je velmi široké. Rozpouští a vylučuje hleny, pomáhá při kašli, nachlazení, kata­ru průdušek, při žaludečních a střevních katarech, vleklém nechutenství, při chronických bolestech hlavy. Komu připadá chuť cibulové šťávy, kterou získáme tím, že cibuli pokrájíme a smícháme s cukrem, nepříjemná, lze ji zjemnit přidáním medu.

A poslední, nikoli však nepodstatná zajímavost na konec: cibule potlačuje schopnost tuků vytvářet krevní sraženiny a vyvolávat tak nebezpečné tepenné uzávěry.

zdroj foto: pixabay.com

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz

Metafora

Soutěže

Boží mágové
Dechberoucí čtení...jak to bylo s našimi prapředky
Co všechno mě naučila kniha Jíst, meditovat, milovat
Bestseller - a právem! Autentické životní příběhy
Životopisný román Ella & Kandinský
Román o zakázané lásce a slavném malíři

Na magazínu jsou:

evelinka, Alex649, Marci55, humhejova, zatka71, Hojaro, rtgerardalis, stana1, Mirka42, Kakajík, Milka98, Zuzina, dagos
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 434 dny v provozu
• 4 804 články
• 1 471 soutěž
• 13 153 uživatelé


Copyright © 2006–2017 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.04.2018 a svátek má Marek