Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Výsadou života je být tím, čím jste.
(Joseph Campbell)

Pečeme

Kmínové tyčinky

Barbora Roháčová 1. 10. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Kmínové tyčinky Celozrnné kmínové tyčinky jsou dobrou pochutinou, když si chcete zamlsat, a přitom vám záleží na vašem zdraví...

Potřebujeme:
25 dkg celozrnné mouky
20 dkg hladké mouky
5 dkg sojové mouky
25 dkg tuku
4 - 6 lžic smetany
droždí
trochu soli

Vypracujeme těsto, necháme vykynout a když je vykynulé, vytvarujeme menší, cca 8 - 10 cm dlouhé tyčinky. Potřeme je ...více »

Štěpánská jablková bábovka

lenig 14. 1. 2008
Komentáře: 2, posl.: 14. 1. 2008
Štěpánská jablková bábovka Recept na Štěpánskou jablkovou bábovku jsme sice dostali od čtenářky už před vánoci, nicméně vánočních dobrot jsme tu nabízeli hodně, a tak ho zveřejňujeme až nyní. Snad to ničemu nevadí, protože tuhle vynikající bábovku můžeme upéci kdykoli :-)

Potřebujeme:

400 g polohrubé mouky
340 g hrubě nastrouhaných jablek
3 vejce
200 g cukru
3 lžíce oleje
2 ...více »

Koláč s povidlovým tajemstvím

Ivana Tichá 16. 11. 2007
Komentáře: 2, posl.: 19. 11. 2007
Koláč s povidlovým tajemstvím Rychlý, chutný, nápaditý. Takové přívlastky má tento koláč plněný švestkovými povidly. Přemýšlíte-li, co nového vyzkoušet a čím překvapit mlsné jazýčky, zkuste ho, nebudete litovat :-)

Potřebujeme:
- 50 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 10 vajec
- 290 g cukr krystal
- 1 vanilínový cukr
- práškový cukr na posypání


NÁPLŇ:
- 500 ml smetany na ...více »

Slavnostní koláče od Jariky

Jarika 6. 6. 2007
Komentáře: 47, posl.: 27. 8. 2007
Slavnostní koláče od Jariky Zachutnaly na srazu "pětapadesátek" v Brně, zachutnají určitě i vám. Nabízíme recept na Slavnostní koláče od čtenářky Jariky, za což jí patří dík :-)

Ingredience:

1 kg hladké mouky + špetka soli
4 dl oleje
6 žloutků

5 dl vlažného mléka + 6 lžíc pískového cukru + kvasnice

Postup:
Umícháme těsto, které necháme nakynout.
Natrháme malé kousky těsta. ...více »

Rychlý rebarborový koláč

Iva 31. 7. 2006
Komentáře: 3, posl.: 3. 8. 2006
Rychlý rebarborový koláč Léto je ideální dobou pro experimentování. Zkuste reveňový koláč! V některých rodinách ho pečou pravidelně, ale někteří mí přátelé ho zatím nepekli. Když jsem jim ale dala ochutnat, litovali, že to zatím nezkusili a slíbili, že ho také upečou.

Potřebujeme:
250 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 80 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli a zázvoru, 1 žloutek, 30 g másla, ...více »

Listové těsto - příprava

Šmudlinka 25. 1. 2008
Komentáře: 2, posl.: 26. 1. 2008
Listové těsto - příprava To domácí je prý lepší, jeho příprava je však celkem pracná. Neustálé válení a překládání se nám postará o kvalitní lístkování. Takže jak na to?

Potřebujeme:

500 g hladké mouky
500 g másla nebo rostlinného tuku
2 lžíce octa
3/8 l vody
1 lžička soli

Dvojí těsto
Nejprve zpracujeme třetinu mouky s tukem v bochánek a uložíme ho do chladna.

Zbytek mouky ...více »

Báječný jogurtový štrůdl

ivbara 22. 11. 2007
Komentáře: 5, posl.: 23. 11. 2007
Báječný jogurtový štrůdl Tento báječný jogurtový štrůdlík je dietní a vyzkoušený. Oproti původnímu receptu do něj dávám méně tuku, více mouky a drahý tvaroh jsem nahradila jogurtem.

Zde už je recept:

- 20 dkg Hery (či jiného, podobného tuku)
- l obyčejný jogurt, 150 g (dávám netučný)
- 30 dkg hladké mouky
- špetka soli

Z tuku, mouky, jogurtu a špetky soli uděláme těsto. Z něj vytvarujeme ...více »

Pivní štrůdl

Radůza 20. 7. 2007
Komentáře: 5, posl.: 24. 7. 2007
Pivní štrůdl Přemýšlíte, co upéct o víkendu dobrého? Zkuste vynikající pivní štrůdl :-)

Ingredience:
Dávka na 4 záviny:
60 dkg hladké mouky
1 kostka ztuženého tuku
1/4 l světlého piva
špetka soli
jablka
meruňky
strouhanka
máslo
mleté ořechy nebo kokos
cukr
rozinky


Příprava:
Do mouky v míse nastrouháme tuk, přidáme sůl a nalijeme pivo. Rukama zpracujeme na ...více »

Kefírka

Akvamarín 4. 9. 2006
Komentáře: 6, posl.: 6. 9. 2006
Kefírka V naší rozvětvené rodině je to bezkonkurenčně nejoblíbenější moučník, protože je vláčný, vydrží dlouho chutný a není přesládlý.

Kefírku jíme doma, bereme ji s sebou i na výlety, protože ji snadno nakrájíme na kousky a uložíme do plastové krabičky. Drží tvar, nedrobí se. S čokoládovou polevou vypadá taky dobře, ale nemusí být, pokud ji budete brát s sebou na výlet.
...více »

Upečte si vlastní bochníček chleba

Barbora Roháčová 7. 5. 2006
Komentáře: 0, posl.:
Upečte si vlastní bochníček chleba Je půl osmé večer, nejbližší Večerka je v nedohlednu a vy zjistíte, že vám došel chleba. Celá rodina přitom ráno u snídaně s bochníkem chleba zamává raz dva. Možná právě tato zkušenost vás přiměje k tomu, abyste začala uvažovat o koupi domácí pekárny. Jak vlastně domácí pekárna funguje a co všechno s ní můžete upéci?

Domácí pekárna je pomocník, který řadu věcí zvládne za vás. Sice ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 683 dny v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.09.2021 a svátek má Zlata