Pečeme
Kmínové tyčinky
Barbora Roháčová 1. 10. 2010Komentáře: 0, posl.:
Celozrnné kmínové tyčinky jsou dobrou pochutinou, když si chcete zamlsat, a přitom vám záleží na vašem zdraví...
Potřebujeme:
25 dkg celozrnné mouky
20 dkg hladké mouky
5 dkg sojové mouky
25 dkg tuku
4 - 6 lžic smetany
droždí
trochu soli
Vypracujeme těsto, necháme vykynout a když je vykynulé, vytvarujeme menší, cca 8 - 10 cm dlouhé tyčinky. Potřeme je ...více »
Štěpánská jablková bábovka
lenig 14. 1. 2008Komentáře: 2, posl.: 14. 1. 2008
Recept na Štěpánskou jablkovou bábovku jsme sice dostali od čtenářky už před vánoci, nicméně vánočních dobrot jsme tu nabízeli hodně, a tak ho zveřejňujeme až nyní. Snad to ničemu nevadí, protože tuhle vynikající bábovku můžeme upéci kdykoli :-)
Potřebujeme:
400 g polohrubé mouky
340 g hrubě nastrouhaných jablek
3 vejce
200 g cukru
3 lžíce oleje
2 ...více »
Koláč s povidlovým tajemstvím
Ivana Tichá 16. 11. 2007Komentáře: 2, posl.: 19. 11. 2007
Rychlý, chutný, nápaditý. Takové přívlastky má tento koláč plněný švestkovými povidly. Přemýšlíte-li, co nového vyzkoušet a čím překvapit mlsné jazýčky, zkuste ho, nebudete litovat :-)
Potřebujeme:
- 50 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 10 vajec
- 290 g cukr krystal
- 1 vanilínový cukr
- práškový cukr na posypání
NÁPLŇ:
- 500 ml smetany na ...více »
Slavnostní koláče od Jariky
Jarika 11. 3. 2022Komentáře: 47, posl.: 27. 8. 2007
Zachutnaly na srazu "pětapadesátek" v Brně, zachutnají určitě i vám. Nabízíme recept na Slavnostní koláče od čtenářky Jariky, za což jí patří dík :-)
Ingredience:
1 kg hladké mouky + špetka soli
4 dl oleje
6 žloutků
5 dl vlažného mléka + 6 lžíc pískového cukru + kvasnice
Postup:
Umícháme těsto, které necháme nakynout.
Natrháme malé kousky těsta. ...více »
Rychlý rebarborový koláč
Iva 8. 1. 2022Komentáře: 3, posl.: 3. 8. 2006
Léto je ideální dobou pro experimentování. Zkuste reveňový koláč! V některých rodinách ho pečou pravidelně, ale někteří mí přátelé ho zatím nepekli. Když jsem jim ale dala ochutnat, litovali, že to zatím nezkusili a slíbili, že ho také upečou.
Potřebujeme:
250 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 80 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli a zázvoru, 1 žloutek, 30 g másla, ...více »
Listové těsto - příprava
Šmudlinka 27. 7. 2022Komentáře: 2, posl.: 26. 1. 2008
To domácí je prý lepší, jeho příprava je však celkem pracná. Neustálé válení a překládání se nám postará o kvalitní lístkování. Takže jak na to?
Potřebujeme:
500 g hladké mouky
500 g másla nebo rostlinného tuku
2 lžíce octa
3/8 l vody
1 lžička soli
Dvojí těsto
Nejprve zpracujeme třetinu mouky s tukem v bochánek a uložíme ho do chladna.
Zbytek mouky ...více »
Báječný jogurtový štrůdl
ivbara 13. 12. 2021Komentáře: 5, posl.: 23. 11. 2007
Tento báječný jogurtový štrůdlík je dietní a vyzkoušený. Oproti původnímu receptu do něj dávám méně tuku, více mouky a drahý tvaroh jsem nahradila jogurtem.
Zde už je recept:
- 20 dkg Hery (či jiného, podobného tuku)
- l obyčejný jogurt, 150 g (dávám netučný)
- 30 dkg hladké mouky
- špetka soli
Z tuku, mouky, jogurtu a špetky soli uděláme těsto. Z něj vytvarujeme ...více »
Pivní štrůdl
Radůza 20. 7. 2007Komentáře: 5, posl.: 24. 7. 2007
Přemýšlíte, co upéct o víkendu dobrého? Zkuste vynikající pivní štrůdl :-)
Ingredience:
Dávka na 4 záviny:
60 dkg hladké mouky
1 kostka ztuženého tuku
1/4 l světlého piva
špetka soli
jablka
meruňky
strouhanka
máslo
mleté ořechy nebo kokos
cukr
rozinky
Příprava:
Do mouky v míse nastrouháme tuk, přidáme sůl a nalijeme pivo. Rukama zpracujeme na ...více »
Kefírka
Akvamarín 11. 11. 2021Komentáře: 6, posl.: 6. 9. 2006
V naší rozvětvené rodině je to bezkonkurenčně nejoblíbenější moučník, protože je vláčný, vydrží dlouho chutný a není přesládlý.
Kefírku jíme doma, bereme ji s sebou i na výlety, protože ji snadno nakrájíme na kousky a uložíme do plastové krabičky. Drží tvar, nedrobí se. S čokoládovou polevou vypadá taky dobře, ale nemusí být, pokud ji budete brát s sebou na výlet.
...více »
Upečte si vlastní bochníček chleba
Barbora Roháčová 7. 5. 2006Komentáře: 0, posl.:
Je půl osmé večer, nejbližší Večerka je v nedohlednu a vy zjistíte, že vám došel chleba. Celá rodina přitom ráno u snídaně s bochníkem chleba zamává raz dva. Možná právě tato zkušenost vás přiměje k tomu, abyste začala uvažovat o koupi domácí pekárny. Jak vlastně domácí pekárna funguje a co všechno s ní můžete upéci?
Domácí pekárna je pomocník, který řadu věcí zvládne za vás. Sice ...více »