Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Osud může odejmout bohatství, nikoliv však odvahu.
(Seneca)

Povídání o kávě s Mistryní aneb jak uvařit skvělé cappucino

Pařížský polibekPařížský polibek
... a další soutěže...

Venušanka
14. 3. 2007
Povídání o kávě s Mistryní aneb jak uvařit skvělé cappucinoPetra Veselá. Usměvavá, příjemná a sympatická žena, která umí uvařit vynikající kávu.

Řeknete si, že na tom nic není, a že to umíte taky. Jenže Petra Veselá se řadí mezi profesionály. Je baristka, tedy odbornice na přípravu kávy, a ve svém oboru patří ke špičce. Aby ne, když nás v této disciplíně reprezentovala i na Světovém šampionátu baristů…

Vyhrála jste v roce 2005 finále soutěže Mistr kávy a vloni jste díky tomu reprezentovala Českou republiku na mistrovství světa World Barista Championship ve švýcarském Bernu. Ve slovníku cizích slov jsem zároveň vyčetla, že barista je odborník na přípravu kávy. Co musí dobrý barista umět a čím se liší od nás ostatních, kteří jdou, ohřejí vodu a tou pak zalijí dvě lžičky kávy na dně porcelánového hrnečku?

Důležitá je dobrá znalost mlýnku, je potřeba vědět, jak správně nastavit hrubost mletí kávy. Dále pak je samozřejmě potřeba dobře znát kávovar a práci s ním. Velký důraz se též klade na hygienu.

Co je na přípravě dobré kávy nejtěžší?

Káva (pražená neumletá zrnka) má tu vlastnost, že pohlcuje vlhkost. Proto záleží na prostředí, v kterém kávu meleme. Záleží také na počasí. I proto je potřeba umět dobře zacházet s mlýnkem. Potom samotná příprava už není tak těžká.

Správné espresso, připravované na profi kávovaru, by mělo mít 7 g umleté kávy a mělo by obsahovat 20 –30 ml a mělo by téct 20-30 vteřin. Podávané v porcelánovém hrnečku, který dobře drží teplotu. Správně patří k espressu sklenička vody.

Co všechno vašemu tak skvělému umístění v minulém roce na soutěži Mistr a následnému postupu do mezinárodní soutěže předcházelo? Trénovala jste? V čem jste se zdokonalovala?

Před otevřením kavárny (skoro 3 roky nazpět) jsem absolvovala jednodenní školení u Roberta Trevisana, seminář Od keře k espressu. Veškerou praxi jsem potom získala postupně v kavárně. Na soutěž jsem trénovala v běžném provozu.

Jaké byly soutěžní disciplíny? Která pro vás byla ta nejtěžší a proč? Jak dlouho toto vaše soutěžní „vystoupení“ trvalo?

Vystoupení trvá 3 x 15 min.
V prvních 15 minutách si nahřejete šálky na kávovaru, připravíte si a nastavíte kávomlýnek. Potom espresso degustujete, jestli jste ho správně připravila. Pak se také připravuje stůl pro porotu a všechno pro samotnou prezentaci.
V druhých 15 minutách připravujete pro degustační porotu 4x espresso, 4 cappuccino a 4 volný nápoj. Nejtěžší je asi vždy vymyslet chutný kávový volný nápoj (bez přídavku alkoholu). Dále vás pak také kontroluje a boduje technická porota (čistotu pracovního pultu, vědomosti kolem kávovaru atd.) V posledních 15 minutách se už jen uklízí.

Jak vůbec soutěž vypadala? Kde se odehrávala? Co vše porota hodnotila? Jde pouze o kvalitu nápoje, který baristé připraví, nebo porota hodnotí i vystupování soutěžících, jejich obratnost, to, zda splní časový limit? Slyšela jsem, že důležitá může být i hudební kulisa, kterou si soutěžící vybere…

Soutež se odehrávala v hotelu Olympik. Letošní soutěž se přesunula na Výstaviště (v rámci veletrhu Holiday world).
Na soutěži máte možnost si vybrat zhruba z deseti značek kávovarů. Já dávám vždy přednost značce kávovaru, kterou mám v kavárně.
Hodnotí se chuť, správnost espressa, konzistence pěny jak u espressa ,tak i u cappuccina, ale i samotné vystupování baristy. Hudba je důležitá pro dokreslení samotné atmosféry a prezentace.

Časový limit je důležitý, pokud přetáhnete, strhávají se vám body.

Kdy jste uvařila svoji první kávu? Napadlo vás tehdy, že budete ve vaření kávy profesionál a budete se tím živit?

První espresso jsem vařila na školení a rozhodně mě nenapadlo, že bych někdy mohla jít soutěžit. Vůbec nejsem z oboru, mám vystudované gymnázium, takže toho bylo hodně na učení. Že se budu přípravou kávy živit, to jsem věděla, protože jsme už téměř otevírali kavárnu v Jílovém.

Kolik druhů kávy umíte připravit? Která vám osobně nejvíce chutná? A která je na přípravu nejnáročnější?

Na kávě se mi líbí, že je tolik možností přípravy, že se to snad ani nedá spočítat. Donedávna jsem kávu nepila vůbec, ale před pár měsíci jsem už také propadla a jsem momentálně závislá na cappuccinu. Dám si alespoň 4 za den… Nejnáročnější jsou asi vrstvené kávy se sirupy.

Kde čerpáte inspiraci a lze vůbec ještě při přípravě kávy vymyslet nové kombinace, přísady, příchutě?

Čerpám z různých zdrojů na internetu, z vlastních nápadů a také na soutěži. Pokaždé přijde někdo s opravdu originálním nápadem.

Podle čeho se pozná „dobrá káva“? Je to pouze věc individuální chuti nebo existují určité znaky, jaké by tento kvalitní nápoj měl mít?

První důležitá věc je množství. Správné espresso musí mít 20-30 ml. Další důležitá věc je pěna. Musí být tmavěhnědá, když se „prohrábne“ lžičkou, musí se vrátit zpět. Často vám espreso přinesou úplně bez pěny a to je špatně. Samotná chuť záleží na druhu a značce.

Pracujete v kavárně v Jílovém u Prahy. Tuší běžní zákazníci, kdo jim kávu připravuje?

Myslím, že ano. Spousta z nich mě viděla v televizi a nebo o mně četli v časopisech. Ceny a články mám vystavené na zdi v kavárně :-)

Čeho byste chtěla jako baristka dosáhnout? Máte ještě na tomto poli nějaký nesplněný sen?

Chtěla bych se znovu dostat na Mistrovství světa a lépe se umístit. Jinak mým velkým snem je mít kavárnu u moře. Miluji moře. A kávu taky :-)

Kdo je Petra Veselá:
· V květnu 2004 jsem absolvovala školením u Roberta Trevisana „Od keře až k espressu“
· 30. 6. 2004 jsem si otevřela kavárnu a galerii U zlatého korálku v Jílovém
· Další praxi jsem získala během dvou let v provozu v kavárně
· Zúčastnila jsem se 2. ročníku soutěže Mistr kávy v únoru 2005, kde jsem skončila na 3. místě ve finále a také jsem získala cenu sympatie
· V lednu 2006 jsem se soutěže zúčastnila podruhé a vyhrála jsem. Reprezentovala jsem Českou republiku na World barista championateship v Bernu.
· Letos jsem se umístila jako druhá.







          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz

Metafora

Soutěže

Pařížský polibek
Bohémská Paříž z konce 19. století...
Labutě z Páté Avenue
Skandální, fascinující příběh celebrit
Mrazivá detektivka, román DNA
První díl strhující skandinávské trilogie

Na magazínu jsou:

jijina, Dobroslava, heca, Hojaro, Kristulka, Sirion, llibuska, terca1512, buldocek729, Líba53, boubelka01, rosefrida28, elain, Lulajs, Jirka75, MarketaP, Kytinka, Jitka70, dajous, Marta50, olas, Jiřah1, Miluše3, Radi1, fialka2, standa1, blesksoft, ZUTOJAMA, Bulabu3, vopis, Seboosis, formule, AHY1
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 250 dnů v provozu
• 4 756 článků
• 1 450 soutěží
• 13 126 uživatelů


Copyright © 2006–2017 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 23.10.2017 a svátek má Teodor