Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Život je jako divadelní hra: nezáleží na tom, jak dlouhé představení bylo, ale jak dobře se zahrálo.
(Seneca)

Domácí pekárny

Česnekový chleba se sýrem

Vendy 29. 3. 2011
Komentáře: 2, posl.: 13. 4. 2011
Česnekový chleba se sýrem Česnekový chleba se sýrem je skutečná pochoutka. Má výraznější chuť a když si k němu dáme ostřejší oblohu a zapijeme pivem, není nic lepšího :-)

Co potřebujeme?

250 ml vlažné vody

380 g hladké mouky

1 lžíce tmavého třtinového cukru

0,5 – 1 lžíce soli

1 lžíce změklého másla

1 lžíce rozetřeného česneku

1 lžíce sušeného droždí

3 lžíce parmezánu (nebo ...více »

Knedlíky z domácí pekárny

Zdena 26. 2. 2022
Komentáře: 11, posl.: 18. 3. 2010
Knedlíky z domácí pekárny Nespoléhejte na kupované houskové knedlíky a udělejte si pravé domácí, budete spokojeni!

Potřebujeme:

- mléko, zředěné vodou – dohromady 250 ml

- 1,5 g droždí (čerstvé!) rozmělněné v trošce vlažného mléka

- 1 housku (pokrájíme na drobné kostičky)

- 1 celé středně velké vejce

- 500 g polohrubé mouky

- špetku cukru (přisypat do mouky)

Příprava nadýchaných domácích ...více »

Rychlé cukrové rohlíky

... 20. 10. 2009
Komentáře: 11, posl.: 22. 11. 2009
Rychlé cukrové rohlíky Postup na rohlíky, které se nenechávají kynout...

Připravíme si 500g polohrubé mouky, do které rozdrobíme 1 a 1/2 kostky droždí, přidáme
nastrouhanou Heru (můžeme také použít máslo) a 13 lžic mléka - pozor, NENECHAT KYNOUT !!

Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 5 dílků a z nich opatrně vyválíme kruhy, ty potom rozřežeme na trojúhelníky.

Naplníme je nádivkou (můžeme si ...více »

Domácí škvarky

Ája 18. 4. 2022
Komentáře: 7, posl.: 10. 7. 2009
Domácí škvarky Potřebujeme: sádlo nebo prorostlý bůček, skleničku piva na podlití

Výhoda: připravujeme v domácí pekárně (háky necháváme!)

Z bůčku odkrojíme kůži a nakrájíme ho na stejnoměrné kostičky. Na domácí pekárně nastavíme program „Marmeláda“. Celý cyklus zopakujeme minimálně dvakrát. Hlídáme, aby škvarky zezlátly, ale nespálily se. Sádlo slijeme z nádoby přes cedník. Když nesníme ...více »

Závin se sýrem a šunkou

Helenka 26. 11. 2008
Komentáře: 1, posl.: 30. 11. 2008
Závin se sýrem a šunkou Slaný závin je dobrý k horkému čaju, když je zima, ale můžete ho spláchnout i pivkem :-)

Potřebujeme:

400 ml mléka, 100 ml oleje, 650 g hladké mouky, 1 lžičku cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku Vegety, půl lžičky sušené petržele, 0,5 kostky kvasnic

Na náplň:

Sýr, klobásu, salám, cibuli, česnek, papriku, kečup, hořčici...

U pekárny nastavíme program „těsto“. Jestliže se ...více »

Rychlá bábovka z jablek

Naďa 23. 3. 2022
Komentáře: 2, posl.: 24. 7. 2012
Rychlá bábovka z jablek Potřebujeme:

- 100g másla nebo tuku (například Hera) - rozpustíme (klidně v mikrovlnce)

- 300g polohrubé mouky

- 135g cukru krystal

- 50ml vlažného mléka

- 2 vejce (rozšleháme)

- 30 dkg strouhaných jablek (jestli jsou hodně šťavnatá, dejte jich míň)

-špetka skořice pro zvýraznění chuti

- 1 PRDOPEČ

POSTUP

Všechny suroviny dáme do pekárny v pořadí ...více »

Staročeský žitný chléb

dalila 9. 1. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Staročeský žitný chléb Tento chléb bude chutnat snad každému, kdo ho ochutná. Přísady jsou klasické, není těžké ho připravit kdykoli.

Potřebujeme:

300 ml vody, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 140 g hladké mouky, 400 g žitné mouky chlebové, 2 malé lžičky drceného kmínu, 1 lžičku cukru, 1 čajovou lžičku soli, 1,5 lžičky sušeného droždí, dále
slunečnicová semínka, lněná semínka a sezamová semínka (není ...více »

Bílý chléb

Mirek 6. 6. 2008
Komentáře: 1, posl.: 8. 6. 2008
Bílý chléb Můžete si dovolit ten přepych dávat si k snědku něco, co není tak úplně v souladu s nedostatkem pohybu, kterým naše civilizace dosti trpí, prostě abyste si pochutnali? Tento recept je tak trochu ve stylu Magdaleny Dobromily Rettigové. To je patrné již ze soupisu ingrediencí. Místo vody mléko a na další přilepšenou máslo a vejce. Takže:

1 vejce
250 ml mléka
30 g másla
500 g ...více »

Česnekový chleba

Betyna 2. 2. 2008
Komentáře: 5, posl.: 7. 2. 2008
Česnekový chleba Suroviny odměřuji v obyčejné plastové odměrce...

Potřebujeme:
- 300 ml vody
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci octa

- 400 ml hladké mouky pšeničné
- 100 ml žitné tmavé chlebové
- 100 ml žitné celozrnné
- 100 ml špaldové

- 1 středně velká, uvařená a nadrobno nastrouhaná brambora

1 čajová lžička drceného kmínu
1 čajová lžička sušeného česneku (možno ...více »

Kynuté rohlíčky s nutelou

Jehlička 18. 11. 2007
Komentáře: 0, posl.:
Kynuté rohlíčky s nutelou Recept na Kynuté rohlíčky s nutelou poskytla čtenářka Jehlička.

Potřebujeme:

- 200 ml vlažného mléka
- 125 ml oleje
- 15 lžiček cukru
- 3 lžíce kokosu nebo ořechů
- špetka soli
- 500g polohrubé mouky
- 2 lžičky suš.droždí

Po vykynutí těsta vytvarujeme rohlíčky, potřeme je vejcem a upečeme.

Mohou se upéct také bez náplně.

Cukrovat se nemusí,jsou sladké tak akorát. ...více »

Domácí houstičky

Danuše 7. 2. 2011
Komentáře: 0, posl.:
Domácí houstičky Potřebujeme:

1 kg hladké mouky
0,5 l mléka
10 dkg másla
3 dkg cukru
1 žloutek
4 dkg droždí
lžička soli


Postup:

Do mísy prosejeme mouku a trošku jí oddělíme, abychom mohly přisypávat.

V hrnečku necháme v části vlažného oslazeného mléka nakynout droždí(cukr odebíráme z celkového udaného množství).

Když kvásek vykyne, dáme do jamky v mouce žloutek a pak opatrně ...více »

Pizza z domácí pekárny

Verunka 24. 7. 2022
Komentáře: 4, posl.: 9. 11. 2011
Pizza z domácí pekárny Domácí pekárna se výborně hodí pro těsto na pizzu. Jakmile vyzkoušíte, nebudete chtít dělat těsto jinak než v domácí pekárničce :-)

Suroviny, které potřebujeme těsto na pizzu:

250 ml vody, 1 lžíci soli, 1 lžičku cukru, 50 - 60 ml kvalitního panenského olivového oleje, 500 g hladké mouky, 2,5 zarovnané lžičky sušeného droždí

Postup:

Na domácí pekárně nastavíme program TĚSTO
...více »

Anglický rohlík

Zdeňka 27. 6. 2011
Komentáře: 0, posl.:
Anglický rohlík Potřebujeme:

čtvrtlitrový hrnek vody, necelý hrnek studeného mléka, 1 lžíce domácíhoo sádla, 1 lžíce kvalitního olivového oleje, 2 lžičky soli, 3 lžíce bramborové kaše v prášku, 50 g žitné chlebové mouky, 600 g hladké mouky, 1 lžička cukru, 3 lžičky sušeného droždí, anglická slanina, uzený sýr, na potření kombinace olivového oleje a grilovacího koření

Všechny suroviny dáme do ...více »

Sýrový chléb

Věra 12. 8. 2011
Komentáře: 1, posl.: 12. 8. 2011
Sýrový chléb Potřebujeme:
230 g PHM, stejné množství chlebové žitné mouky, 1 a čtvrt lžičky sušeného droždí, 1 a půl lžičky soli, tři čtvrti lžičky cukru, 150 ml podmáslí, 170ml vody, 50 g strouhaného tvrdého sýra

Postup:

Do pekárny dáme nejdříve tekuté příměsi, tedy vodu a podmáslí, přidáme oba druhy mouky, na jednu stranu dáme cukr, na druhou sůl, přidáme droždí. Po zvukovém signálu ...více »

Domácí chleba s dýňovými semínky

Jarmila 21. 7. 2012
Komentáře: 2, posl.: 7. 7. 2014
Domácí chleba s dýňovými semínky Semínka obsahují cenné látky pro náš organismus, a proto vám nabízím recept na upečení domácího chleba, kam se sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka přidávají.

Potřebujeme:

- 350ml vody
- 2 lžičky olivového oleje
- 1,5 lžičky sušeného mléka
- 2 lžičky cukru
- 2,5lžičky soli
- 2 lžičky octa
- 510g hladké mouky (můžeme zkombinovat víc druhů)
- 1,5lžičky sušeného ...více »

Domácí housky

Annamarie 13. 6. 2012
Komentáře: 0, posl.:
Domácí housky Potřebujeme:

- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 menší lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 120 ml mléka
- 250 ml vlažné vody
- lžička máku na posypání

olej na potření plechu
100 ml vody

Postup:

Mouku promícháme s droždím, přidáme sůl, olej, mléko a vodu a vytvoříme těsto. Když je hladké, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout necelou hodinu.
...více »

Chléb ze tří druhů mouky

Mirek 23. 8. 2012
Komentáře: 0, posl.:
Chléb ze tří druhů mouky Největší půvab používání domácí pekárny spatřuji v možnosti experimentovat s různými recepty a při troše odvahy zkoušet nové kombinace přísad.

Možná by se daly domácí pekárny označit za módu a v České republice se tento trh asi docela slušně rozvíjí. Je to vidět i na vzrůstající nabídce chlebové mouky. Nejsem si sice zdaleka jistý, zda "chlebové mouky" v našich ...více »

Chléb, který se nepřejí

Mirek 10. 5. 2008
Komentáře: 4, posl.: 31. 7. 2011
Chléb, který se nepřejí Nejlepší je hlavní suroviny vážit a menší množství buď odměrkou nebo lžící. Já dávám chlebovou formu na váhu a přidávám:

1. 400 ml (400 g) vody
2. 2 polévkové lžíce octa
3. 400 g pšeničné chlebové mouky (Penam)
4. 200 g žitné chlebové mouky (Penam)
5. 1 čajová lžička cukru (na jednu stranu formy)
6. 2 čajové lžičky soli (na druhou stranu formy)
7. 1 polévková lžíce ...více »

Cibulkový domácí chléb

Betyna 7. 1. 2008
Komentáře: 1, posl.: 7. 1. 2008
Cibulkový domácí chléb Na trošce sádla (cca 1 PL) osmažíme dozlatova velkou cibuli, nakrájenou na kostičky, a necháme mírně vychladnout.

Do pekárny:

- 300 ml vody
- 1 PL octa
- osmažená cibule

- 400ml hladké mouky
- 100 ml žitné tmavé chlebové mouky
- 100 ml pšeničné tmavé chlebové
- 100 ml žitné celozrnné mouky
- 1 středně velká nastrouhaná vařená brambora

1,5 - 2 ČL soli
1 čl drceného ...více »

Domácí houstičky

Eva 7. 11. 2007
Komentáře: 3, posl.: 11. 1. 2008
Domácí houstičky Potřebujeme:
150ml mléka, 1 vejce, 100g sádla, 2 lžičky soli, 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 1,5
lžičky droždí sušeného

Nastavení pekárny: program Těsto

Vyválíme kulatou placku, tu rozdělíme na trojúhelníky, které motáme od širokého k
úzkému.
Vytvarujeme rohlík, potřeme vejcem, posypeme hrubou mořskou solí.

Bulky: uděláme si váleček, potom na něm uzel, vrchní konec ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 625 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 24.04.2024 a svátek má Jiří