Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Jak školák ze školy jde milý k milé, jak do školy pak od ní zasmušile…
(William Shakespeare)

Zákusky

Koláč s marmeládou

I. Tichá 9. 9. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Koláč s marmeládou Rychlý, chutný, nápaditý. Takové přívlastky má tento koláč plněný švestkovými povidly.
Přemýšlíte-li, co nového vyzkoušet a čím překvapit mlsné jazýčky, zkuste ho, nebudete litovat :-)

Potřebujeme:

- 50 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 10 vajec
- 290 g cukr krystal
- 1 vanilínový cukr
- práškový cukr na posypání

NÁPLŇ:

- 500 ml smetany na ...více »

OVOCNÝ ZÁKUSEK

Ivana Tichá 27. 2. 2022
Komentáře: 0, posl.:
OVOCNÝ ZÁKUSEK Ovocný zákusek uspokojí i ty nejzhýčkanější mlsné jazýčky. Zkuste, uvidíte :-)

TĚSTO:
• 2 bílky
• 150 g práškového cukru
• 100 g hladká mouka
• 50 g pomletých ořechů

KRÉM:

• 2 vejce
• 50 g cukru krystal
• 125 g Hera nebo Ceres
• 1 lžíce kakaa

NA OZDOBENÍ:

• šlehačka (33%)
• 1 banán
• jahody
• horká čokoláda
• lístky medovky ...více »

DOMÁCÍ TOFFIFE

Šárka 18. 11. 2021
Komentáře: 1, posl.: 23. 2. 2008
DOMÁCÍ TOFFIFE Čtenářka Šárka nabídla recept na sladkou dobrotu, kterou pojmenovala Domácí Toffife.

Potřebujeme:
- 1 slazené kondenzované mléko
- 1/2 balíčku lískových oříšků
- 1 čokoláda na vaření
- 50 g ztuženého tuku.

Uzavřenou plechovku mléka vaříme v tlakovém hrnci asi 45 minut na karamel. Nad parou necháme rozpustit čokoládu, ztužený tuk a vymícháme do hladké polevy. Do otvoru ...více »

Střecha BE BE

Betyna 14. 5. 2022
Komentáře: 14, posl.: 11. 12. 2007
Střecha BE BE Co potřebujeme?

- 2 balíčky BE BE sušenek, nejlepší je koupit jedny tmavé a jedny světlé, ale nemusí to tak být, jen to lépe vypadá po nakrájení
- 150 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 500 g netučného tvarohu baleného do kostek, ne vaničky!!
- libovolné ovoce, je možné i ovoce z kompotu, které ale dáme dobře okapat
- trošku rumu nebo jiného likéru – nepovinně !
- ...více »

Vynikající čokoládová pěna

1holcicka 6. 4. 2022
Komentáře: 4, posl.: 19. 10. 2007
Vynikající čokoládová pěna Chcete si dát něco dobrého na zub? A že vám nevadí, když to bude sladké? Zkuste připravit pěnu z tyčinek Mars :-)

Použité suroviny:
- 4 ks Mars tyčinky - nasekané
- 4 lžíce kakaa
- 3 bílky
- 50 ml mléka
- čokoláda na ozdobu

Postup:
Tyčinky, mléko a kakao dejte do kastrůlku se
silným, nejlépe nepřilnavým dnem. Povařte na velmi mírném ohni za stálého ...více »

Nepečený dort

Betyna 5. 8. 2021
Komentáře: 2, posl.: 5. 8. 2007
Nepečený dort Recept i s fotografiemi, tentokrát na nepečený dort, zaslala do redakce čtenářka Betyna.

K přípravě dortu potřebujeme:
- 500g tvarohu (můžeme nahradit jogurtem, kysanou smetanou, mascarpone...)
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 1 ušlehaná šlehačka
- ovoce podle vlastního výběru, čerstvé nebo kompotované
- sušenky (BEBE nebo jiné, nebo piškoty, případně piškotová roláda ...více »

Karamelové řezy

Mirča 31. 5. 2021
Komentáře: 10, posl.: 4. 2. 2009
Karamelové řezy Na Mirčiny Karamelové řezy jsme zaznamenaly v diskusním fóru řadu ohlasů, a tak autorce děkujeme za to, že nám recept poskytla pro všechny čtenáře magazínu. Zde je...

KARAMELOVÉ ŘEZY

Těsto

250g práškového cukru
200g mletých vlašských ořechů
6 vajec
3 vrchovaté lžíce strouhanky
3 vrchovaté lžíce hladké mouky ...více »

Koláče od Jariky

Jarika 14. 11. 2021
Komentáře: 30, posl.: 25. 4. 2007
Koláče od Jariky Chcete upéct koláče, po kterých se spolehlivě "zapráší"? Nabízíme vám recept od čtenářky Jariky a přejeme dobrou chuť :-)

Nejprve si připravíme:

0,5 l vlažného mléka
4 lžíce cukru
1 kostka droždí
- smícháme, necháme vyběhnout

Do mísy nasypeme:

1 kg polohrubé mouky
špetku soli
4 dcl oleje
5 žloutků
- mícháme a přiléváme mléko s kvasnicemi
...více »

Jadranské řezy

Radůza 28. 10. 2021
Komentáře: 10, posl.: 24. 3. 2007
Jadranské řezy Lámete si hlavu, co o víkendu upéci? Co takhle Radůziny Jadranské řezy? Zde je recept...

1. těsto:
balíček listového těsta rozpůlíme a upečeme 2 pláty

2. těsto:
5vajec
180g cukru
80g mletých ořechů
4 lžíce hrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva

Žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, ořechy a sníh z bílků.

Upečeme na papíře ...více »

Tip na pochoutku: karamelový popcorn

Jana Kučerová 15. 8. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Tip na pochoutku: karamelový popcorn Je to skvělá dobrota pro jakoukoli příležitost, výborně se hodí, když čekáte návštěvu nebo chystáte oslavu. Doba přípravy: 30 minut trvá příprava, hodinu pak samotné pečení.

Potřebujeme:

5 litrů popcornu, 1 šálek másla, 2 šálky třinového (nerafinového cukru), půl šálku kukuřičného či javorového sirupu, 1 čajová lžička soli, půl lžičky sody bicarbony

Předehřejte troubu na 90 ...více »

OPIČÍ CHLEBA

alimraj 28. 7. 2021
Komentáře: 14, posl.: 16. 2. 2009
OPIČÍ CHLEBA Recept jsem našla na Ženě-in a doufám, že mi autor nebude zazlívat jeho přenesení sem.

Potřebujeme: 14 g sušeného droždí,6 dkg másla, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku cukru, 4-5 hrnků hladké mouky, 1 vejce

Namáčecí roztok : rozpustíme v kastrolku 12,5 dkg másla, přidáme 9 dkg cukru a když se rozpustí, přidáme trochu skořice a 1/2 hrnku rozinek (nebo ořechů, nebo kombinace obojího). ...více »

Kakaová roláda s tvarohem

Ivana Tichá 5. 11. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Kakaová roláda s tvarohem Ingredience:

5 vajec, 150 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 10 g (1 lžíce) kakaa, 1 lžíce oleje

Náplň: 200 ml mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 3 vanilkové cukry, 1 lžíce mletého cukru, asi 50 g másla, 250 g tvarohu, 4 plátky želatiny, mandarinkový kompot

Postup

Z bílků ušleháme ne příliš tuhý sníh. Po částech přidáváme cukr a ušleháme hodně ...více »

Holandské třešně

Ivana Tichá 23. 1. 2008
Komentáře: 2, posl.: 23. 2. 2008
Holandské třešně RECEPT PRO CELOU RODINU:

- 300 g listového těsta
- 1 třešňový kompot
- 2 lžíce Maizeny
- 2 lžíce práškového cukru
- 500 ml šlehačky
- 2 ztužovače šlehačky
- 3 lžíce práškového cukru
- 2 líčky vanilínového cukru

POLEVA:

- 150 g práškového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce kompotové šťávy nebo ovocného sirupu

POSTUP:

1. Těsto ...více »

Geniální piškot

Šmudlinka 28. 5. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Geniální piškot Jak vyrobit vždy výborný, vláčný a pružný piškot? A přitom se vyhnout všem ne zrovna příjemným činnostem jako je šlehání sněhu a žloutků zvlášť? I to vám prozradím.

Správný piškot má mít žlutou barvu, má vonět po vanilce a hlavně se nesmí drolit.

Lehoučký piškot – základní recept

6 vajec
120 g polohrubé mouky
120 g moučkového cukru

Žloutky našleháme s částí ...více »

Pomerančové tiramisu

Ivana Tichá 31. 5. 2022
Komentáře: 2, posl.: 31. 8. 2007
Pomerančové tiramisu Blíží se víkend, a tak proč nepřipravit dobrý dezert? A když dobrý dezert, tak proč nezkusit pomerančové tiramisu?

Potřebujeme:
- 2 mandarínkové kompoty (cca 300 ml)
- 125 ml šlehačky
- 250 g sýru Mascarpone
- 250 g tvarohu
- 80 g cukru
- 3 lžíce pomerančového likéru
- 200 – 250 ml pomerančové šťávy (může být i 100% pomerančový džus)
- 1 balíček dlouhých piškotů ...více »

Tiramisu levné a chutné

lenig 16. 11. 2021
Komentáře: 20, posl.: 18. 6. 2007
Tiramisu levné a chutné Dnes vám nabízíme levnější variantu oblíbeného moučníku Tiramisu. Lence za recept děkujeme, dobrých receptů není nikdy dost :-)

Ingredience:

1 pomazánkové máslo
1 tvaroh
1 smetana ke šlehání
1 vanilkový cukr
200 g moučkového cukru
1 hrnek silné kávy (nejlépe granulované)
2 balíčky piškotů
rum

Na ozdobu:
lze použít ovoce – kompotované nebo čerstvé ...více »

Pudinkové kostky bez mouky

Radůza 19. 11. 2021
Komentáře: 5, posl.: 14. 5. 2007
Pudinkové kostky bez mouky Blíží se víkend, a tak vám opět nabízíme Radůzinu osvědčenou pochoutku. Tentokrát to jsou Pudinkové kostky bez mouky.

Těsto:

- 4 kakaové pudinky
- 20 dkg moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 lžíce rumu
- 20 ml oleje
- 1 prášek do pečiva

Krém:

- 25 dkg másla
- 20 dkg mouč. cukru
- 50 dkg měkkého tvarohu

Postup:

Pudinkové prášky smícháme s ...více »

Medovník

Radůza 24. 10. 2021
Komentáře: 16, posl.: 12. 4. 2007
Medovník Medovník je výborný a chutný dezert. Chcete-li postupovat dle ověřeného receptu, vyzkoušejte Radůzin recept...

Suroviny:

V páře vaříme:

1 lžíce medu
2,5 dkg másla
10 dkg cukru
1 lžička skořice
1 lžička sody
1 vejce

Vyndáme z páry a přidáme 23 dkg hladké mouky a prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme na ...více »

Sloní slza

Radůza 17. 10. 2021
Komentáře: 5, posl.: 12. 1. 2007
Sloní slza Dnes vám nabídnu recept na dobrý sladký moučník pod názvem Sloní slza.

Těsto:
6 vajec – z bílků sníh
3 lžíce cukru
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
trochu prášku do pečiva

Náplň:
8 lžic mléka
15 dkg ořechů
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 máslo

3 banány

Žloutky a cukr utřeme do pěny. Přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a ...více »

Zmrzlina? Ve starověku musel stačit ochucený sníh!

Venušanka 27. 7. 2006
Komentáře: 1, posl.: 28. 7. 2006
Zmrzlina? Ve starověku musel stačit ochucený sníh! Bez kornoutku zmrzliny si mnozí z nás nedokážou parné dny vůbec představit. Pistáciová, citronová, jogurtová, čokoládová, banánová, jahodová, skořicová...

Nerozhodní mlsouni zažívají přímo neuvěřitelná muka, když, chudáci, nevědí, jakou si vybrat. Přede dvěma či třemi tisíci let by na tom ale byli mnohem hůře. I když, ne že by zmrzlina neexistovala. Co o její historii vlastně víme? ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 626 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.04.2024 a svátek má Marek