Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Říká se, že nemám úroveň. Naštěstí jsou lidi s úrovní většinou ochotni tento nedostatek přehlédnout, protože jsem hodně bohatý. Úroveň se nedá koupit, ale tolerance pro její absenci ano.
(Aristoteles Onassis)

Bezmasá jídla

Porridge – vyzkoušený, ověřený recept

Jana Kučerová 21. 2. 2014
Komentáře: 1, posl.: 21. 2. 2014
Porridge – vyzkoušený, ověřený recept Přemýšlíte ráno marně s pohledem do otevřené lednice, co si dáte k snídani? Co takhle zkusit ovesnou kaši, které Angličané říkají porridge? Její příprava není složitá, a co víc: snídaně je to zdravá, chutná a především lehko stravitelná.

Takže jak na to?

Kromě ovesných vloček potřebujeme půl litru vody, 1/9 litru mléka, cca 100 gramů sušených švestek, meruněk nebo brusinek, ...více »

Lilek po taliánsku

Vendy 23. 6. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Lilek po taliánsku Pochoutka, po které se jenom zapráší! Je to rychlý recept, bezpracný, jídlo je zdravé, prostě jedním slovem vynikající zpestření jídelníčku!

Potřebujeme: Lilek (někdo zná jako baklažán)česnekoreganosůlolivový olejrajčatasýr Niva nebo balkánský sýrolivy Lilek omyjeme, odstraníme stopku a podélně rozřízneme. Do každé poloviny lilku uděláme ostrým nožem ...více »

Šišky s mákem (bramborové těsto)

Jana 17. 1. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Šišky s mákem (bramborové těsto) Oblíbené sladké jídlo, příprava je rychlá, nedá se zkazit. Recept na tyto šišky s mákem vychází z bramborového těsta.

Ingredience:

- 500 g brambor, 200 g celozrnné mouky, 2 vejce, 4 lžíce oleje, 150 g máku, 200 g třtinového cukru, troška soli

Postup:

Uvařené brambory necháme vychladnout a když jsou studené, tak je rozmačkáme. Přidáme mouku, vejce a sůl a uhněteme ...více »

Hlíva ústřičná - zkuste vynikající gulášek!

Vanda Švehlová 19. 6. 2021
Komentáře: 14, posl.: 29. 11. 2011
Hlíva ústřičná - zkuste vynikající gulášek! Hlíva ústřičná je levnější než maso, když ale připravíte guláš podle našeho receptu, rodina vás odmění pochvalou – nechci tvrdit, že guláš bude k nerozeznání od hovězího, jeho chuť ale bude velmi podobná, skvělá! Hlíva je přitom velice zdravá, ale o tom více až na konci článku.

Co potřebujete k přípravě guláše?

- Hlívu ústřičnou
- Cibuli
- Olej
- Hladkou mouku
- ...více »

Bramborizza

Ivana Tichá 31. 1. 2022
Komentáře: 8, posl.: 20. 3. 2008
Bramborizza Chcete vyzkoušet dobrotu, která je něčím mezi "bramborákem a pizzou"? Zkuste bramborizzu :-)

Suroviny:

4 středně velké brambory
1 menší cibule
1 rajče
1 menší paprika
1 kyselá okurka
1 vejce
strouhaný sýr
provensálské koření, sůl


Postup:

Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.
...více »

Zelné placky à la bramborák

Šmudlinka 15. 3. 2022
Komentáře: 9, posl.: 4. 6. 2007
Zelné placky à la bramborák Chcete něco, co úžasně voní, chutná jako bramborák, ale navíc vyniká báječnou pikantně kyselejší chutí?
Nabízím jednoduchý recept...

Potřebujeme:

- kysané zelí
- vajíčko
- ovesné vločky či mouka na spojení
- majoránka, česnek, sůl, pepř, případně mletý kmín
- trošku mléka

Množství záměrně neuvádím, protože každý podle svého gusta. Kysané zelí překrájíme a potom ...více »

Zeleninové rizoto

lenig 10. 8. 2022
Komentáře: 10, posl.: 23. 4. 2007
Zeleninové rizoto Milí příznivci našich receptů, vyzkoušeli jsme pro Vás další téměř dietní recept a opět je to velmi chutné a jednoduché, rychlé a nenáročné. Zkuste s námi.

ZELENINOVÉ RIZOTO

Ingredience:

2 sáčky rýže
1 sáček lahůdkové mražené zeleniny
1 bylinkový bujon (bazalka + tymián)
1 papriková klobása
Podravka
sýr na strouhání
dresing (Francouzský, nebo dle chuti)
...více »

Cuketa v uzeném župánku

Hanka 13. 5. 2022
Komentáře: 4, posl.: 12. 2. 2007
Cuketa v uzeném župánku Zní to sice vznešeně, ale je to velice jednoduché a přitom moc dobré jídlo. Recept mám od mé kamarádky, je vyzkoušený, a nejen to, i hodně oblíbený.

Uzené maso si ponechá svoji pikantní chuť, avšak není vysušené, šťávu mu dodá právě cuketa. Tuto dobrou a zajímavou kombinaci doporučuji :-)

Potřebujeme:
uzené maso, cuketu, cibuli, olej, česnek, sůl, případně pepř (dle chuti)
...více »

Nekonečné variace na téma Bramborák

Martina 5. 1. 2022
Komentáře: 21, posl.: 10. 9. 2006
Nekonečné variace na téma Bramborák Blíží se sychravější a chladnější podzimní dny, kdy křupavý bramborák, který si připravíme po návratu z procházky, dvojnásob chutná! Nabízím vám základní variantu bramboráku plus jeho případné vylepšení.

Potřebujeme:
1 kg brambor, dle potřeby hladkou mouku a mléko, 2 vejce, olej, česnek, sůl, majoránku

Syrové brambory oškrabeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu, kterou pustí, ...více »

Plněné žampionové kloboučky

Vanda Švehlová 9. 5. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Plněné žampionové kloboučky Máte-li rádi houby, zkuste plněné žampionové kloboučky. Je to výborné jídlo, pikantní a přitom jednoduché na přípravu.

Pro čtyřčlennou rodinu potřebujeme:

12 velkých čerstvých žampionů, 5 dkg šunky či uzeného masa, stejné množství strouhaného sýra, 3 vejce, petrželovou nať, pepř, sůl

Žampiony opláchneme pod tekoucí vodou. Nožičky odřízneme a jemně nakrájíme spolu s ...více »

BRAMBOROVÉ ŠIŠKY SE STROUHANKOU

alimraj 7. 10. 2011
Komentáře: 13, posl.: 2. 11. 2011
BRAMBOROVÉ ŠIŠKY SE STROUHANKOU ... aneb vzpomínka na dětství.

Potřebujeme:
brambory
hrubou mouku
krupici
vejce
sůl nebo bramborové knedlíky v prášku
na posyp strouhanku a cukr.

Těsto uděláme klasicky jako na brknedlíky, tvoříme šišky a vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou. Hotové šišky osmahneme na sádle nebo másle a dáme na talíř. Ve zbylém tuku opražíme strouhanku a nakonec přisypeme cukr. Posypeme šišky ...více »

Zapékané žampiony

ardnaxela 26. 4. 2022
Komentáře: 2, posl.: 21. 7. 2009
Zapékané žampiony Recept na zapékané žampiony

Na 15 středně velkých žampionů potřebujete 20 dkg tvrdého sýra, 2 vajíčka, vegetu, sůl, máslo a kmín.

Žampionům vytrhneme nožičku a vydlabeme je pokud je to nutné.

Naskládáme na plech vrškem dolů (nejlépe na pečící papír) a doprostřed dáme kousíček másla, posolíme a okořeníme drceným kmínem, a dáme zapéct tak na 200 stupňů asi tak 15 - 20 minut. ...více »

Langoše

Ivana Tichá 17. 7. 2012
Komentáře: 0, posl.:
Langoše LANGOŠE I.

Suroviny:

- 500 g hladké mouky
- 1 celé vejce
- 1 sklenka mléka
- 50 g droždí
- 4 středně velké, uvařené, nastrouhané brambory
sůl

Postup:

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme 1/2 hod. nakynout. Pak z něj tvarujeme placky o velikosti pánve a smažíme na tuku po obou stranách.

Podáváme s kečupem a strouhaným sýrem nebo s ...více »

Brokoláky

Mirek 23. 3. 2008
Komentáře: 10, posl.: 25. 3. 2008
Brokoláky Při vaření se nevyhýbám experimentování. Někdy je to spíše z nouze ctnost, protože je vlastně potřeba zužitkovat zásoby, které by již brzy nemusely být poživatelné nebo prostě nic jiného do příštího nákupu již doma není, což jsou situace, které asi znáte. Výsledek je však někdy více než uspokojivý a tak mě napadlo se o jeden takový zde podělit.

Protože se však v tomto případě jedná ...více »

Cuketová bašta

ryksa 4. 12. 2007
Komentáře: 7, posl.: 4. 12. 2007
Cuketová bašta Nedávno jsem připravila Cuketovou baštu, a protože doma všem moc chutnala, nabízím recept...

Cuketová bašta

1 kg cukety (patizonu)
2-3 vajíčka
15 dg tvrdého sýra
15 dg salámu (klobásy)
1 cibule
2 mrkve
3-6 stroužků česneku
půl hrnku oleje
2 hrnky hrubé mouky
1 prášek do pečiva
pepř, sůl, majoránka ,zelená petržel

Cukety, sýr, salám a mrkev ...více »

Vaječné toasty

heleen1 29. 3. 2022
Komentáře: 15, posl.: 11. 5. 2007
Vaječné toasty Recept na dobrotu, kterou připravíte velice rychle, zaslala čtenářka heleen1. Za návod na občerstvení, jímž nepohrdne ani nečekaná návštěva, děkujeme :-)

Vaječné toasty:
Smícháme nastrouhaný tvrdý sýr se třeným česnekem a vajíčkem (je možné přidat i mletý
salám a petrželku).

Směs se namaže na plátky veky a NAMAZANOU STRANOU se vloži do rozpáleného oleje.

Po zrůžovění ...více »

Zapečené brambory s nivou

lenig 22. 5. 2022
Komentáře: 8, posl.: 1. 4. 2007
Zapečené brambory s nivou Rychlé, chutné, snadné. Tak se dají charakterizovat Zapečené brambory s nivou.

Potřebujeme:
- menší brambory uvařené ve slupce
- brokolici nebo květák ....spařit nebo krátce povařit ve slané vodě
- 15 dkg sýru cihla
- 15 dkg Nivy (oba sýry nastrouhat)
- 1 tekutou smetanu
- sůl, pepř, koření dle chuti (Podravka, Vegeta, Knorr apod)

Postup:
Uvařené brambory ...více »

Bramborový salát trochu jinak

Ivana Lochmanová 3. 5. 2022
Komentáře: 4, posl.: 22. 9. 2006
Bramborový salát trochu jinak Do vánoc je sice ještě daleko, ale rozhodli jsme se, že vám přineseme recept na bramborový salát.

Důvod je prostý: před vánoci najdete na Venušance jednoduché, vyzkoušené a dostupné recepty na cukroví a jiné vánoční laskominy, ale teď je právě vhodný čas, pokud jde o bramborový salát, na generální zkoušku, nemyslíte?

Budete mít čas prostřednictvím příspěvků napsat, jak ho ...více »

Pikantní hruškový salát s nivou a ořechy

Katka 17. 8. 2022
Komentáře: 3, posl.: 20. 8. 2006
Pikantní hruškový salát s nivou a ořechy Je to ten nejlepší salát, jaký jsem kdy jedla. Jeho chuť je pikantní díky sýru, lahodná díky ovoci. Je krásně křupavý díky ořechům pekany. Na svém známém, který mě pohostil, jsem vyloudila recept. Tady je:

Potřebujeme:

1 hlávkový salát (listy natrhanáme na menší kousky), 3 hrušky (oloupeme, zbavíme jadřince, nasekáme na drobné kousíčky), 150 gramů Nivy (tu jemně rozdrobíme), ...více »

Trojbarevné lečo s kůrčičkou

Zuzana 23. 6. 2006
Komentáře: 2, posl.: 25. 6. 2006
Trojbarevné lečo s kůrčičkou Rychlá, dobrá a sytá letní večeře, tak to je lečo se sýrovou kůrčičkou. Receptů je jistě hodně, já vám nabízím náš oblíbený rodinný recept, který jsme vylepšovali tak dlouho, až získal tuto finální podobu.

Co potřebujeme: 1 větší cibuli, 2 stroužky česneku, 6 paprik (silnostěnná žlutá, zelená, červená, ale především letní zelené tenkostěnné papriky), 6 až osm větších rajčat, 35 ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 617 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 16.04.2024 a svátek má Irena