VÁNOČNÍ SPECIÁL
Vánoční recepty – delikatesy
bertice22. 12. 2008
Komentáře: 0, posl.:
Bažantí čokoládová prsa
500g bažantích prsů,sůl, hladká mouka, 2 lžíce kakaa, špetka mletého tmavého chilli, špetka kořenící směsi na zvěřinu-divočina či jiné, špetka tlučeného nového koření, 1 vejce, kukuřičná mouka, olej, 1 pomeranč, trošku rumu.
Prsíčka nakrájíme na řízky, mírně hranou dlaně naklepeme, osolíme. Jako na obalování řízků si připravíme hladkou mouku, kterou smícháme se špetkami všeho koření a přidáme také kakao.
Rozšleháme 1 vejce a místo strouhanky si připravíme kukuřičnou mouku, zakápneme rumem. Plátky masa si obalíme v moučné směsi, ...více »
Skořicové dortíčky a další vánoční laskominy
Happysisa17. 12. 2008
Komentáře: 4, posl.: 17. 12. 2008
Sandokanovy oči:
Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.
Ořechová hmota: 100 g strouhaných ořechů, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, rum podle chuti. Vše smícháme, ochutíme rumem podle hustoty.
Čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.
Do otvoru ve vajíčkovém platu z ...více »
Vánoční cukroví – co nám chutná
Dani515. 12. 2008
Komentáře: 0, posl.:
RUMOVÉ VĚNEČKY
350 g hladké mouky
80g vlašských ořechů
120g moučkového cukru
120g Hery
2 vejce
2-3 lžíce rumu
špetka mleté skořice
šťáva a kůra z 1 citronu
Zpracujeme na těsto, ncháme odpočinout a vytvarujeme do tvarů věnečků. Přeneseme na
plech, upečeme, po vychladnutí střídavě namáčíme do rumu a moučkového cukru, nejméně
2x, vytvoří se tak sladká vrstva.
OŘECHOVÉ KYTIČKY
250g Hery
160g mletých ořechů
160 g moučkového cukru
360g hladké mouky
50g celých ...více »
Marokánky, marcipán, sladký suchar – a další dobroty
Nela.Rybarova10. 12. 2008
Komentáře: 5, posl.: 18. 12. 2008
Marokánky
250 ml šlehačky
16 dkg sušeného krájeného ovoce (ananas, papája, rozinky, meruňky)
16 dkg různých ořechů,mandle atd.
16 dkg cukru
½ bal.vanilkového cukru
2 dkg hladké mouky
Šlehačku, cukr, vanilku a mouku svaříme za stálého míchání, odstavíme a přisypeme krájené oříšky a sušené ovoce.
Na moukou vysypaný plech se lžičkou dělají malé hromádky – roztečou se! Zvolna se peče na 150 °C.
Sundaváme vlažné a až po vychladnutí se spodní strana máčí do čokolády.
Marcipán
3 ...více »
Mandlové kroužky
Eddie.Lady7. 12. 2008
Komentáře: 2, posl.: 8. 12. 2008
Ingredience:
40 dkg hladké mouky
30 dkg másla
4 dkg kvasnic
10 dkg rozstrouhaných mandlí
citronová kůra
cukr
2 žloutky
trošku soli
10 dkg mandlí
Postup:
Mandle spaříme vařící vodou (aby se dobře loupaly) a zbavíme je slupek. Po vychladnutí mandle rozemeleme. My preferujeme mletí více nahrubo.
Když máme připraveny rozemleté mandle, pokračujeme s přípravou těsta. Nejdříve smícháme 6 lžic vody, 2 kostky cukru a kvasnice a necháme vykynout (cca 10 minut).
Máslo rozsekáme do většího ...více »
Vánoční diadort
Bertice5. 12. 2008
Komentáře: 0, posl.:
Děkujeme čtenářce s nickem bertice, že zaslala recept na dort pro diabetiky :-)
Potřebujeme:
150 g polohrubé mouky, 4 vejce, 4 lžíce horké vody, Diafan (asi 60 kapek), 3 lžíce kakaa, 1 lžička kypřícího prášku, 2 velká jablka, diameruňkový džem, kokos, dia čokoláda.
Žloutky dáme do misky, přidáme horkou vodu s rozpuštěným sladidlem a našleháme. Mouku prosejeme s práškem a kakaem. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Do žloutkové směsi vmícháme moučnou směs s jablky a nakonec tuhý sníh z bílků.
Těsto rozetřeme do vytřené a vysypané formy a v ...více »
Vločkové cukroví
eXtra_girl2. 12. 2008
Komentáře: 0, posl.:
200 g hladké mouky, 120 g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 150 g ovesných vloček, 1/2
prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, 1 vejce, 120 g másla, citronová kůra.
Vločky nejprve opražíme na másle, necháme zchladnout.
Smícháme mouku, cukr, vanilínový cukr a prášek do pečiva, přidáme vločky, máslo, citronovou kůru, a mléko s rozšlehaným vajíčkem.
Zpracujeme těsto, vyválíme ho široké asi půl centimetru a můžeme potřít bílkem. Pečeme při teplotě 150-170°C.
Protože jsou moc dobré, zdravé a i poměrně málo energeticky náročné, vždycky se po
nich ...více »
Bylo to krásné, a bylo toho dost…
Venušanka25. 12. 2007
Komentáře: 16, posl.: 26. 12. 2007
Ještě rychle připravit kapra, dobalit dárky, zacinkat zvonečkem, ztlumit zvuk u televize, a Štědrý večer, kdy obdarováváme jeden druhého, může začít… Jak rychle začal, tak rychle skončil. 24. prosincový den je za námi.
Tolik času, tolik úsilí jsme mu věnovali, pekli jsme, uklízeli, kupovali dárky, krášlili byt, zdobili stromek… a už je pryč.
Skoro každý rok si říkám, že nebudu o vánocích třeštit, a těším se, jak se budu povalovat u televize, přepínat z pohádky na pohádku a vůbec, užívat si. Ještě na Štědrý den ráno jsem jela dokoupit pár maličkostí (vím, jsem blázen, ...více »
Vánoce jsou všude Vánocemi
bibka24. 12. 2007
Komentáře: 10, posl.: 24. 12. 2007
Ať si kdo chce říká, nejkrásnějším obdobím v roce jsou přece jen bezesporu Vánoce. Od dětských let mají pro nás kouzlo čehosi krásného a tajemného. Pocity těšení a strachu, radosti a později smutku, neboť je s námi nemohou prožívat ti, kteří už mezi námi nejsou. Ale ve vzpomínkách je prožíváme pospolu.
Vyslovíme-li slovo VÁNOCE, určitě se nejednomu z nás vybaví idylka s romantikou, atmosféra pokoje a klidu, vzájemné lidské porozumění – to vše jsou Vánoce.
Vynoří se nám vzpomínka na dětská léta, netrpělivé očekávání na Ježíškovo zazvonění, na koledy… prostě na vše, co ...více »
Poznala jsem tu svou druhou rodinu
Marfuška21. 12. 2007
Komentáře: 27, posl.: 18. 12. 2008
Ahoj, milé čtenářky a čtenáři, chtěla bych Vám jako druhé rodině a Vašim rodinám popřát štastné a veselé Vánoce a hodně štěstí, zdraví a spokojenosti v novém roce 2008.
Věřte mi, poznala jsem ve Vás svojí druhou rodinu, na Váš magazín docházím 9 měsíců a nikdy jsem se nezklamala. Dokážete potěšit, dostat mě z mých „potfor“ a vždy tu najdu klid, pochopení a povbuzení.
Za to Vám všem moc děkuji. Nedávno jsem byla doslova dojata a přivedlo mě to k slzám, když mi dvě uživatelky poslaly balíček k Vánocům, za to jim moc děkuji a jsem jim vděčná.
Na ...více »
Vánočka
Taťána20. 12. 2008
Komentáře: 0, posl.:
1kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé)
- 2 menší zarovnané lžičky soli
- 20 dkg cukru
- 1vanilkový cukr
- citrónová kůra, mandle
- rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp.s rumem)
- 20 –25 dkg tuku (rozpustit)
- 3 žloutky
- 5 –6 dkg droždí (kvásek)
- 1/2 l vlažného mléka
Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme.
Připravíme si kvásek (z trochy mléka, cukru + rozdrobené droždí), promícháme a
necháme u tepla kynout).
Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme ...více »
Vánoce neslavíme, dárky si nedáváme…
šmudlinka16. 12. 2008
Komentáře: 16, posl.: 23. 12. 2008
…čtu často v různých diskuzích, zaškrtnuté v tradičních vánočních anketách. Popravdě, zatím jsem se osobně nesetkala s nikým, kdo OPRAVDU kašle na veškeré vánoční zvyky, ale zastavme se u těch dárků.
Každý rok mě to štve, každý rok si říkám, že další dárek koupím už v LEDNU, abych měla proboha už jednou pokoj!!! No nikdy to nesplním, to je fakt. Občasně a čím dál častěji se však první dárek v mé domácnosti objevuje už v říjnu či v podobný hustě předvánoční čas.
Argumenty proč nakonec ze shánění třpytivých vánočních dárků v červenci ustoupím? No, co když si to ten člověk ...více »
Vínové, jogurtové a další cukroví
Berčice12. 12. 2008
Komentáře: 2, posl.: 15. 12. 2008
Vínové cukroví
350 g polohrubé mouky, 250 g Hery, 2 žloutky, špetka soli, 5 lžic bílého vína, cukr na obalení.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme uležet. Vyválíme je, vykrajujeme tvary a upečeme v horké troubě. Ještě horké obalujeme v cukru.
Jogurtové cukroví
400 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 ovocný pudinkový prášek, 1 ovocný jogurt, 1 žloutek, 180 g Hery, 180 g moučkového cukru, pikantní zavařenina, libovolná poleva.
Z mouky, prášku do pečiva, pudinkového prášku, jogurtu, žloutku, ...více »
Vánoční cukroví – oblíbené recepty
Dani59. 12. 2008
Komentáře: 5, posl.: 9. 12. 2008
Posílám naše osvědčené vánoční recepty. Jelikož vánoce milujeme a jsme navíc i mlsní, postupem času jsem se dopracovala ke 30-ti druhům cukroví. Některé dělám každoročně, některé ob rok, zkouším každý rok i nějaké nové.
LVÍ TLAMY
25 dkg hladké mouky
25dkg Hery
14 vejce
1/2 prášku do pečiva
Rychle zpracujeme těsto, vykrajujeme z něj kolečka. Plníme je nádivkou, pak se
kolečko složí na půl a jenom kraje se přitisknou. Upečeme. Teplé se obalují v
moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
Nádivka: 10 dkg cukru ...více »
Nepečené vánoční cukroví
Helena6. 12. 2008
Komentáře: 5, posl.: 30. 12. 2011
Karamelové košíčky:
1 plechovka Salka, 250 g ztuženého tuku, 6 ks tyčinek Ledové kaštany.
Postup:
Plechovku s mlékem vaříme ve vodě asi 1,5 hodiny. Necháme před otevřením zcela vychladnout. Ztužený tuk a ledové kaštany rozpustíme ve vodní lázní. Na dno papírových košíčků nalijeme trochu čokoládové hmoty, necháme chvíli zatuhnout, na to dáme lžičku zkaramelizovaného mléka z plechovky a zalijeme zbytkem čokoládové hmoty. Nahoru položíme mandli nebo ořechové jádro.
Opilé vykrajované perníčky nepečené:
Krém: rozpustíme 180 g ...více »
Vánoční věnce na dveře
Tvořivý Amos4. 12. 2008
Komentáře: 0, posl.:
Pár tipů na vánoční věnce na dveře…
Co potřebujeme:
noviny, lepicí páska, chvojí, zahradnické nůžky, drátek, přírodniny, sušené květiny, jablíčka, lýko, ořechy, šišky, zlatá barva ve spreji, voňavé koření atd.,Postup:
Základ věnce můžeme vytvořit ze zkroucených novin omotaných lepicí páskou nebo zakoupit korpus polystyrénový, proutěný či slaměný. Zahradnickými nůžkami si připravíme dostatečné množství menších větviček (smrk, jedle, tis,…). Ty pokládáme na základ věnce ze všech stran a průběžně omotáváme tenkým drátkem. Zbývá náš věnec ...více »
Štěpán: moudrý muž a patron koní
Ivana Lochmanová26. 12. 2007
Komentáře: 5, posl.: 8. 12. 2008
Koleda, koleda, Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upad jsem s ní na ledu. Psi se na mě sběhli, koledu mi snědli…. Tuto koledu znají asi všichni, od předškoláků až po seniory, kteří si vybaví své vlastní dětství, když ji uslyší. Co ale víme o jejím vzniku?
Tuto speciální svatoštěpánskou koledu zpívali dle historických pramenů od nepaměti koledníci v českých zemích a odnášeli si za ni jídlo. Později přibyl k dobrotám i nějaký ten groš. Svátek svatého Štěpána se slaví i v této moderní, uspěchané době snad ve všech evropských zemích.
Kdo to byl ten ...více »
Vánoční symboly… andělé…
Převzato25. 12. 2007
Komentáře: 1, posl.: 26. 12. 2007
Vánoční anděl je jednou z nejoblíbenějších postaviček doprovázejících předvánoční i vánoční čas.
Poprvé se o adventním čase objevuje v předvečer 6. prosince, aby spolu s čertem doprovodil sv. Mikuláše na jeho předvánoční pochůzce. Má dlouhé bílé šaty, rozpuštěné vlasy zdobí zlatá čelenka se zlatou hvězdou a ze zad mu vyrůstají křídla. Postavička anděla nechybí ani v žádném z betlémů, ať již stojí v kostele, nebo pod vánočním stromečkem.
Okřídlený posel Boží, vznášející se nad jesličkami s usmívajícím se novorozencem, nepřipomíná věřícím pouze zázračné narození.
...více »
Vánoce: pohlednice nebo sms?
salare23. 12. 2007
Komentáře: 20, posl.: 30. 12. 2008
Dnes si lidé častěji než vánoční pohlednice posílají SMS, MMS a maily, přesto si myslím, že kouzlo pohledů mělo něco do sebe.
Jaké byly první vánoční kartičky? Objevily se v roce 1841 a vyrobila je tiskárna Charlese Drummonda ve skotském Edinburku. Uvádí se ale také, že za otce vánočního přání můžeme označit anglického malíře Williama Dobsona, jenž poslal v té stejné době svému příteli místo obvyklého dopisu pohlednici, kterou sám namaloval.
Další zprávy o vánočním pohledu pocházejí také z Anglie – z roku 1843. Londýnský obchodník Henry Cole prý byl ...více »
Vanilkové taštičky
Jarika20. 12. 2007
Komentáře: 7, posl.: 21. 12. 2007
Ještě pořád je dost častu na to, abychom připravily vynikající vanilkové taštičky. Návod, jak na to, a fotografii k tomu, nám zaslala čtenářka Jarika. I jí patří dík :-)
Vanilkové taštičky
Potřebujeme:
- 280g mouky hladké
- 280g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce studené vody
Z ingrediencí vypracujeme těsto a to necháme přes noc odpočinout.
Vykrajujeme, doprostřed dáme nádivku (okraj
potřeme bílkem) a přitiskneme k sobě.
Upečeme a horké obalíme v cukru s vanilkou.
...více »